I dag bevæger vi os ind på dilemmaernes holdeplads.

den ene side er jeg en stor tilhænger af det analoge liv. De digitale distraktioner er en svøbe i vores tid. De gør os urolige, ufokuserede og i nogle tilfælde direkte ulykkelige.

den anden side er software, apps og digital kommunikation en integreret del af det moderne liv, som vi ikke kommer udenom. Og midt i strømmen af online-bras, unødvendigt tidsspilde, moralsk tvivlsom databehandling og stressfremkaldende distraktioner, er der også noget godt.

Der er software, apps og digitale tjenester derude, som beriger vores liv. De gør sindet klogere og hverdagen nemmere. De er et gode. I dag vil jeg præsentere fem apps, jeg har stor glæde af, og som jeg oprigtigt oplever gør en positiv forskel i mit liv – alle dilemmaer til trods.

3 enkle principper for brug af apps

Inden vi kigger på de fem apps, vil jeg gerne dele de grundlæggende principper, jeg selv navigerer efter, når jeg på den ene side gerne vil holde alt det distraherende bras ude af mit liv, og på den anden side gerne vil have glæde af de gode ting, som det store digitale univers tilbyder.

  • Jeg har så få apps som muligt. Jeg har ikke Facebook, Messenger og lignende installeret på min telefon. De få opslag jeg laver til Instagram, laver jeg på min computer via noget, der hedder Buffer, og ellers har jeg så lidt som muligt på min telefon.
  • Jeg accepterer aldrig notifikationer. Alle er slået fra.
  • Min telefon er slukket eller på ”forstyr ikke”, når jeg er sammen med andre.

Disse tre principper bidrager til at give ro og få forstyrrelser som muligt. De er også enkle at gå til, og du kan tage dem til dig med det samme. Med dem i hånden kan vi kigge på de fem gode apps på listen herunder.

Og lige en disclaimer inden du læser videre: Der er tre gratis og to betalingsapps på listen. Jeg har ingen økonomisk forbindelse med de to betalingsapps, og jeg anbefaler dem kun som bruger, og fordi jeg tror, du kan få glæde af dem.

1) Læs eller lyt til tusindvis af bøger på eReolen

Det her er efter min ydmyge mening Danmarks bedste app. eReolen er de offentlige bibliotekers digitale udlån, hvor du kan låne e-bøger og lydbøger i 30 dage. Du kan låne fem e-bøger og fem lydbøger ad gangen, og der er et enormt udvalg at tage af. Du kan endda låne tre af mine bøger på eReolen.

Fordele: App-versionen fungerer meget nemt, det er nemt at søge og låne med det samme og der er en genial børneversion.

Ulemper: Du har kun den titel, du har lånt, i 30 dage, og der kan være ventetid på de mest populære titler.

Pris: Gratis, men kræver at du er oprettet som låner på dit lokale bibliotek, typisk med dit sygesikringsbevis.

Besøg eReolen her.

2) Resumeer af verdens bedste fagbøger på Blinkist

Blinkist giver dig resumeer af fagbøger inden for en lang række forskellige emner – fra politik- og samfundsforhold over historie og psykologi til økonomi og personlig udvikling. I app’en vælger du de bøger og emner, du gerne vil blive klogere på, og så får du hver enkelt bog serveret i overskuelige ”blinks”, der typisk tager 10-15 minutter at læse. Foretrækker du at lytte i stedet for at læse, så findes alle resumeer også som lyd. Du kan få et indtryk af Blinkist-universet vil at lytte til den gratis podcast Simplify, hvor Blinkists værter interviewer nogle af de mest interessante og populære fagbogsforfattere, der er i verden i dag.

Fordele: Et kæmpe udvalg, en mulighed for at blive meget klogere på kort (men ikke for kort) tid, mulighed for at sende til din Kindle og for at vælge det format, du foretrækker (tekst eller lyd).

Ulemper: Er kun på (meget pædagogisk) engelsk og lidt dyr i pris.

Pris: 599,- om året, hvilket svarer til 50 kroner om måneden. Du kan prøve Blinkist gratis i syv dage, inden du beslutter dig for at købe.

Se mere om Blinkist her.

