Der er ret så meget, vi er gode til. Vi forklarer, planlægger, er grundige, overvejer frem og tilbage, sikrer os at vi har nok af det hele. I det hele taget er vi gode til at gøre tingene komplicerede. Måske er det en konsekvens af, at vi lever i en kompleks tid, hvor vi har et væld af valg at forholde os til, og bliver bombarderet med information på alle mulige platforme 24 timer i døgnet.

Der kan være en styrke i at gå den anden vej, at vælge det enkle frem for det komplicerede. Måske er det ikke så nemt, det kræver øvelse og inspiration. Inspirationen kan komme mange steder fra, og et godt sted at starte er at gå tilbage i historien. Vi er tilbøjelige til at tænke, at tingene var enklere i gamle dage. Det ved jeg ikke, om de var – jeg var der ikke – men, vi kan blive inspirerede af at lytte til dem, der også tidligere gjorde sig tanker om balancen mellem det enkle og det komplicerede.

I så fald støder vi måske på den britiske middelaldermunk William af Ockham. Det var ham, der sagde, at det er unødvendigt at gøre mere, når vi kan gøre mindre, og især er kendt for princippet om Ockhams ragekniv. Det tilsiger, at hvis du har to forklaringer på et givent emne, en lang og en kort, så vil den korte, enkle forklaring altid være den mest præcise. Ofte gør vi bare det modsatte, kaster os ud i lange forklaringer, når vi kunne udtrykke os enklere og mere ligetil.

20 simple ideer

Ockhams ragekniv er et princip, som du også kan bruge i andre sammenhænge, end når du skal forklare noget for andre. En ragekniv er også et billede på at skære fra, få de beskidte stubbe væk og nå frem til enkelhed og klarhed.

Det er der en stor styrke i. Det behøver ikke at være så svært. Her er 20 simple ideer, du kan tage til dig.

1) At sidde på en bænk i 20 minutter og lytte til fuglene er en simpel idé.

2) At sende et takkekort til et menneske du sætter pris på, er en simpel idé.

3) At lave planken i et minut er en simpel idé.

4) At skrælle tre gulerødder og spise dem er en simpel idé.

5) At skrive 10 ideer ned hver dag er en simpel idé.

6) At gå en tur i skoven er en simpel idé.

7) At læse Søren Ulrik Thomsens digte er en simpel idé.

8) At spare 10 % af din indkomst op er en simpel idé.

9) At fordybe dig i en samtale med en god ven er en simpel idé.

10) At lære noget nyt er en simpel idé.

11) At skille dig af med halvdelen af tøjet i dit garderobeskab er en simpel idé.

12) At cykle en aftentur, mens du lytter til en god lydbog fra eReolen er en simpel idé.

13) At slette alle ikke-nødvendige apps på din telefon er en simpel idé.

14) At lave mad i en slow cooker er en simpel idé.

15) At besøge et aldrende familiemedlem er en simpel idé.

16) At meditere et kvarter om dagen er en simpel idé.

17) At male dine vægge i lyse farver er en simpel idé.

18) At invitere dine venner til et sammenskudsgilde, hvor alle tager en ret og lidt at drikke med, er en simpel idé (men husk håndsprit og at holde afstand).

19) At læse en bog der gør dig klogere, er en simpel idé.

20) At lægge dig i græsset og se op på den blå himmel og de drivende skyer er en simpel ide.

I virkeligheden har du ikke brug for så meget. Måske er det som i teksten på billedet herunder?

20 simple ideer

Vær seriøs med det enkle

Ofte tager vi de komplicerede ting alvorligt, mens vi glemmer de enkle. Det er en skam. For nylig stødte jeg på dette citat, som jeg fandt hos den amerikanske forfatter James Clear.

Find en simpel idé og tag den seriøst.

– Charlie Munger

Jeg er komplet enig. De 20 ideer herover er ikke komplicerede. De koster dig ikke noget, men du kan dem som en investering. I dig selv. I velvære. I gode øjeblikke. I dit fremtidige jeg.

Gør de simple ideer til en vane. Ikke alle 20, men et par af dem. Tag dem seriøst. De vil gøre en positiv forskel for dig. Hvilken af de 20 simple ideer vil du udføre i dag?


PS: Lån Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening gratis i 30 dage

Hvis du vil have inspiration til en enklere og langsommere livsstil, er bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening lige noget for dig. Bogen giver dig fundamentet for et liv, hvor du skelner det væsentlige fra det uvæsentlige og har mere tid til det, der er vigtigt for dig. Du kan købe den som lydbog, e-bog og paperback eller du kan låne den gratis i 30 dage på eReolen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan hente den lige her.

Slow living bog

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.