Denne uges artikel er lidt anderledes. Det er en samtale, der handler om tre klassiske emner fra japansk filosofi og livsstil, og om hvordan de kan hjælpe dig til en roligere og mere meningsfuld hverdag. Det er ikigai, kintsugi og wabi-sabi. Samtalen, du kan lytte til, er baseret på disse tre artikler, som for flere år siden har optrådt i Søndagslisten.

  • Ikigai – nøglen til et langt liv: Læs den her.
  • Kintsugi: En livsfilosofi til det brudte, det skårede og det, der skal repareres: Læs den her.
  • Wabi-sabi: Sådan finder du skønheden i det uperfekte: Læs den her.

Hvis du har lyst, er du meget velkommen til at læse artiklerne, og ellers er det blot at lytte til samtalen, der giver dig de vigtigste læringspunkter om de tre filosofier, og hvordan du kan bruge dem i praksis. Du skal blot trykke pilen på denne knap.

Sådan er samtalen genereret

Hvis du har lyttet til samtalen, håber jeg, at den har gjort dig klogere på ikigai, kintsugi og wabi-sabi. Måske har du også fået ideer til, hvordan du får glæde af de tre koncepter i dit daglige liv. Det kan også være, at du undrede dig en smule over de to personers udtale i løbet af samtalen?

I så fald kan jeg godt forstå dig – samtalen er nemlig lavet af kunstig intelligens! De to personer, der taler sammen, findes ikke i den virkelige virkelighed.

Helt konkret er samtalen lavet sådan, at jeg bad Googles gratis AI-værktøj Notebook LM læse de tre artikler, jeg har skrevet om japansk livsfilosofi og derefter generere en samtale om de vigtigste pointer fra artiklerne, og hvordan de kan omsættes til dansk dagligliv. Og selvom jeg ikke er helt overbevist af udtalen, må jeg sige, at jeg er imponeret af, hvor præcist og fagligt holdbart samtalen rammer artiklernes indhold og budskab.

Som jeg flere gange før har oplevet det, når det gælder kunstig intelligens, sidder jeg tilbage med en ambivalent følelse. Jeg er fascineret af at opleve, hvordan de ord og tanker, jeg har skrevet, bliver omsat til en naturlig samtale på et fagligt fint niveau, og samtidig er jeg noget skræmt. Hvad er menneskets rolle i en fremtid, hvor den kunstige intelligens kan føre dialoger på denne måde?

Hvad jeg dog er helt sikker på, er, at du, jeg og alle andre skal forholde os til det. Notebook LM, ChatGPT og tilsvarende AI-redskaber er fantastiske læringsværktøjer, som kan gøre os klogere, åbne nye perspektiver og hjælpe os med at overskue et materiale, der ellers kan være svært og utilgængeligt. Det er en fordel, men samtidig skal vi gå forsigtigt frem og bevare såvel sund fornuft som kritisk sans.

Jeg håber, at samtalen har givet dig stof til eftertanke – både om japansk livsfilosofi og om kunstig intelligens. Om ikke andet er det vigtigt, at vi hver især reflekterer over både det gamle og det nye, og hvilken rolle det skal spille i vores liv.

To ressourcer om AI, der kan hjælpe dig med dit næste skridt

1. ChatGPT Grundkursus giver dig en grundig indføring i, hvad ChatGPT er, og hvordan du bruger værktøjet som en hjælper i hverdagen, uden du mister de menneskelige relationer- Dette videokursus, hvor du også får en række videodemonstrationer af, hvordan ChatGPT fungerer, koster normalt 495,-, men som trofast læser af Søndagslisten kan du 200 kroner ved at bruge rabatkoden 200. Dermed bliver prisen blot 295,- inkl. moms. Koden gælder til og med mandag den 21. juli, og du kan se mere om kurset her.

2. 100 ideer til ChatGPT som personlig coach:  En praktisk bog, der handler om, hvordan du kan bruge ChatGPT som en personlig assistent, så du frigør tid til det, der er vigtigt og meningsfuldt for dig. Komplet med 700 prompts, som du kan bruge i ChatGPT lige med det samme. Fås som e-bog, lydbog og paperback, og den er billigst her.