3) Kom i bedre form med 7 Minute Workout

Indrømmet, jeg bliver aldrig en af de typer, der hopper ud af sengen om morgenen, skyller en proteindrik ned og derefter løber ti kilometer i regn og blæst. Omvendt ved jeg også, at det er vigtigt for mit velvære og for min fysiske og mentale sundhed at holde min krop ved lige. Det er her den gratis app 7 Minute Workout kommer ind i billedet. Her får du et stort udvalg af 7 minutters guidede træningsprogrammer, så du kan vælge det, der passer til dig. Jeg har været overrasket over, hvor stor en forskel syv daglige minutter gør, men hvis du vil træne længere, kan du nemt sammensætte flere af programmerne. Når du henter 7 Minute Workout på din telefon, så vær opmærksom på, at der er en del ”kopi-apps”, der har lagt sig i slipstrømmen på 7 Minute Workouts succes. Kig efter logoet på billedet herunder, så du er sikker på at hente den rigtige.

Fordele: Får dig i gang med at træne uanset hvilket niveau, du befinder dig på, mange variationsmuligheder og virkelig meget værdi for en gratis app.

Ulemper: Er på engelsk men da træningssessionerne er baserede på animerede videoer er det egentlig ikke noget problem.

Pris: Gratis.

Link til 7 Minute Workout i App Store og Google Play.

4) Stop madspild og få billig mad med Too Good To Go

Too Good To Go er efterhånden en dansk klassiker, men vi er stadig meget glade for den hjemme hos os. Det er en app, der sætter dig i forbindelse med cafeer, restauranter, bagere og andre forretninger i dit lokalområde, der inden lukketid står for at skulle smide mad ud. På Too Good To Go kan du – ofte for en pris på 29 eller 39 kroner – købe en pose med den mad, der er til overs. Dermed får du virkelig meget mad til billige penge, og samtidig er du med til at bekæmpe madspild. Det er en af de få situationer, hvor begrebet win-win virkelig giver mening.

Fordele: Du stopper madspild og kan endda læse madspildstips inde i app’en, du får mulighed for at prøve mad, du ellers ikke ville have prøvet, og så kan du spare mange penge.

Ulemper: Du ved ikke helt, hvad du får, når du bestiller, og populære steder kan hurtigt blive udsolgt.

Pris: Det er gratis at hente app’en, men den endelige pris afhænger af det sted, hvor du køber din mad. I mit lokalområde ligger priserne typisk i lejet 25,- til 49,- kroner.

Besøg Too Good To Go her.

5) Meditation, motivation og inspiration på calm.com

Calm.com er formentlig den eneste app, jeg bruger hver dag, året rundt. Det er en meditationsapp, hvor du finder et meget stort udvalg af meditationssessioner og programmer, musik, godnathistorier, masterclasses og meget andet. Designet er smukt og beroligende, og i øjeblikket starter jeg alle mine dage med en 10-15 minutters meditation fra calm.com. Du får mulighed for at vælge den type meditation, der passer bedst til dine behov og personlig, og der er en masse god musik til resten af din dag.

Fordele: En virkelig god måde at komme i gang på, hvis du synes det er svært at få ”hul” på meditation, et enormt udvalg og en brugervenlighed og et design, der er en fornøjelse i sig selv.

Ulemper: Calm.com er på engelsk, og prisen er til den dyre side.

Pris: 70 dollars om året hvilket svarer til 442,- kroner efter dagens kurs, hvilket igen svarer til 37 kroner om måneden. Det er cirka det samme som en take away-cappuccino.

Besøg Calm lige her.

Find din balance når det gælder de gode apps

Der er naturligvis mange andre inspirerende apps derude. Evernote, Canva og DR TV kunne også have fortjent en plads på listen, men lad os huske princippet om så få apps som muligt. Derfor anbefaler jeg, at du prøver dig frem. Hent en af disse fem apps ad gangen, se, hvad den gør for dig og tag så et skridt mere og hent endnu en om nogle dage.

Vores digitale forbrug er en balance, en pendulsvingning mellem det, der distraherer og stresser, og det, der fører os i nye, bedre retninger. Alt for ofte svinger pendulet i den første retning, men kan vi lidt oftere få det til at svinge i den anden retning, er der meget, der er vundet.

Jeg håber de fem apps i denne artikel, kan få dit pendul til at svinge i den retning, der er mest meningsfuld og givende for dig.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.