Vi står alle sammen i situationer, hvor vi skal træffe vigtige beslutninger. Det er en del af livet. Ikke hele tiden, ikke hver dag, men det er et grundvilkår i tilværelsen. Nogle gange er der øjeblikke, hvor vi skal tage beslutninger, der har stor betydning for vores fremtid. De beslutninger kan komme til at gøre hele forskellen.

Derfor er det vigtigt, hvordan vi har det, når vi træffer de afgørende beslutninger. Alt for ofte er vi i affekt, når vi tager dem. Måske er vi vrede, stressede eller angste. Måske har vi bare haft en dårlig dag. Måske har vi så travlt med livets hastige tempo, at vi mister overblikket. Vi glemmer det store perspektiv, når vi står over for beslutninger.

Husk T.A.V.S.-princippet!

I de tilfælde er det vigtigt at trække vejret, og huske sig selv på, at man aldrig skal træffe en stor beslutning, når man befinder sig i en af følgende tilstande:

Træt

Angst

Vred

Sulten

Eller til sammen T.A.V.S.

T.A.V.S.-princippet er superenkelt, og derfor et princip, vi alle sammen kan følge. Det går ud på, at vi altid husker os selv på, at vi ikke træffer beslutninger, når vi er trætte, angste, vrede eller sultne.

Den megasure mail med en opsigelse som du en sen aften er ved at skrive til din chef, fordi du er vred på ham? Lad være med at sende den. Sluk i stedet computeren, smid dig på sofaen og spis noget chokolade.

Beslutningen om at købe en ny bil, fordi du er ekstremt træt og føler, at der skal ske noget nyt? Vent med den. Gå i seng i stedet og få sovet ud.

Tilbuddet om at deltage i et projekt med en masse mennesker, du ikke kender, som du beslutter dig for at sige nej til, fordi du er angst for det nye og ukendte? Overvej det lidt mere og spørg dig selv, hvad der er det værste, der kan ske.

Beslutningen om at følge en kostbar modekur, hvor du kun må spise kål og proteinholdigt kød, fordi du har en dag, hvor du ikke føler dig tilstrækkeligt mæt? Tag en skive rugbrød og sig til dig selv, at det hele nok skal gå.

Følg T.A.V.S.-princippet i stedet.

T.A.V.S. betyder ikke, at du ikke kan tage beslutninger

Betyder T.A.V.S.-princippet så, at man aldrig kan tage en beslutning? Selvfølgelig ikke! Du kan se det som en sikkerhedsventil, en forsikring, der betyder, at de beslutninger du tager, er velovervejede og bliver truffet, når du er i balance. Det sikrer, at dine beslutninger ikke er hurtige beslutninger, men derimod gode beslutninger.

Tænk tilbage på dine beslutninger

Inden jeg satte mig ned for at skrive denne tekst, reflekterede jeg over nogle af de store beslutninger, jeg har truffet i mit liv. Både dem, som jeg har været rigtig glad for, og dem som jeg har været mindre glad for.

Af dem, som jeg var glad for, kom jeg til at tænke på tre.

  • Da jeg ved et kloster i Kathmandu som 22-årig træf en beslutning om, at jeg ville bruge størstedelen af mit liv på at skrive og rejse.

  • Da jeg på en strand i Indien besluttede mig for at fri til min daværende kæreste – som i dag er min hustru på 13. år.

  • Da jeg en juniformiddag hjemme ved havebordet sad med et krus kaffe foran mig, udsigten til de græssende køer på Kalvebod Fælled og skrev en mail, hvor jeg sagde et fast job op, fordi jeg havde besluttet mig for at leve af at være forfatter og foredragsholder.

Det er tre meget vigtige beslutninger i mit liv, og de er kendetegnet ved, at jeg hverken var træt, angst, vred eller sulten, da jeg træf dem. Inden jeg nåede til det kloster i Kathmandu, havde jeg holdt ferie i fem måneder, hvor jeg havde rejst rundt med rygsæk. Inden jeg friede havde vi rejst og levet sammen længe. Jeg var udsovet og frisk. Da jeg sagde min faste stilling og gode pensionsopsparing op, var det efter flere måneders refleksioner og overvejelser. I ingen af de tre tilfælde var jeg T.A.V.S.

Dårlige beslutninger vil altid forekomme – men vi kan træffe færre af dem

Så er der naturligvis de beslutninger, jeg fortryder. Dem er der en hel del af, og dem vil jeg ikke trætte dig med. Jeg kan bare konstatere, at de ofte er kommet som et udslag af stress, vrede, tempo, angst eller sult enten i fysisk eller i overført betydning. Jeg kan i dag se, at jeg nok ikke ville have truffet dem, hvis jeg havde kendt til T.A.V.S.-princippet.

Fra tid til anden træffer vi alle sammen dårlige beslutninger. Det er en del af livet, og vi kan forsøge at lære af det. Men der er ikke nogen grund til at træffe unødigt mange dårlige beslutninger. Vi kan minimere de dårlige beslutninger, hvis vi husker os selv på, at vi ikke skal træffe dem i affekt.

Kan du tænke tilbage på dine egne beslutninger? Hvilke var gode, og hvilke var mindre gode? Hvad kan du lære af at se tilbage?

Og sidst, men ikke mindst, hvordan kan du bruge T.A.V.S.-princippet næste gang, du skal træffe en beslutning?

Lidt ekstra inspiration

Måske har du set filmen Døde Poeters Klub, som på mange måder er en film om at træffe beslutninger. I den film spiller Roberts Frosts digt The Road not Taken en vigtig rolle. På dette link kan du se en smuk, tegnet fortolkning af digtet. Måske kan det give dig lidt ekstra inspiration til din næste, vigtige beslutning.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.