Et af de bands jeg har lyttet mest til gennem årene, er den norske popgruppe A-ha. Jeg er ikke den eneste. Musikere og bands som Coldplay, U2, The Weeknd har alle været inspirerede af og talt om, hvordan indflydelsen fra A-ha.

Selvom du måske ikke er til pop eller lyden af 1980’erne, så kender du med stor sikkerhed gruppens populære sang Take on Me. Det er et af musikhistoriens største hits og en af de få videoer på YouTube, der er afspillet mere end halvanden milliard gange. På et tidspunkt har du sikkert danset til det berømte keyboard-riff, som keyboarderen Magne Furuholmen skrev som 14-15-årig tilbage i Oslos forstæder i 1970’erne.

Den sang blev et verdenshit i 1985, og mange år senere, i 2017, fandt bandet sammen og lavede en MTV Unplugged-koncert på en midsommeraften langt ude på landet i Norge. Her var Take on Me det naturlige ekstranummer, kulminationen på den knap to timer lange koncert, som du kan se i dens helhed her.

Inden du læser videre, anbefaler jeg, at du først ser den oprindelige video og dernæst versionen af sangen fra midsommerkoncerten.

4 ting, du kan lære af den nye version af Take on Me

Jeg er helt med på, at smag og behag er forskellig, men jeg finder den nye, nedtonede version rørende. Samtidig er der nogle vigtige pointer, der gemmer sig bag de tre minutters musik fra den norske midsommer. Dem får du her.

1) Du kan tage udgangspunkt i det, du allerede har

Den akustiske version af Take on Me er ikke nogen ny sang, men den føles ny, fordi den er fortolket og arrangeret så radikalt anderledes. Et enkelt element i teksten, I’ll be gone, in a day or two, betones mere, og pludselig er det en melankolsk sang om livet, der går, om tab og en ungdom, der er uigenkaldeligt tabt.

På samme måde behøver du ikke starte helt forfra, men uanset om du vil kaste dig ud i et kreativt projekt, gå en ny retning i din karriere, forandre dit hjem eller kaste dig ud i en livsstilsændring, så starter du ikke fra nul.

Du har et udgangspunkt, du kan starte med. Overvej, hvad det er, du har i dit liv, som du kan bygge videre på og skabe nyt med.

2) Du kan have modet til at gøre det uventede

Det nemmeste i sådan en stor MTV-produktion ville være at bygge ekstranummerets med gruppens mest populære sang op til et stort crescendo i højt tempo og med fuldt skrald på de medvirkende musikere. Det er det, publikum og Tv-seere forventer.

I stedet gør A-ha det modsatte. De barberer sangen ned til et absolut minimum og sænker tempoet drastisk. Det er uventet og derfor stærkt.

Du kan gøre det samme. Hvad kan du foretage dig, som ingen forventer? Hvilken effekt vil det have på dig selv og på mennesker omkring dig?

3) Du kan acceptere, at ting tager tid

We are slow, siger forsangeren Morten Harket på et tidspunkt under koncerten. Han henviser til, at tilløbet til den har varet over ti år, og der er gået flere måneders forberedelsesarbejde forud for koncerten.

Det er en sund påmindelse. Hvis du vil skabe noget mindeværdigt og værdifuldt, så kræver det tålmodighed. Det kræver, at du tager små skridt og tager dem over tid. Er du klar til at gøre det, kan du nå steder hen, som du ikke troede mulige.

4) Du kan tænke, det stille og melankolske er helt okay

A-ha er kendt for storladne, elektroniske produktioner, men den nye version af Take on Me går en anden vej. Den skruer ned for støjen. Den er stille, og dens tone er melankolsk.

Du behøver ikke altid skrue op for tempoet. Livet behøver ikke altid at være fest og farver. Det kan også være roligt, tilbagetrukket, med tid til refleksion og eftertanke.

Start med det, du har. Lav noget nyt af det.

Punkterne herover er fire vigtige påmindelser om, at der er forskellige veje at gå i livet. At de små standsninger, der giver rum til nye fortolkninger af det kendte, er værdifulde.

Du kan starte i dag med noget, du allerede har. Overvej, hvordan du kan give det et nyt og anderledes udtryk. Det vil give dig ny energi og føre dig spændende steder hen.


Eventyret uden for din dør: Få 100 ideer til mikroeventyr

Vil du ligesom A-ha nye steder hen uden at rykke alting op med rode, så er e-bogen 100 ideer til mikroeventyr lige noget for dig.

I bogen får du masser af konkret inspiration til små, men givende eventyr, du kan tage på i din fritid. Uanset om du bor i byen eller på landet, er der masser af muligheder for at opleve noget nyt.

Et mikroeventyr er det eventyr, der ligger lige uden for din hoveddør. Det er ikke rejsen til Patagonien, det er ikke overlevelsesturen i vildmarken eller at sejle jorden rundt i et træskib. 

Et mikroeventyr kræver blot, du snører dine sko, åbner din dør og begynder at gå. Du får lige nu 20 % rabat og kan købe e-bogen for blot 40 kroner. Tilbuddet er tidsbegrænset og gælder den kommende uge.


Mikroeventyr

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.