Hvis du ønsker at leve et enkelt liv, så er du måske nok i mindretal i forhold til al den fokus, der er på forbrug og økonomisk vækst, der er dominerende i vores samfund. Det betyder dog ikke, at du er alene, tværtimod.

Hvis du vælger at leve enkelt og langsomt med det udgangspunkt, at du hellere vil gøre tingene godt frem for at gøre dem hurtigt, så stiller du dig på skuldrene af historiens største tænkere. Der var en verden før Facebook, indkøbscentre og udsalg på black friday. I den verden var der forfattere, kunstnere og filosoffer, der understregede betydningen af fordybelsen, af at gøre det enkle og af at prioritere det vigtige frem for det uvæsentlige.

Charles Darwin betegnede sig selv som en langsom tænker. Albert Einstein var berømt for at sidde i tavshed i timevis på sit kontor og stirre på et ubestemmeligt punkt i rummet. Som Carl Honoré, der har skrevet bogen Lev Livet Langsomt, har påpeget, så har det i kunstens verden og blandt intellektuelle altid været sådan, at de påpegede det vigtige i at kigge langsomt på det store billede fremfor at jagte de hurtige gevinster.

Sådan er det stadig. Vi har blot en tendens til at glemme det i en tid, der prioriterer det hurtige og overfladiske forbrug over kvaliteten og fordybelsen.

10 inspirerende citater om det enkle liv

Herunder får du 10 inspirerende citater om det enkle liv – fra Aristoteles over Goethe til Moder Teresa. Jeg holder selv af at kigge på dem, når tilværelsen bliver for kompliceret og travl. Så er det godt at blive mindet om de vigtige ting. Jeg arbejder i øvrigt på at lave en printbar pdf-version af de 10 citater – vil du gerne høre mere om den, så du kan hænge citaterne op i dit køkken eller på din arbejdsplads, så er du meget velkommen til at skrive til mig.

1. Konfutse

Det betyder ikke noget, hvor langsomt du går, så længe du ikke stopper.

2. Aristoteles

De handlinger, der følger efter dine overvejelser, bør være hurtige, men dine overvejelser bør være langsomme.

3. Siddhārtha Gautama

Du mister kun det, du holder fast i.

4. Marcus Aurelius

Jo tættere på en mand er at have et roligt sind, jo tættere er han på styrke.

5. Moliere

De træer, der vokser langsomt, bærer den bedste frugt.

6. Johann Wolfgang Goethe

De ting, der betyder mest, må aldrig være på bekostning af de ting, der betyder mindst.

7. Henry David Thoreau

Hvis en mand ikke følger med i sine kammeraters tempo, skyldes det måske, at han lytter til en anden trommeslager. Lad ham vandre efter rytmen I den musik, han hører, lige meget hvordan den måles eller hvor fjernt, den fører ham hen.

8. Duncan Hurd

Slow living repræsenterer en mere holistisk og balanceret tilgang til tilværelsen, en chance for at sige farvel til rottereræset og goddag igen til menneskelivet.

9. Moder Teresa

Jo mere, du har, jo mere er du optaget og travl, og jo mindre har du at give. Jo mindre du har, jo mere fri er du.

10. Carl Honoré

Den centrale tese i langsomfilosofien handler om at tage sig tid til at gøre tingene ordentligt og derigennem nyde dem mere.

Og til sidst: Et bonus-citat

Der er en vigtig pointe i forhold til slow living og det enkle liv: Nemlig at det er et liv, vi kan beslutte os for. Den store franske eksistentialist Jean-Paul Sartre sagde det meget præcist.

Vi er vores valg.

Jeg er helt enig. Det enkle, langsomme liv med plads til ro og fordybelse er et liv, vi kan vælge. Det er måske ikke det hurtigste eller det nemmeste liv, men for mange af os, er jeg slet ikke i tvivl om, at det er det bedste valg. Hvilket liv vælger du?


Vil du have konkret inspiration til et langsomt og enkelt liv?

I bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening får du ikke bare en introduktion til langsomfilosofien og dens historie. Du får også en helt konkret opskrift på, hvad du kan gøre for at sænke tempoet i din dagligdag og i stedet leve et enkelt liv. Bogen kan både købes som e-bog og som almindelig, trykt bog hos alle førende boghandlere.

Slow living bog