Okay, skal vi ikke få noget på det rene?

Hvis vi vandt 10 millioner i lotto, ville vi sige vores job op i morgen. Vi ville holde op med at sætte vækkeuret til klokken seks om morgenen, og vi ville stoppe med at stå i køkkenet på mørke vintermorgener og med sorte rande under øjnene smøre leverpostejmadder til ungernes madpakker. Vi ville holde op med at sidde i kø i morgentrafikken, eller stå på en perron og frysende bande over et forsinket tog på vej til arbejde. Vi ville drikke mindre kaffe. Vi ville gå til færre møder.

Vi ville leve et andet liv. Vi ville rejse. Vi ville hente vores børn tidligt. Vi ville se vores venner mere. Vi ville læse flere bøger. Vi ville gå ture i skoven. Vi ville gå til en koncert. Vi ville tænke, at livet var smukt og forunderligt.

Hvis du elsker livet i trædemøllen, så stop bare læsningen her

Her en disclaimer i forhold til resten af denne blogpost: Hvis du elsker dit arbejde, og synes, at det bærer lønnen i sig selv. Hvis du tænker, at din chef er alle tiders fyr, og giver ham blomster en gang om ugen, hvis du søndag aften  ikke kan vente med, at det skal blive mandag morgen, så er resten af denne tekst ikke for dig. Det er helt fint, og det kan du glæde dig over. Så behøver du ikke at læse videre, og du har sikkert en mail med et forslag til effektivisering af arbejdsgangene, som du skal have sendt til en HR-medarbejder. Gør endelig det.

For os andre: De af os, der ikke lige vinder i lotto, men som gerne vil have mere ud af livet end hverdagens trædemølle, og helst ikke bryder os om at tænke på, hvor mange år, der er til pensionen, er det værd at overveje vores strategi. Det er ikke nødvendigvis sådan, at vi hader vores job. Ofte er det okay, kollegerne søde, ind i mellem spændende, men vi ved også, at vi gør det, fordi det betaler huslejen. I perioder føler vi os stressede, vi ville hellere noget andet, hvis vi selv kunne vælge, men vi ved ikke hvordan. Hvordan bryder man ud af trædemøllen, når man ikke lige hedder Signe Wenneberg eller Bonderøven og kan bygge sit eget bæredygtige liv og tilmed få en masse lukrative foredrag og medieopmærksomhed på det? Hvordan fyrer man sin chef og bliver i stedet CEO – som det hedder nu om stunder – i sit eget liv? Hvordan vinder man friheden tilbage?

Det kan virke umuligt, men der er faktisk ting, som man kan gøre. Her er 5 idéer:

5 skridt til at få friheden tilbage

1) Sæt 30 minutter af hver dag til at arbejde på projekt “dig”. Når vi bliver hængende i den samme trædemølle, skyldes det måske, at vi ikke helt er klar over, hvad vi i alverden ellers skulle lave. For at finde frem til det, er det ofte nødvendigt, at vi sætter os ned og bruger tid på os selv. Reflekterer over vores mål og drømme og begynder at handle efter dem. Om det er at skrive ansøgninger på dit egentlige drømmejob, begynde på den roman, du har drømt om, starte din egen webshop, eller begynde at snedkerere dine egne møbler, er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du sætter tid af til at prioritere det, der bringer dig i en anden retning, end den trædemølle-tilværelse, du er træt af. Umuligt at finde en halv time om dagen? Giv dine Facebook- og andre digitale vaner et tjek, og du kan hurtigt finde 30 minutter hver aften – eller stå en halv time tidligere op hver morgen. En halv time er for lidt? En halv time hver dag er tre og en halv time om ugen. På et år bliver det til 182 timers arbejde. Man kan altså nå rigtig meget med 182 timers koncentreret arbejde. 

2) Find et netværk af ligesindede. At fyre din chef og i stedet leve et frit liv, er ikke nogen nem proces, og du får brug for hjælp undervejs. Den kommer sjældent fra dine nærmeste, der vil fortælle dig, at du er uansvarlig og urealistisk. Find i stedet et netværk, der har de samme interesser som dig. Måske er det en forening, aftenundervisning, Iværksætterhjælpen, en kunstkreds, et kreativt kontorfællesskab eller noget sjette. Søg disse via Google, LinkedIn og Facebook, men prioriter fællesskaber, hvor I mødes fysisk frem for digitalt. En kop kaffe med den rigtige person på det rigtige tidspunkt kan føre dig i en ny retning.

