10 sætninger, du selv kan afslutte – og blive klogere på hvor du er i livet

Der er et spørgsmål, jeg ret ofte får:

Hvad er det første skridt til slow living?

Det er et udmærket spørgsmål, der kommer i forskellige aftapninger. Hvad er det første skridt til simple living? Det første skridt til at sige sit job op og blive selvstændig? Det første skridt til at skrive en bog?

De fleste forventer et svar, der handler om et værktøj, et trick eller tool, man kan bruge. Et hack, der forbedrer privatøkonomien, den daglige produktivitet, sundheden, forretningsplanen. Eller noget, som kan få slow living til at ske i en fart.

Sandheden? Der er ikke noget hack. Det går ikke hurtigt at blive langsom. Når vi taler om store livsforandringer – uanset, om vi ønsker at leve enklere og langsommere, gå en ny vej i arbejdslivet, gennemføre et kreativt projekt eller kaste os ud i en anden livsstil, så er der ikke nogen genvej. Ja, der er mange og gode skridt, vi kan tage, men vi kan ikke snyde på vægten.

Livsforandringer tager tid. Det er helt fint.

Stedet, hvor du kan starte

Accepterer du det, og har du den tålmodighed, det kræver, så har du et godt grundlag at gå videre på. Så er der nemlig noget, du kan gøre, og det er i virkeligheden ret enkelt.

Det handler om spørgsmål. De spørgsmål, du stiller til dig selv og din tilværelse.

Hvornår har du sidst siddet ned? Ved et vindue og i fuldkommen ro? Kigget på regnen i oktober? Lukket verden ude og spurgt dig selv, hvor du er, hvor du er på vej hen, og om du følger den retning, du i virkeligheden ønsker? Måske er det ikke den retning, der signalerer ydre succes, giver dig prestige og opmærksomhed, men som når det kommer til stykket ikke er dig?

Jeg tror meget på refleksionen som det afgørende element, hvis du vil lykkes med at ændre noget i dit liv. Det handler om spørgsmålene, og de svar du giver. Det er der, det starter. I første omgang kan det være ukomfortabelt. Måske indser du, at du ikke helt er det sted, du ønsker, men refleksionen er dit første skridt, der fører dig et bedre sted hen. Omvendt, måske indser du via refleksionen, at du er på rette sted i livet. I så fald bliver du glad, mærker en følelse af taknemmelighed, du kan tage med ud i din dag.

Refleksionsøvelse: 10 sætninger, du kan fuldføre

Jeg har for nylig læst bogen Still: The Slow Home af Natalie Walton. Det er egentlig en coffee table book, der handler om langsomme hjem, og måske er billederne lidt for jordtonede til min smag, men der er en masse inspiration og gode betragtninger om slow living i bogen.

Der er også en slags refleksionsøvelse, som jeg har bearbejdet, tilpasset og oversat. Du finder den herunder, og du kan lave den med det samme. Den består blot af disse 10 sætninger, som du skal fuldføre.

  • Når jeg gør mindre, så…
  • Når jeg kobler fra (også digitalt), så…
  • Jeg kunne godt leve uden…
  • Ro er…
  • Forandring er…
  • Når det gælder sammenhængen mellem orden og kaos i mit liv, så…
  • Det her betyder mindre for mig:
  • Det her betyder mere for mig:
  • Mit liv er meningsfuldt, når…
  • Det vigtigste i mit liv lige nu er…

Dine svar er dit pejlemærke

Tag dig god tid. Kig på de 10 sætninger. Sid i ro og fuldfør dem. Skriv gerne dine svar ned. Tal med din partner, en ven, en bror eller en søster eller en kollega, du er fortrolig med, om dem. Overvej, hvilken retning dine svar, sender dig i.  

Hvis du ønsker et enklere, langsommere og mere fleksibelt liv (og det antager jeg, at du måske gør, siden du har fundet vej til denne artikel), er dine 10 fuldførte sætninger et pejlemærke, du kan navigere efter. De fortæller dig, hvad du kan gøre mere af, og – måske vigtigere – hvad du kan gøre mindre af. De kan blive dit kompas. Refleksionen, dine 10 sætninger i denne øvelse, kan gøre en positiv forskel i dit liv.


PS: Gratis videopodcast: Drømmeopskriften

Drømmeopskriften er en spændende, ny videopodcast med Casper Christiansen som vært. Han taler med mennesker, der afsøger alternative og ukonventionelle måder at leve på. Det kommer der mange spændende samtaler ud af, og jeg har fået lov til at være med i en episode, hvor vi taler om slow living og rejsen fra lønmodtager til et langsomt liv. Du kan se videoversionen på dette link. Og nu du er der, så tjek gerne de andre episoder ud. De er værd at lytte til.


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.