Du behøver ikke altid at gøre mere. Tværtimod er det en god idé at gøre mindre. Få dage er bedre til at gøre mindre end en søndag. Husk på, at søndagen oprindelig var tænkt som hviledagen. Den er vi ikke så gode til at komme i hu.

Det er en skam, for vi har brug for de dage, hvor vi gearer ned. Når vi gør det, genvinder vi de kræfter, som er nødvendige for at have energi og fokus til den kommende uges gøremål. Vi er ikke maskiner, der kan køre løs i en uendelighed, men af og til opfører vi os, som om, vi var det. Det er usundt, men det skyldes måske, at vi lever i en tid, hvor der ofte sættes lighedstegn mellem hurtigere og mere og bedre. Når vi så prøver at slå bak, får vi, at vide, at det ikke er okay.

Men det er det. Det er i dén grad okay at tage en hviledag.

10 ting, der er okay på en søndag

Hvad kunne så være okay sådan en søndag, hvor man slår bak? Her får du 10 konkrete forslag.

1) At skrue ned for tempoet

Det første du kan gøre er at sige til dig selv, at i dag vil du være langsom. Tag dig god tid til det hele. Uanset om det er badet under bruseren, morgenkaffen, avisen eller samtalen med din partner hen over køkkenbordet. Vi er så tit forjagede og skynder os gennem livet, at vi glemmer det vigtige. Den her søndag gør du det stik modsatte – bevæg dig langsomt gennem den. Gå en tur på stranden eller i skoven, men lad pulsure, skridttællere og andre dingenoter bliv hjemme. Stå stille og lyt til fuglene, tag små og langsomme skridt, tag langsomt hjem fra skoven eller stranden på en cykel uden gear.

2) At glemme, hvad andre tænker

Vi har en tendens til ofte at måle os med andre, og de mange aktiviteter på de sociale medier gør tendensen værre. Det er en dårlig vane, og den her søndag tager du en pause fra den. Gør de ting, som du er glad for, og som føles meningsfulde for dig. Det er meget muligt, at andre synes, at de ting er tåbelige eller uproduktive, men hvad så? Der er vel ingen, der dør af, at du har en god søndag? Hvis du vil læse mere om denne tankegang, så kan du læse Brené Browns fine bog Glem hvad andre tænker.

3) At sige til sig selv: Jeg behøver ikke

Meget ofte siger vi til os selv, at der er noget, vi skal eller bør gøre. Vinduerne, der trænger til at blive pudset, mails, der skal besvares, en tiltrængt oprydning i carporten eller depotrummet i kælderen. Og ja, ind i mellem er der ting, vi ikke kan komme udenom, men en søndag kan du godt sige til dig selv: Jeg behøver det ikke, ikke i dag. Det er ikke så vigtigt, og det kan vente.

4) At føle sig melankolsk

Vi får hele tiden at vide, at vi skal sætte mål og derefter måle, om vi når målene, som vi så skal bruge til at sætte nye mål osv. Det er skruen uden ende. Det sætter os under pres, og det stresser, denne evindelige fokus på noget i fremtiden. Sådan en søndag er det okay at sætte målene på hold, stoppe op og lade tankerne flyde. Måske flyder de tilbage, til noget, du har oplevet, noget, du har mistet. Det har vi alle sammen gjort, mistet en kærlighed, ungdom, en drøm, vi havde på et tidspunkt. Det er okay, ting udvikler sig, vi kommer videre, og det er sådan, livet er. Men det er okay at dvæle ved minder, ved den fortid, vi havde. Det er okay at føle os melankolske. Vi kan tillade os selv at dvæle ved stemninger eller følelser, ikke mindst nu, hvor træerne kaster bladene af sig, og vinteren er på vej. Selv holder jeg af at sidde på en stor sten, se ud over havet og tænke på noget, der har været. Jeg ved godt, at det ikke er en produktiv følelse, og melankoli passer ikke ind i et finansministerielt regneark, men det er også en smuk følelse.

5) At skille sig af med noget, man ikke kan undvære

Et godt spørgsmål at stille dig selv sådan en langsom søndag er dette:

Hvad har du i virkeligheden brug for?

I langt de fleste tilfælde er det meget mindre, end du tror. Du kan starte denne søndag med at give noget, som du på et tidspunkt ikke troede, at du kunne undvære, men som du reelt ikke bruger, til genbrug. Det kan være et stykke tøj, et møbel eller en køkkenmaskine, som du kan frigøre dig fra. Eller også er det en personlig relation? Måske er der mennesker, der dræner dig for energi i stedet for at give dig energi? Måske troede du, at de mennesker og din relation til dem, var nødvendig, men hvad nu hvis det ikke er tilfældet? Det er okay at bruge din søndag på at kappe et snærende bånd.