3) Sig det højt. Kan man tillade sig at sige højt, at man er træt af sit job og ville foretrække et andet liv? Altså, når man sidder der til konfirmationsfesten hos familien i Sønderjylland, virker det jo utænkeligt at sige sådan noget. Det passer ikke ind i vores gængse billede af det lykkelige lønmodtagerliv. Alligevel er det en god idé at sige det højt, for det forpligter os til at gøre noget ved det, handle på “projekt dig”. Da jeg i sin tid skrev min første bog, sagde jeg det højt til alle, selvom jeg reelt stod på gaden med mit manuskript uden at have så meget som en mailadresse på en kontakt på et forlag. Jeg lavede endda en hjemmeside, hvoraf det fremgik, at jeg havde skrevet en bog. Det føltes forpligtende, fik mig til at arbejde hårdere og mere målrettet. Halvandet år senere fik jeg en kontrakt med et etableret forlag. Uanset, hvad dit “projekt dig” er, så vil det hjælpe og motivere dig at fortælle om det. Og hvorfor i alverden skulle vi gå og skjule vores drømme?

4) Giv dine faste udgifter et tjek og skær benhårdt ned. Drømme koster penge. Hvis du fyrer din chef, står du uden indtægt. Det må man hellere tage alvorligt, og man kan forberede sig på det, ved på forhånd at skære sine udgifter væk. Det kan være en svær øvelse, for når vi først har vænnet os til et højt udgiftsniveau, så er det svært at tage et skridt den anden vej, Imidlertid giver det os langt bedre muligheder for at realisere “projekt dig” og fyre vores chef. Kan vi bo billigere? Enten ved at flytte til noget mindre (få inspiration her) eller omlægge boliglån? Behøver vi kabel-tv, café latte, en bil, røde bøffer, 7 lyseblå skjorter i skabet, når vi alligevel kun kan have en på ad gangen? Der er meget, vi kan undvære uden, at det går ud over livskvaliteten, for i virkeligheden er det ikke alle disse materielle ting, der betyder noget for os. Det er oplevelser, at være sammen med de mennesker, vi holder af, og at arbejde med noget, der føles meningsfuldt og givende for os.

5) Rejs væk. Hvis vi hænger fast i trædemøllen, er det sundt at bryde op. Når vi kommer et andet sted hen, oplever nye horisonter, så ser vi også tingene i et andet perspektiv. Om det så er en teltferie i Sverige, en vandretur på den jyske Hærvej eller en måned på en strand i Thailand, er ikke det vigtige. Det handler om at bryde op, få nye vinkler og reflektere gennem det fremmede. Jeg tænker altid længst og får flest idéer, når jeg er på rejse. Har du svært ved at finansiere en rejse, så udlej din bolig gennem Airbnb – det kan bringe dig langt, især hvis du vælger at rejse til lande med et prisniveau betydeligt under det danske.

Og sådan skriver du din opsigelse

Endelig er der et bonusskridt: Du kan sende din chef en mail med denne ordlyd.

Kære Chef,

Jeg opsiger hermed min stilling fra udgangen af næste måned jævnfør vilkårene i min kontrakt. I otte og et halvt år har jeg siddet i S-toget hver morgen på vej til at arbejde for dig og for virksomheden, hvis mål og visioner aldrig har stået mig klare. Jeg har drukket spandevis af dårlig kaffe, og jeg har spist kilometer af lige så dårlig kage til tonsvis af strategimøder, hvor vi diskuterede fremtid og ideer, som der aldrig kom en skid ud af. Jeg har hadet mit vækkeur, når det ringede om morgenen, og jeg er glad for, at jeg aldrig mere skal til en MUS-samtale eller sidde efter klokken 23 om aftenen og besvare fuldkommen ligegyldige mails. Jeg synes, at folk har været søde nok, men med få undtagelser har det her job ikke givet mig glæde eller været meningsfuldt for mig. Jeg er glad for, at det er slut.

Fremover er jeg min egen herre. I de kommende år vil jeg bruge alle mine kræfter på at udfolde mig kreativt og forsøge at gøre noget, der skaber mening for andre. Jeg ved, at det bliver hårdere arbejde end at drikke kaffe, besvare mails og gå ned ad gangen med en stak papirer i hånden for at se travl ud , men jeg glæder mig til det.

Med venlig hilsen

Dig

PS: Fuck dig, chef! *

Ej, den sidste tilføjelse behøver du ikke, for der er ikke nogen grund til at ikke at tale ordentligt. Gem mailen på din computer og send den, når du har arbejdet tilpas længe på projekt “dig”. Det kan faktisk godt lade sig gøre. Jeg ved det, for jeg har selv sendt sådan en mail. Det gjorde jeg for knap to år siden, og jeg kan hilse at sige, at det var en ret fed følelse at trykke på “send”. Det betyder ikke, at livet er blevet nemmere. Det er det ikke, men der er mindre stress og mere tid. Der er mere frihed. Det er ret godt, og det kan starte med de 5 små skridt herover.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.