Hvis du har læst Søndagslisten et stykke tid, så ved du, at jeg er begejstret for den amerikanske forfatter James Clear. Det er ham, der har skrevet bogen Atomvaner, der er en af de bedst sælgende og mest populære fagbøger i verden de sidste fem år. Bogen handler om noget, der er vigtigt, men som også er vanskeligt for mange af os: Nemlig hvordan vi udvikler nye, gode vaner, og samtidig kommer af med de dårlige, gamle vaner.

Clear er god til at nedbryde det, der kan virke stort og uoverskueligt til små, konkrete steps, og hans arbejde er baseret på en solid faglighed med mange relevante henvisninger til forskning. På den led passer han også godt sammen med 20 Skridt-filosofien, der handler om at tage små skridt ad gangen, men at tage dem med vedholdenhed, konsistens og tålmodighed.

I dag har jeg samlet syv af James Clears gode tips til dig. Det er råd og betragtninger, som jeg selv har været glad for. De baserer sig på en blanding af hans bog, blog og nyhedsbrev, og du får dem her.

1) Det er svært at bygge momentum, hvis du deler din opmærksomhed

Det her er et råd, jeg ofte minder mig selv om, og som jeg stadig arbejder med. I en tid som vores, der er så fuld af muligheder, distraktioner og veje at gå, kan det være virkelig svært at holde fokus. Men deler vi vores fokus mellem mange opgaver og interesser, bliver resultatet mudret. Så kommer vi ikke nogen vegne. Derfor er det en god idé at vælge én ting, fokusere på den og holde fast, også når det er svært. Det er det, der giver momentum og i sidste ende resultater.

2) Tænk over tids-ressourcer vs. tids-gæld

Det første er det, der giver dig tid i fremtiden. Det andet er det, der koster dig tid i fremtiden. Tænk over, hvad du forpligter dig til over tid. Er de skibe, du sætter i søen i dag, nogle der vil kræve din tid i fremtiden, eller vil de give dig tid? Gør mere af det sidste og mindre af det første.

3) Fokusér på systemer før dine mål

Både i vores uddannelsessystem og i arbejdslivet bliver vi trænet til at fokusere på mål. Vi skal have 10 eller 12 til eksamen, gå efter forfremmelsen eller det nye job. Clear foreslår, at du tænker mindre over mål og mere over de systemer, du bygger. Har du for eksempel et mål om at skrive og udgive en roman, så byg et system, der sikrer, at du skriver en side hver morgen i stedet for at fokusere på, at bogen skal være færdig, udgives og blive en bestseller. Drømmer du om at få job i udlandet, så byg et system, hvor du gradvis lærer de kompetencer, der skal til for at blive ansat i udlandet.

4) Tempoet er ikke det afgørende

Den person, der fokuserer på én opgave og gennemfører den, slår – også selvom arbejdsformen er langsom og lidt outdated – den person, der altid optimerer og hopper fra værktøj til værktøj, og altid håber, at et nyt stykke teknologi, vil hjælpe med at afslutte det, han startede.

5) Prøv 2-minutters-reglen

I Atomvaner foreslår James Clear, at du bruger 2-minutters-reglen, hvis du vil starte en ny vane. Den er meget enkel, og den går ud på, at hvis du vil gøre noget nyt, så starter du med at gøre det i kun to minutter. Hvis du gerne vil begynde at meditere, så gør det i to minutter hver dag. Løbetræning? Løb kun to minutter i starten. Vil du skrive dagbog? Skriv dagbog i to minutter hver dag. Når den nye vane er indarbejdet, kan du begynde at lægge mere tid på.

6) Oprethold en sikkerhedsmargin

Lad være med at designe dit liv efter kun at klare de forventede udfordringer. Gør du det, så falder det sammen, når noget uventet sker. Efterlad rum til det uventede. Vær stærkere end du behøver at være.

7) En stemme på din fremtid

I bund og grund er hver enkelt handling, du foretager hver eneste dag, en stemme på den person, du bliver i fremtiden. Derfor er det ofte sådan, at gode vaner bliver en stemme på den person, du ønsker at være, mens de dårlige vaner er det modsatte. Det er en god tankegang at have med dig, for eksempel når du står i supermarkedet og overvejer, hvilke varer du skal putte i kurven.

Skriv de 7 tips bag øret

Jeg har selv været meget glad for de syv tips herover, og jeg tænker ofte over dem. Du kan også skrive dem bag øret. Overvej, hvordan du kan implementere dem i din hverdag. De kan blive en stærk stemme på en positiv fremtid for dig.


Dit personlige univers til et enkelt, langsomt og meningsfuldt liv

Søndagslisten Plus er din personlige platform, hvor du går på opdagelse i dit eget tempo. For kun en krone om dagen har du hvor som helst og når som helst adgang til et væld af artikler, lydfiler, videoer og digitale magasiner, der guider dig til et roligere og mere balanceret liv.

I denne korte video kan du se, hvordan Søndagslisen Plus fungerer.

Giv dig selv et øjeblik. Dyk ned i Søndagslisten Plus og tag dit første skridt mod et liv i et tempo, hvor du har dig selv med.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.