Engang var der oplysningstiden. Det var i 1700-tallet. Den var kendetegnet af viden, fremskridt og fornuft.

I dag lever vi så i 2000-tallet. Det er en anden tid. Forleden hørte jeg den omtalt som opløsningstiden.

Det udtryk er blevet hos mig. Der er noget skræmmende, men også præcist ved det. Vores tid er kendetegnet ved materiel velstand, klimaforandringer, fake news og en uendelig kommunikationsstrøm på sociale medier og andre digitale platforme.

Disse kendetegn bærer en masse frygt og angst med sig. Tidligere talte man om fremskridtstro, men i dag er der snarere en undergangstro. En forventning om, at kloden for fremtidige generationer bliver et dårligere sted at leve, end den er i dag.

Desværre er det ikke bare en irrationel frygt. Den er velunderbygget, af forskning, af realiteter. Fra de smeltende gletsjere over stigende økonomisk ulighed og stadig flere autokrater, der sætter demokrati og ytringsfrihed under pres, er der en følelse af altings opløsning.

Det er en hård omgang. Hvordan finder du og jeg vores fødder i sådan en opløsningstid?

At finde dit ståsted i en opløsningstid

Når tingene opløses omkring os, er det vigtigt at finde noget at holde fast i. Det, der giver en grund at stå på, noget at gribe i, når skibet gynger, og bølgerne går højt. Her får du 5 forslag til ståsteder, der hjælper dig i en opløsningstid.

1) Dine værdier

Et godt sted at starte er med dine værdier. Hvad er vigtigt for dig? Hvilke værdier, hviler du på som menneske? Der er mange værdier. Grundighed, hjælpsomhed, ordentlighed, respekt for andre, iderigdom, ro, udsyn og så videre.

Kan du gå i seng om aftenen og tænke, at du i dag i dag har levet i overensstemmelse med dine værdier, for eksempel at hjælpe andre, så kan du også lægge dig til at sove med ro i sjælen. Overvej, hvad der er dine to-tre vigtigste værdier, og spørg derefter dig selv, hvordan du kan leve efter dem i hverdagen. Gør du det, finder du ro i en urolig tid.

2) Dine relationer

Intet menneske er en ø. Vi er, på godt og ondt, en del af en flok. Overbefolkning er et andet af opløsningstidens kendetegn, og hvad enten vi ønsker det, eller ej, indgår vi i relationer med andre mennesker stort set hver eneste dag.

Men de relationer kan enten dræne os for kræfter eller give os inspiration og energi. De kan være overfladiske, eller de kan være dybe og meningsfulde.

Tænk over dine relationer. Hvilke mennesker dræner dig, og hvem fylder dig med virkelyst? Giv din tid og din opmærksomhed til de meningsfulde relationer. Lad dem blive et ståsted i opløsningstiden og brug så lidt tid som muligt på de relationer, der ikke er værdifulde for dig.

3) Dit dybe arbejde

Der er så meget, der er hurtigt i opløsningstiden. Det er som om, at det er en kvalitet i sig selv, hvis du kan lave hurtig aftensmad, overstå et møde i en fart, levere et resultat på kortest mulig tid. Så meget som muligt så hurtigt som muligt synes at være et mantra.

Men siger det noget om, at aftensmaden, mødet eller resultatet bliver godt, bare fordi det er blevet til i en fart? Gå i stedet efter det dybe, det fokuserede arbejde i en ufokuseret tid. Det er det, der giver en blivende værdi – og dig et ståsted.

4) Din kunst og kreativitet

Kreative gøremål giver dig glæde, overskud og udvikler din evne til at få ideer og finde løsninger. Desværre har kreativiteten svære kår, for den går ikke altid hurtigt, og den er sjældent målbar. Men gør du den til et af dine ståsteder, vil den skabe glæde i dit liv.

På samme måde kan du omfavne kunsten. Det kan være den, du selv skaber gennem dine kreative udfoldelser, men det kan også være den, som andre har skabt. Musik, litteratur, film, billedkunst, arkitektur – vælg det, der fascinerer dig og gå ombord i det. Gå på biblioteket, på et museum, til en gratis koncert. Det gør dit liv rigere, og kunsten kan blive et værdifuldt ståsted, noget du altid kan vende tilbage til.

5) Dine oplevelser i naturen

Ja, forurening og klimaforandringer er desværre en del af opløsningstiden, men der er stadig meget natur derude, hvor du kan finde ro og lade stresshormonerne gå i dvale. Ophold i naturen, som i en skov, på en strand eller på en eng en aften, hvor duggen falder, er den perfekte modgift til en tid, der er fuld af stress og angst.

Gør derfor naturen til et ståsted i dit liv. Brug meget mere tid i den, gerne hver dag. Det kræver måske lidt tid og tilvænning, men naturen har en helende kraft, som vil gøre dig godt.

Den opmuntrende konklusion

Det kan godt blive lidt trist med al den opløsning på sådan en grå dag i januar, men der er også noget at holde fast i. De fem ståsteder herover, viser, at du stadig kan finde noget at holde fast i.

Du behøver måske heller ikke fem ståsteder? Måske kan et enkelt eller to gøre det? Brug dagen i dag på at overveje, hvad der er dine ståsteder, og hvordan du kan leve med udgangspunkt i dem. Det er ikke så kompliceret. Ofte er det et spørgsmål om de vaner, du har, som for eksempel at se på kunst hver uge eller gå en tur i skoven hver dag. Det kan godt lade sig gøre, og du kan tage det første skridt i dag.


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.