For nylig stødte jeg på udtrykket ”sunk costs”. Det ramte mig, og jeg har tænkt en del over det i den seneste tid. Derfor ser vi i dag nærmere på ”sunk costs”, og hvorfor det er noget, du med fordel kan være opmærksom på.
Det er svært at finde et dansk udtryk, der er helt dækkende, men vi kan kalde det for ”fortidsomkostninger”, og det kan vi definere sådan her:
”Sunk costs” er en betegnelse for en investering, du allerede har foretaget, og som du ikke kan genindvinde. Det kan være en investering i penge, men det kan også være en investering i din tid, i din status eller i dine personlige ressourcer. Du får ikke pengene eller tiden tilbage, og der er dermed tale om en fortidsomkostning.
Eksempler på fortidsomkostninger
Måske er det de år, du har brugt på din uddannelse. I dag, måske mange år senere, har du lyst til at gå i en ny retning i dit liv og arbejde med noget helt andet, men vil du så føle, at al den tid, dine kræfter og de personlige ressourcer, du brugte på at få den uddannelse, er spildt? Alle de år du brugte på at læse jura, blive en dygtig tømrer eller sygeplejerske – vil de være spildte, hvis du går i en anden retning, selvom det er det, du har mest lyst til?
Måske har du købt en meget dyr ting til dit hjem, men du bruger den ikke, og du har ikke lyst til, at den skal stå fremme. Men du har brugt mange penge på den, så det føler du, at den skal.
Eller du har lavet et kreativt projekt, lad os sige du har skrevet en roman. Du elsker slutningen af romanen, og du har lagt mange kræfter i det sidste kapitel. Nu siger fem testlæsere samstemmende, at slutningen er forfærdelig. Når de læser bogen uden det sidste kapitel, som du elsker så højt, så synes de, at den er perfekt. Skal du så slette det sidste kapitel?
Derfor er ”sunk costs” et problem
Som den amerikanske forfatter Seth Godin skriver det, så har vi en tendens til at klamre os til vores gamle kompetencer og vores hårdt tilkæmpede statusroller, væsentligt længere, end vi burde. Han skriver, at når vi står over for at træffe en beslutning, skal vi kun overveje, hvad der sker i fremtiden, og ikke hvilke investeringer, vi har gjort i fortiden. De er netop det, fortid, og de kommer aldrig tilbage. Jim Semick forklarer det ret godt.
”I ”sunk-cost” teorien beslutter vi os ofte for at fortsætte med noget, fordi vi allerede har brugt tid og ressourcer på det. Vi tror, at fordi vi har ”sunket” den omkostning, skal vi på en eller anden måde tjene den hjem igen. Det er en fejlslutning.”
Det er ikke kun kreative typer, som Seth Godin og Jim Semick, der understreger, at fortidsomkostninger er et problem. Det gør forskningen også. I et klassisk studie tilbage i 1985 påpegede adfærdsøkonomerne Hal Arkes og Catherine Blumer, at ”menneskers beslutningstagning varierer efter afhængigt af, hvor meget tid og hvor mange ressourcer, de allerede har investeret.” Blumer og Arkes beskrev tankegangen om ”sunk costs” som en ”tendens til at fortsætte et foretagende, når der er først, er investeret penge, indsats eller tid i det” – også selvom det ikke er rationelt.
Tendensen kaldes også ”sunk cost-fallacy”, og deri ligger en vigtig viden for virksomheder og deres investeringer, men det gælder også for vores personlige liv. Måske har vi sværere ved at give slip, end godt er?
Det kan du gøre
Når du bliver opmærksom på dine fortidsomkostninger, kan det hjælpe dig til at træffe bedre og mere rationelle beslutninger. Så kan du træffe beslutninger baseret på det, der giver mening fremadrettet og ikke på det, du allerede har brugt. Derfor er det vigtigt, at du reflekterer over, om dine fortidsomkostninger påvirker dig og forhindrer dig i at tage de livsvalg, der er de rigtige for dig i dag. Her er nogle pointer, du kan overveje:
- Lær af din fortid, men lad dig ikke definere af den.
- Gennemgå dine prioriteringer – med udgangspunkt i hvor du er i dag.
- Overvej, hvad du ønsker at opnå, der hvor du er i livet lige nu.
- Lad ikke din personlige stolthed påvirke din beslutningstagning.
Det er ikke et nederlag at give slip på din fortid eller på dele af den. Tværtimod kan det være en frigørelse. Det kan være som at krænge en tung rygsæk af dine skuldre, så du i stedet kan vandre let afsted. Hvis du gør det, kan du bevæge dig i spændende nye retninger, men dit første skridt er at blive bevidst om dine fortidsomkostninger.

Når du er klar, er der fire måder, jeg kan hjælpe dig på:
1. Skriv en fagbog: Et kursus, der konkrete og praktisk guider dig til at bruge din viden og skrive den bog, du drømmer om. Baseret på mine erfaringer og de systemer jeg har brugt til at skrive og få udgivet 9 velanmeldte fagbøger. Du kan spare 200 kroner og få kurset for blot 295,- ved at bruge rabatkoden 200.
2. 100 ideer til ChatGPT som personlig coach: En praktisk bog, der handler om, hvordan du kan bruge ChatGPT som en personlig assistent, så du frigør tid til det, der er vigtig og meningsfuld for dig. Komplet med 700 prompts, som du kan bruge i ChatGPT lige med det samme. Fås som e-bog, lydbog og paperback, og den er billigst her.
3. E-bogspakken: En samlet pakke med 7 e-bøger, som du får i praktisk PDF-format, du kan downloade med det samme. Indeholder blandt andet 100 ideer til simple living og 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op. Du sparer mere end 50 %, og får de 7 bøger for kun 189,- lige her.
4. To-dages kursus om fokustid og forebyggelse af udbrændthed: Afholdes i samarbejde med Montus Business Academy i København og Aarhus – se mere og tilmeld dig her.