Der er mange, der vil servere løsningerne for dig. De vil give hurtige svar på de svære spørgsmål, et quick fix der på et øjeblik løser det hele.

Men måske er det ikke så enkelt? Måske handler livet ikke altid om at finde svar? Måske starter det et andet sted? Måske starter det med de spørgsmål, du stiller til tilværelsen?

Det er en langsommere, men mere frugtbar vej. Hvis du tør stille de rigtige spørgsmål – også dem der er vanskelige, og som kræver, at du tænker dig om et stykke tid – så bringer det dig længere end den hurtige her-og-nu-løsning. Så kommer du et sted hen, hvor dit fundament er mere solidt, og du mærker en sikrere grund under dine fødder.

Og det er lige præcis der, de seks stoiske kernespørgsmål kommer ind i billedet.

De stoiske kernespørgsmål

Stoicismen er en filosofi fra antikken, der hylder det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Den har mere end 2.000 år på bagen, men den er mere relevant end nogensinde. Det er en filosofi, der opfordrer dig til at reflektere, tænke dybt og derefter handle på det, dine refleksioner fører dig frem til. På den måde er stoicismen ikke en sofafilosofi, hvor det hele er ord, men den handler om levet liv. Det er i sidste ende et spørgsmål om dine handlinger, ikke dine ord. Et spørgsmål om, hvordan du bevæger dig gennem verden.

Men skal den bevægelse være meningsfuld, og vil du finde en retning, så starter det med de spørgsmål, du stiller til livet. I stoicismen lyder de seks kernespørgsmål sådan her.

 • Hvordan skal jeg leve mit liv?
 • Hvordan reagerer jeg på det, der er svært?
 • Hvordan reagerer jeg på det, der gør mig lykkelig?
 • Hvilke mål skal jeg forfølge?
 • Hvilke værdier, vil jeg leve efter?
 • Hvad vil jeg huske, når jeg skal herfra?

Tænk over disse spørgsmål. Tal om dem med et menneske du har tillid til. Overvej dine svar og tænk især over, hvordan du konkret kan handle på det, du er nået frem til. Hvordan vil du for eksempel rent praktisk leve i tråd med dine værdier, når hverdagen først buldrer derudad?

Den sunde refleksion

Jeg kan ikke give dig svarene. Det er der ingen, der kan. Du kan spørge andre til råds og lytte til dem, men i sidste ende er du den bedste til at nå frem til dine konklusioner. Det giver dig også et stærkt udgangspunkt, et pejlemærke for din fremtid.

På den måde er de svære refleksioner ofte de sundeste refleksioner. Det er dem, der gør dig klogere, dem, der flytter dig. Du behøver ikke tusind spørgsmål eller lange handleplaner. Du kan i stedet tænke dybt over de seks stoiske kernespørgsmål. Når du har gjort det, vil du stå stærkere og have et mere solidt fundament under dine fødder.


Nå det hele

Slow Club. Én platform. Hundredvis af ideer.

Hvis du gerne vil sænke tempoet, er Slow Club skabt til dig. Det er en digital inspirationsbank, der i tekst, lyd og video giver dig konkrete ideer til slow living og simple living – splittet op i små, overskuelige bidder.

Alting er dyrt. Slow Club er billigt.

Du får adgang til:

 • Slow living masterclass – et hands-on videokursus,
 • Slow Clubs podcast – med spændende gæster.
 • Søndagslisten på lyd – alle artikler søndagsartikler som podcast.
 • En privat Facebook-gruppe – sparring med andre, der ligesom dig vil sænke tempoet.
 • Slow Magazine – et lækkert designet og poetisk, digitalt magasin om slow living.

Du betaler en krone om dagen – som et abonnement på 30 kroner pr. måned. Du kan opsige når som helst, for der er ikke nogen bindinger. Du begynder her.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.