En ting, der de sidste måneder har fået meget opmærksomhed er chatrobotten ChatGPT, som er udviklet af Open AI. Det er en chatrobot drevet af kunstig intelligens. Du kan spørge den om alt muligt, og den sender dig med det samme et svar, der både er velformuleret og gennemtænkt.

Nu har jeg prøvet den af, og jeg ved ikke, hvilket ben jeg skal sige. På den ene side er jeg fascineret. På den anden side er jeg skræmt. Og så er jeg glad for, at jeg ikke længere er dansklærer, for det giver nogle udfordringer, når det gælder elevernes stile og andre afleveringer, for dem kan den kunstige intelligens sagtens klare.

Er en chatrobot en gave eller en forbandelse?

Jeg er fascineret, fordi det er utroligt, hvad den kunstige intelligens kan. Den kan hjælpe os, og som du kan se af robottens fire svar herunder, kan den give os gode svar på svære spørgsmål. På den måde hjælper robotten os til at blive klogere, mere vidende og få strukturerede input til de overvejelser, vi går med.

Samtidig er jeg skræmt, fordi denne og andre robotter overtager mere og mere af vores liv og arbejde. Måske er sproget en anelse stift, men jeg er alligevel imponeret af svarene, det grammatiske niveau og strukturen i det hele. Det kan være, at der om få år er robotter, der vil skrive langt bedre essays til Søndagslisten eller bøger, end jeg selv er i stand til? Og på en lang række andre områder overgår den kunstige intelligens, hvad vi mennesker kan. Selv geniet og skakverdensmesteren Magnus Carlsen har ikke en chance mod de bedste skakcomputere.

Jeg ved ikke, hvor det stiller os, om det er en gave eller en forbandelse. Men døm selv. Læs mine spørgsmål om travlhed og slow living til ChatGPT herunder. Jeg bringer robottens svar uredigeret. Det gør jeg, dels fordi det er mest autentisk sådan, og dels fordi jeg mener, det er fornuftige svar, som du kan få glæde af at læse. Jeg har brugt gratisversionen af ChatGPT.

Hvad er slow living?

“Slow living er en livsstilsbevægelse, der sætter fokus på at leve et mere afslappet og bevidst liv ved at tage sig tid til at nyde de ting, man gør, i stedet for at føle sig presset til at opnå så meget som muligt på kortest mulig tid. Det handler om at finde en bedre balance mellem arbejde og fritid og at tænke mere over, hvad der gør en lykkelig og tilfreds. Dette kan fx omfatte at vælge at arbejde mindre, at rejse langsommere eller at lave mad fra bunden frem for at spise hurtige måltider. Bevægelsen opfordrer til at gøre tingene med omhu og respekt for sig selv og andre, og at nyde livet på en mere bevidst og nærværende måde.”

Hvordan kommer jeg i gang med slow living?

“Der er mange måder, du kan komme i gang med slow living på. Her er nogle forslag til, hvad du kan gøre:

  1. Tag dig god tid: Prøv at bevidst tænke over, hvad der gør dig glad og tilfreds, og lad være med at føle dig presset til at gøre ting på en bestemt måde. Tag dig tid til at nyde tingene, du gør, i stedet for at føle, at du hele tiden skal skynde dig videre.
  2. Prioriter dine opgaver: Gør dig klart, hvad der er vigtigt for dig, og lad være med at spilde din tid på ting, der ikke er det. Det kan fx være at fokusere på at tilbringe tid med familie og venner frem for at bruge al din tid på at arbejde.
  3. Vælg kvalitet frem for kvantitet: Det kan være fristende at købe mange ting, men det er ikke altid det, der gør os lykkelige. Prøv i stedet at vælge ting, der har god kvalitet og som vil vare længe, så du ikke hele tiden skal købe nyt.
  4. Gør tingene selv: Det kan være tilfredsstillende at lave ting selv, frem for at købe dem færdigt. Det kan være alt fra at lave mad fra bunden til at lave dine egne julegaver.
  5. Rejs langsommere: I stedet for at prøve at se så mange steder som muligt på kort tid, prøv at tage dig god tid til at udforske et sted og nyde det i stedet for at skynde dig videre.
  6. Find en balance mellem arbejde og fritid: Det er vigtigt at finde en balance mellem arbejde og fritid, så du ikke føler, at du hele tiden skal arbejde eller at du aldrig har tid til at slappe af.

