Året er ungt. Kalenderen fuld af blanke sider, der skal skrives. Uanset om det foregående år har været tungt eller let, og selvom vejret udenfor er koldt, så giver nytåret en optimisme.

Det nye år er en chance. En mulighed for at smide en tung rygsæk af skuldrene og starte på en frisk. Det giver energi, Der er nye døre at åbne, andre stier at betræde.

Spørgsmålet er, hvordan du gør det? Hvordan undgår du, at den friske start, bliver sovset ind i ambitiøse nytårsforsætter, der ender som et pres og en stressfaktor, der tynger dig ned, når de går som de fleste andre nytårsforsætter: Falder sammen som en soufflé!

I dag får du 10 meget konkrete og praktiske forslag. Jeg håber, de kan inspirere dig til en god start på 2022.

1) Gå ind i det nye år i stilhed

Det her er en svær øvelse i vores støjende og fortravlede tid. Tag tre dage i begyndelsen af året, hvor du praktiserer stilhed. Tal så lidt som muligt, hvis muligt slet ikke. Undlad at lytte til musik, podcasts og lydbøger, lad være med at se fjernsyn. Søg i stedet ud i naturen og mærk, hvor stille den er om vinteren. Selv fuglene er tavse. Sid derhjemme i en god stol med en kop te og en spændende bog. Søg fordybelsen og stilheden.

Gør du det, vil du mærke en ro. Og når støjen omkring dig forsvinder, kan du bedre høre din egen stemme. Den, der kommer fra dit inderste. Måske har den noget vigtigt at sige?

2) Drop alle målsætninger

Det her er nytårsforsætternes modsætning. Lad være med at stille mål op for dig selv i 2022. Sæt ikke et mål for hvor mange kilo, du skal tabe, hvor mange penge, du skal tjene eller hvor mange projekter, du skal gennemføre. Der er pres nok på dig, som det er.

Søg i stedet pejlemærker. Det er der, hvor du prioriterer det vigtige i dit liv. Det, der er bundet i dine værdier, og som du fortjener at bruge mere tid på. Gå ikke efter mål, men efter aktiviteter, der er meningsfulde, giver dig glæde og som gør en positiv forskel for andre.

3) Få en klipning og en ny frisure

Når jeg føler mig lidt træt, uoplagt og vinterbleg, så er der en ting, der altid frisker mig op. Det er en tur til frisøren. Der er næsten noget symbolsk i at få håret klippet af. Det tunge, besværlige falder væk og noget nyt, lettere og friskere står tilbage. Det passer godt til nytåret, og jeg føler mig altid yngre efter en klipning.

En tur til frisøren kan være dyr, især i januar hvor der er mange regninger, så overvej gerne en elevklipning hos din lokale frisør eller en klipning på en frisørskole. Der er mange penge at spare, og jeg har fået fine klipninger begge steder.

4) Lav et bliss-sted i dit hjem

Den amerikanske forfatter Austin Kleon foreslår, at du indretter et bliss-sted i dit hjem. Det er et lille område i din bolig, som du laver kun til dig, og hvor du kan føle ro og inspiration. Så har du altid et sted at søge hen, når du har brug for at trække dig tilbage fra verdens støj, og som kan inspirere dig til kreativt arbejde.

Smag og behag er forskellig, og der er ikke rigtige og forkerte måder at indrette et bliss-sted på. Selv har jeg et skrivebord, faktisk bare en egetræsbordplade skruet ind i væggen, med en smuk bordlampe, en buddhafigur jeg købte i New Delhi i 1998, en plakat med kinesiske skrifttegn (for ordet idé) og et par hylder med mine yndlingsbøger. Det er bare et par kvadratmeter i alt, men de gør en forskel. Eksperimentér og vælg de ting, der inspirerer dig og giver dig ro.

5) Skriv din not-to-do-liste for 2022

Der er så mange ting, du kan gøre. Du lever i en tid med et utal af muligheder, men det er ikke det samme som, at det er alle ting, du skal gøre. Tværtimod er der en stor styrke i at vælge fra, i at gøre mindre, ikke mere. Det frigør din tid til det, der er vigtigt og meningsfuldt.

