Der er et råd, som du sikkert har fået fra tid til anden:

Du skal huske at være tro mod dig selv.

Det er et fint råd. Ikke mindst fordi det modsatte perspektiv er skræmmende: At leve et liv, hvor vi ikke er tro mod os selv. Hvor der kommer en afstand mellem det menneske, vi gerne vil være, og det liv, vi gerne vil føre, og så det liv, som vi rent faktisk lever. Det er ikke altid det samme, vel? Det har det i hvert fald ikke været for mig.

Men at være tro mod sig selv er nemmere sagt end gjort. Måske tænker vi, at det at være tro mod os selv, indebærer rolige dage, overskud til andre, plads til kreativ udfoldelse og dyrkning af det, vi har passion for. Virkeligheden er ikke altid sådan. I vores travle hverdag jonglerer vi med arbejde, husleje, børn og en uendelig liste af opgaver. Så kan vi miste os selv af syne. Vi ønsker det ikke, men for de fleste af os sker det ofte.

At være tro mod sig selv er ikke ligegyldigt, videnskab dokumenterer, at jo mere autentisk vi lever, jo bedre psykisk helbred har vi. For eksempel viser banebrydende forskning, der er formidlet i artiklen ”The Authentic Personality: A Theoretical and Empirical Conceptualization” af Alex Mathew Wood m.fl., at et liv med autenticitet, hvor man er tro mod sig selv, giver et signifikant højere selvværd og klart færre depressive symptomer.

Hvad vil det sige at være tro mod sig selv?

Jeg vil gerne holde fast i, at du kan være tro mod dig selv, også i en travl hverdag. Men hvad betyder det egentlig?

At være tro mod sig selv handler om at kende disse fire ting:

  • Dine værdier.
  • Dine drømme.
  • Dine behov.
  • Dine grænser.

Når du er bevidst om disse fire elementer, så bliver vejen til at være tro mod dig selv kortere. Så kan du bedre sige ja til det, der er vigtigt for dig, og nej til det, der dræner dig. På den måde kan du give din indre stemme plads og tillade dig selv at være den, du virkelig er. Det kommer ikke fra den ene dag til den anden, men hvis du sætter ord på de fire ting herover og bruger dem som ledetråd i dine daglige valg og prioriteringer, vil du skridt for skridt for skridt bevæge dig tættere på dig selv, også selvom hverdagen er travl, og huslejen skal betales.

Sådan kan du være tro mod dig selv i hverdagen

Lev efter dine værdier: Hvad er det, der virkelig betyder noget for dig? Hvad driver dig? Hvad er dine vigtigste kerneværdier? Lever du efter dem i din dagligdag?

Sæt grænser: Lær at sige nej. Det er nødvendigt at sætte grænser for at beskytte din tid, din energi og din mentale sundhed. Husk, at du har ret til at sige nej til ting, der dræner dig, og ja til ting, der nærer dig.

Prioritér dig selv: Det er ikke egoistisk, ikke selvcentreret men derimod selvbevarelse. Sæt tid af til at gøre de ting, du elsker. Om det er gåture i naturen, læsning, yoga, havearbejde, spille spil eller bare at sidde stille med et krus kaffe. Husk, at det er, når du giver dig selv kærlighed, at du kan være mest for andre.

Stol på din intuition: Om vi kalder det for mavefornemmelse, din indre stemme eller din intuition er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du lytter til den, især når du står over for svære beslutninger.

Det er altid en rejse, aldrig en destination

At være tro mod dig selv i en travl hverdag er en balancegang. Det er ikke noget, du én gang for alle bliver færdig med. Nogle perioder af livet er bare mere udfordrende end andre, og over tid kan dine prioriteter, dine drømme og endda dine værdier ændre sig. Det er derfor vigtigt, at du fra tid til anden sænker tempoet, reflekterer over din retning og om der er sammenhæng mellem din hverdag og de fire kerneelementer i at være tro mod sig selv.

Det kan kræve, at du tør kommunikere klart og ærligt, så andre kender dine grænser. På den måde kan du finde plads til vigtig selvomsorg, som du kan planlægge og prioritere tid til.

Gør du det, kan du skabe et liv, der er meningsfuldt, roligt og tro mod den, du virkelig er. Ikke på et øjeblik, men gennem langsomme fremskridt. Det er okay at tage et skridt ad gangen, og du kan starte med at skrive ned, hvad der er dine værdier, dine drømme, dine behov og dine grænser. Tal med andre om dem, og så er du godt på vej.


Lån e-bøger og lydbøger gratis på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog
Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.