Der er mange andre måder at komme i gang med slow living på. Det vigtigste er, at du finder en livsstil, der passer til dig og dine behov, så du kan nyde livet på en mere bevidst og afslappet måde.”

Hvorfor har vi altid så travlt?

“Der kan være mange grunde til, at vi føler, at vi altid har travlt. Nogle mulige årsager kan være:

  1. Forventninger fra andre: Vi kan føle, at vi skal leve op til bestemte forventninger fra vores familie, venner, samfundet eller kulturen, hvilket kan føre til, at vi føler, at vi hele tiden skal skynde os videre.
  2. Fokus på ydeevne: Vi kan have en tendens til at fokusere på, hvad vi har opnået eller hvad vi har præsteret, hvilket kan føre til, at vi føler, at vi hele tiden skal gøre mere for at være succesfulde.
  3. Sociale medier: Sociale medier kan føre til, at vi føler, at vi hele tiden skal være på og opdatere vores profiler og følge med i, hvad der sker. Det kan være svært at slippe denne følelse af at skulle være tilstede hele tiden.
  4. Følelsen af at skulle være i kontrol: Vi kan have en tendens til at føle, at vi hele tiden skal være i kontrol og have styr på alt, hvilket kan føre til, at vi føler, at vi hele tiden skal skynde os videre.

Der kan være mange andre årsager til, at vi føler, at vi altid har travlt. Det vigtige er at blive bevidst om, hvad der gør, at vi føler os pressede, og finde måder at håndtere det på, så vi kan finde en bedre balance i vores liv.”

Bliver jeg lykkelig, hvis jeg lever slow?

“Det er svært at sige med sikkerhed, om du vil blive lykkelig, hvis du lever slow. Lykke er en individuel følelse, og det, der gør en person lykkelig, kan være meget forskelligt fra person til person. Der er dog visse ting, som mange mennesker finder lykkeliggørende, såsom at have meningsfulde relationer til andre, at have et følelsesmæssigt og økonomisk stabilt liv og at have mulighed for at udfolde sig kreativt og fysisk. For nogle mennesker kan slow living være en måde at opnå disse ting på, mens det for andre ikke nødvendigvis vil være tilfældet. Det vigtige er at finde en livsstil, der passer til dine behov og værdier, så du kan nyde livet på en måde, der gør dig lykkelig.”

Det handler om balancen

Jeg ved helt ærligt ikke, hvilket ben jeg skal stå på, når jeg læser disse svar. De er gode og reelle, og i substansen ville jeg have svaret det samme, hvis jeg var blevet spurgt om dem. Måske havde jeg føjet lidt storytelling og lidt tillægsord til, men det er mere et spørgsmål om skrivestil.

Til gengæld ved jeg noget andet: Vi kan ikke stoppe teknologien. Vi kommer ikke til at rulle den kunstige intelligens tilbage. Der kommer mere af den, og den forbedrer sig hurtigt. Det er ikke noget, vi skal kæmpe imod.

Derimod er det vigtigt, at vi overvejer, hvad vi vil bruge teknologien til. Kan vi bruge den til at hjælpe hinanden? Blive klogere på kloden og dens beboere? Finde løsninger på tidens store spørgsmål?

I så fald er det jo godt – også selv om jeg som forfatter og blogger måske bliver overflødig i fremtiden. Men det kræver noget af os, bevidste valg og en kritisk, men konstruktiv tilgang til teknologien og dens muligheder. Jeg har ikke svarene, men jeg ved, at det er vigtigt at stille spørgsmålene. Måske kan du tale med dine nærmeste om dem i dag?


Få mange flere perspektiver i bogen “100 ideer til ChatGPT som personlig coach”

Hvis du vil have konkret og praktisk inspiration til ChatGPT, så er bogen 100 ideer til ChatGPT som personlig coach lige noget for dig. Bogen er ikke en manual til at lade AI tage roret i dit liv, men en håndbog, der viser dig, hvordan du gør ChatGPT til en allieret i din personlige og professionelle liv.

Du får 700 nøje udvalgte prompts fordelt på temaer som selvrefleksion og personlig planlægning over udvikling af gode vaner til skabelsen af dit personlige universitet. Tag dit første skridt mod en dagligdag, hvor teknologi og personlig vækst går hånd i hånd ved at købe bogen her, hvor den lige nu er billigst.


ChatGPT bog