For tiden er der sådan en trend, hvor folk kaster sig ud i en 30-dages challenge. Her giver du dig selv en udfordring og en måned til at gennemføre udfordringen. Det kan være et mål, du sætter, en lille ting du vil gøre hver dag eller en dårlig vane, du forsøger at bryde.

30 dage er en overskuelig tidsramme, som er til at have med at gøre. Det her med at sætte de store, langsigtede mål (jeg vil være millionær, jeg vil finde mit livs kærlighed, jeg vil score drømmejobbet, jeg vil tabe 30 kilo og komme i superform) er ofte både ukonkret og ender med at blive en stressfaktor. Det gode ved en 30-dages challenge er, at du kan gøre den realistisk. Grebet rigtigt an kan de være en god vej til gennem små skridt at skabe positive forandringer i dit liv.

Forudsætninger for en vellykket 30-dages challenge

Uanset om din challenge handler om din fysiske eller mentale sundhed, dine daglige vaner, et kreativt projekt eller noget fjerde, kan den gøre en positiv forskel for dig. Vær blot opmærksom på at det ikke er noget, du behøver at gøre for enhver pris. Inden du kaster dig ud i din 30-dages challenge, er det bedst, hvis disse faktorer er til stede.

  • Din challenge må aldrig blive et pres eller en stressfaktor.
  • Din challenge skal – hvis du gennemfører den – ikke være ligegyldig. Den skal gøre en positiv forskel i dit liv.
  • Din challenge skal være realistisk at gennemføre, men må gerne være udfordrende.
  • Din challenge må gerne være sjov, anderledes og give dig glæde.

Disse fire forudsætninger sikrer, at du ikke laver en 30-dages challenge bare for at lave den, men at den er meningsfuld for dig. Det gælder både dit mål og din rejse hen mod målet.

21 konkrete ideer til en 30-dages challenge, du kan starte i dag

Her får du en liste med 21 challenges, som er udfordrende, sjove og realistiske at gennemføre i løbet af den kommende måned.

Gå 300.000 skridt på en måned

Det svarer til 10.000 skridt om dagen, vil give dig en masse frisk luft og få dig i bedre form.

Gennemfør 16 timers faste hvert døgn i en måned

Den er jeg selv i gang med lige nu, og jeg bruger den udmærkede og gratis app Fastic til at blive guidet godt igennem mine fasteperioder.

Spis vegetarisk i en måned

Det er sundere, mere bæredygtigt og du vil formentlig også spare penge på dit husholdningsbudget.

Spar 1.000 kroner op

Det lyder af meget, men i løbet af en måned, svarer det til 33 kroner om dagen. Tænk over det næste gang du står i Netto, Rema eller Føtex.

Dyrk yoga 15 minutter hver dag

At dyrke kroppen behøver ikke at handle om lange løbeture og selvpineri. Yoga kan give dig styrke og fleksibilitet, og der er mange gode, gratis instruktionsvideoer på YouTube.

Skriv et haiku-digt hver dag

Haiku er en smuk, japansk digtform med meget faste regler. Du kan eventuelt poste hvert digt på Instagram eller et andet socialt medie. Derved kan du inspirere andre til kreativitet, poesi og skønhed.

Tag 10 armbøjninger om morgenen den første dag

Læg så en armbøjning mere på om dagen, så du tager 40 armbøjninger på månedens sidste dag.

Drik udelukkende vand

Ja, kun vand i en hel måned! Ingen kaffe, sukkerholdige drikke eller alkohol. Det lyder måske kedeligt, men det kan gøre underværker for din krop.

Tag et koldt brusebad hver morgen

Det sætter blodomløbet i gang, vækker dig og du vil være stolt resten af dagen.

Skriv dagbog

Gør det hver dag i en måned. Det er en af de bedste personlige vaner overhovedet. Du kan også overveje at skrive en taknemmelighedsdagbog hver aften.

Lav en godgørende handling hver dag

Brug den næste måned på at gøre en positiv forskel for andre og du bliver selv gladere.

Start en side-hustle

En side-hustle er en mikro-business, du starter ved siden af dit almindelige arbejdsliv. Arbejd på den en time om dagen hver dag i 30 dage og du vil nå langt. Få hjælp og inspiration til at komme i gang her.

Skil dig af med en fysisk ting i dit hjem hver dag

Det kan være dit første skridt på rejsen mod et enkelt og overskueligt hjem.

En måneds pause fra sociale medier

Jep, den er svær, men du vil få en masse ekstra tid og sikkert også blive gladere af det.

Lav en morgenrutine og følg den dagligt

Du beslutter selv, om det er at læse skønlitteratur, drikke te, meditation eller noget fjerde. Vælg en ting og hold dig til den hver morgen i en måned.

Tag et billede hver dag

Af noget du ser, når du er udendørs. Sæt dine 30 billeder ind i det gratis, grafiske program Canva og print dem ud, så du har et minde om din måned.

Giv dig selv et tidspunkt hvor du stopper med at arbejde hver dag

Vælg om det er klokken 16, 17, 18 eller hvad der passer dig. Derfra er det slut med at tjekke arbejdsmails og lave andet arbejde. Som i helt slut.

Lær et nyt sprog

Brug en halv time hver dag på Duolingo og bliv skarp på et nyt sprog.

Lav en basisgarderobe

Brug måneden på at skille dig af med alt det tøj, der fylder, men som du alligevel aldrig går med. Skab i stedet en god basisgarderobe med få stykker tøj af god kvalitet, som kan sammensættes på flere og tidløse måder. Der er virkelig god inspiration på Pinterest, og det finder du lige her.

Lav 30 små overraskelser til et menneske du elsker

Og du vil blive elsket igen…

Skriv 10 ideer ned hver morgen

Det vil give dig nye perspektiver og nyt gå-på-mod. Læs om metoden med de 10 ideer og hvorfor den er så effektiv i denne artikel.

Start i dag

Du kan vælge en af de 21 ideer og begynde i dag. Vær ikke mere seriøs end du behøver, men se det som en lejlighed til kærligt, men rytmisk at bevæge dig i en ny retning. På den måde kan 30 dage gøre en større forskel, end du lige går og tror.


Til dig, der interesserer dig for at skrive

Interesserer du dig for at skrive, eller går du med tanker om at skrive en bog, kan du besøge oleditlev.dk . Det er min side med tips, ideer og tanker om skrivehåndværket.


Til dig, der gerne vil leve langsomt og enkelt

Slow Club er en online videns- og inspirationsbank, der giver dig tips og ideer til et liv med slow living og simple living. For en fast pris på 25 kroner om måneden får du adgang til et tekst, lyd, video og en privatinspirationsgruppe, der giver dig konkrete værktøjer. Du har adgang 24 timer i døgnet, 365 dage om året, på alle dine enheder, og du binder dig aldrig for mere end en måned ad gangen.


Læs de seneste artikler


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.