Skriv derfor en liste over de ting, du ikke vil gøre i 2022. Det kan være at spise lige inden sengetid, stoppe med sociale medier eller måske ligefrem vælge karriereambitioner eller større projekter fra. Det sidste er jeg selv i gang med. Det er ikke så nemt, men jeg oplever det også som vildt frigørende.

6) Lav en mastermind-gruppe

En mastermind-gruppe er en gruppe af dygtige mennesker på deres felt, som du mødes med på jævnlig basis, for eksempel en gang om ugen eller en gang om måneden. Feltet kan være alt muligt, havearbejde, aktieinvesteringer eller gør-det-selv-projekter.

Det er givende at udveksle ideer og erfaringer med dygtige mennesker. Det bliver du klogere og mere inspireret af, og du får lejlighed til selv at formidle din viden til andre og hjælpe dem.

7) Bliv mentor (og find selv en mentor)

En anden meningsfuld måde at hjælpe andre på er ved at blive mentor for dem. Måske kan du hjælpe en studerende, en flygtning eller et barn, der har brug for hjælp med matematiklektierne? Derved gør du en positiv forskel i andre menneskers liv, og det bliver du også selv gladere af.

Ligesom andre har brug for, at du hjælper dem, kan du også selv have brug for hjælp. Overvej derfor også selv at finde en mentor, der hjælper dig til at se nye veje og alternativer. Historien er fuld af eksempler på mentorer, der har hjulpet unge frem. H.C. Andersen havde Jonas Collin, Thorkild Bjørnvig havde Karen Blixen. Kan du opleve noget tilsvarende i 2022?

8) Lær noget nyt

Du er som en plante. Du har brug for vand og sollys, hvis du vil gro og folde dine blade ud. Hvis du vil vokse, udvide dit rodnet og stå rankere i løbet af det nye år, skal du også vandes.

En af de bedste måder at vande dig selv på, er at vande dig med ny viden. Det gør du ved at lære nyt. Så kommer du til at vokse. Opsøg din lokale aftenskole, tag et online-kursus, gå til et foredrag eller brug en app, der lærer dig meditation, sprog eller noget tredje. Sæt tid af til at lære nyt hver uge, og du vil gro i 2022.

9) Skriv breve til tre mennesker, der betyder noget for dig

Den her er gammeldags, men det er noget, der virkelig sætter en god tone for dit 2022, og som du kan glæde andre med.

Tænk på tre mennesker, der betyder noget for dig, tre personer, som har gjort en positiv forskel i dit liv. Det kan være nogen, der er fuldt til stede i dit liv, eller det kan være mennesker fra din fortid, som du har mistet kontakten til. Skriv et håndskrevet brev til hver af dem, put det i en kuvert, sæt frimærke på og send det afsted.

10) Få kroppen i gang

Måske har din december været fuld af julemad, og måske er det svært at komme op af stolen? I så fald er du ikke den eneste. Men ønsker du et frugtbart 2022, så handler det både om dit sind og din krop. Derfor er det vigtigt, at du bevæger dig, og begyndelsen på et nyt år er et godt sted at starte.

Du behøver ikke melde dig ind i et fitnesscenter eller løbe maratonløb. Mindre kan gøre det. Gør det til en vane, at du bevæger dig hver dag. En gåtur med hunden, brug app’en 7 minute workout eller tag cyklen, når du skal købe ind. Hen over et år vil disse små ting gøre en stor forskel for din krop og dit velvære.

En god start på 2022

Sådan. Det var ti ret konkrete forslag, som du kan kaste dig ud i. Du skal naturligvis ikke gøre det hele på én gang, men du kan vælge et eller to forslag ud og starte med dem. Så får du en god start på 2022.

Rigtig godt nytår.


Vil du læse flere artikler som denne?

Gør som 3.887 andre læsere og tilmeld dig Søndagslisten. Så får du leveret mine bedste artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv direkte i din indbakke hver søndag morgen. Du får aldrig mere end den ene artikel om ugen, og du kan afmelde når som helst. uden spørgsmål.

Søndagslisten

Foto: Emilie Haut og Frida Hjaltestad.