6) At være alene

Vi har brug for det: Tid alene, tid til os selv. Vi lever ganske vist i en kultur og en tid, der dyrker det ekstroverte – tænk bare på de utallige talentshows og realityprogrammer i fjernsynet – men det er okay at give dig selv en introvert timeout. Du kan sige nej til dine aftaler denne søndag og i stedet booke lidt kvalitetstid med dig selv.

7) At se sin yndlingsfilm

Og hvad kunne den kvalitetstid så gå ud på? Det kunne for eksempel være at se din yndlingsfilm – også selv om det er for 12. gang. Hvis det er det, der giver dig ro lige den her søndag, så se den endelig. Selv har jeg ikke tal på, hvor mange gange jeg har set de forskellige Star Wars-film (det er mange!) eller Lost in Translation, men til gengæld er der noget andet, jeg er sikker på: Det har været en fornøjelse hver eneste gang, og der skal ikke gå for længe, før jeg ser en af mine yndlingsfilm igen.

8) At planlægge sin drømmerejse

En virkelig god, langsom og ofte herligt uproduktiv søndagsbeskæftigelse er at planlægge din ultimative drømmerejse. Det gør jeg ret ofte selv (hvad drømmerejsen er, har det nemlig med at variere for mig), og jeg nyder at undersøge, hvad flybilletter til Tokyo, Buenos Aires eller Tonga koster. Jeg researcher overnatningsmuligheder på hotels.com, undersøger seværdigheder på Lonely Planet og læser om andre rejsendes erfaringer på Tripadvisor. For nylig tjekkede jeg prisen på busbilletter fra Merida til Tulum på Yucatan-halvøen i Mexico, og ja, jeg kunne have brugt min tid på at lave 20 Skridts bogføring eller fjerne kalkpletter fra fliserne på badeværelset, men jeg nød det. Det gav mig glæde og fik mig til at drømme mig væk på en halvtrist efterårsdag.

9) At stå i køkkenet hele dagen

Du kan også bruge søndagen på at gå imod de for tiden populære tendenser, hvor alle måltider helst skal leveres i kasser og aldrig må tage mere end 30 minutter at tilberede. Lav slow food i stedet! Brug søndagen på at hakke, snitte, skære, sautere, blanchere, koge, stege, bage og hvad du ellers lyster. Genfind respekten for det gode håndværk frem for at dyrke gevinsten ved det hurtige håndværk. Nyd, hvordan de gode dufte spreder sig fra køkkenet rundt i resten af din bolig. Ender du med at lave mere mad, end hvad du kan spise på en enkelt søndag, så kan du fryse noget af det ned. Dermed har du også god og ordentlig mad den torsdag, hvor du kommer sent og fortravlet hjem fra arbejde.

10) At foretage sig ingenting

Den sidste ting, der er okay på en søndag, er også den bedste: Lad være med at gøre noget! Vær dig selv, til stede i øjeblikket og lad det være fint. Måske er det at ligge i sengen, i sofaen, på gulvet, i en hængekøje i haven. Hav ingen planer for din søndag, flyd igennem den i stedet og nyd, at du får pulsen ned, inden en ny uge begynder.

Du kan være mere for andre, hvis du er mere for dig selv

Lyder de ovenstående 10 ting, der er okay på en søndag egoistiske? Måske, men der er god grund til dem. De 10 ting, der er okay på en søndag, er et udtryk for, at du giver dig selv kærlighed. Det er vigtigere, end du tror. Ved at være kærlig og accepterende over for dig selv og bruge en søndag på aktiviteter, du oplever som meningsfulde, så får du energi og overskud igen. Den energi kan du bruge på at hjælpe andre, på at være noget for dem, der betyder mest for dig. Er vi i underskud på selvkærligheds-kontoen, får vi aldrig overskud til at hjælpe andre. Det kan de 10 ting hjælpe dig med at forandre. Det er en situation, hvor alle ender med at vinde, men det starter med din dag, med dine 10 ting.

Rigtig god søndag.


Vil du have flere ideer til ting, du kan gøre?

De 10 ting, der er okay på en søndag er funderet på filosofien om slow living. Den handler om at gøre tingene godt i stedet for at gøre dem hurtigt – og at frigøre tid til det, der giver mening for dig. Det kan du læse meget mere om i bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening. Her får du en introduktion til den internationale langsombevægelse og en lang række konkrete ideer til at sænke tempoet og i stedet bruge din tid på det, der giver dig glæde i hverdagen. Du kan trykke her og se mere om bogen – og finde en søndagsskarp pris på e-bogs-versionen.

Slow living bog

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.