Så er det påske. Det er en tid med velfortjente fridage, familiearrangementer og fint forårsvejr, men det er også en tid til langsomme aktiviteter. En af disse langsomme aktiviteter (og en af de bedste, hvis du spørger mig) er utvivlsomt at læse.

Afsættet for, at jeg samler disse 5 tekster, er en tanke, jeg tog med mig efter, at jeg i denne uge havde fornøjelsen af at deltage i programmet RomerRiget på Radio 24 Syv. Forfatteren Knud Romer Jørgensen var vært, og sammen med ham og de to andre gæster, sociologen Rasmus Willig og professor i filosofi Finn Thorbjørn Hansen, havde vi en god samtale om acceleration, langsomhed og slow living.

Jeg var glad for at medvirke i udsendelsen, både fordi jeg mødte inspirerende mennesker, men også fordi det var en chance for at udbrede budskabet om det langsomme liv i en tid, hvor alting går så hurtigt. Det er et budskab, der efter min mening ikke kan gentages ofte nok.

Samtidig gav udsendelsen mig også anledning til at reflektere over det langsomme liv i det hele taget. Tidligere var jeg meget optaget af begrebet produktivitet, og hvordan man kunne nå mere på mindre tid, men efterhånden lærte jeg, at det blev en hund, der bed sig selv i halen. Man kan altid nå lidt mere, løbe lidt hurtigere, løfte profitten en smule. Det stopper ikke.

Derfor tror jeg på en anden vej. En langsom vej, hvor man ”har sig selv med”, hvor der er tid til det vigtige og hvor man accepterer, at man ikke kan få det hele.

Kan det langsomme liv overhovedet lade sig gøre?

Efter jeg selv slog ind på den langsomme vej – og især efter jeg skrev min bog om slow living – møder jeg ofte mennesker, der siger noget i retning af:

”Jeg kunne virkelig godt tænke mig at sænke tempoet, men det kan desværre ikke lade sig gøre.”

Det kan være svært at sadle om, men jeg er også fuldkommen overbevist om, at det ikke er umuligt. Det er et valg, vi kan træffe. Vi talte en del om det i udsendelsen, hvor især Rasmus Willig påpegede, at det er meget svært at leve langsomt. Vi mister status, kommer bagud ud i konkurrencestatens evige kapløb om at få mere af det hele. Vores samfund er simpelthen ikke indrettet til langsomhed.

Jeg er meget enig med Rasmus Willig. Det er svært at sænke tempoet, vanskeligt at gå en anden vej. Det er at svømme imod strømmen, men vi kan også stille et spørgsmål:

Gør denne jagt på status og det forjagede tempo, der følger med os bedre tilpas? Bliver vi lykkeligere, bedre til vores arbejde, bedre mødre, fædre, bedre ægtefæller eller bedre elskere af at løbe med i dette kapløb om status?

Jeg tror det ikke. Snarere tror jeg, at svaret er nej.

Det er ikke nogen nem beslutning at stå af hastighedssamfundet. Jeg ved det, for jeg har prøvet det selv, da jeg i 2014 sagde mit faste job op. Imidlertid, så er de svære beslutninger ofte de rigtige beslutninger. Det er altid et individuelt valg, men for mange af os tror jeg, at det er en god beslutning at stå af hastighedssamfundet. Godt at leve et langsomt liv med tid til det vigtige, med dybe, meningsfulde samtaler og erkendelsen af, at ting tager tid og ikke bliver bedre af at blive hastet igennem.

5 tekster, der sætter dig på sporet af det langsomme liv

Tænker du, at du gerne vil leve et langsommere liv, men at det er svært at komme i gang med det, så er der her fem tekster, der kan hjælpe dig på vej:

Slow living-manifest

Programskriftet, der præsenterer, hvad slow living går ud på og giver dig en kort introduktion til, hvordan langsombevægelsen opstod. Her får du også 21 sætninger om det langsomme menneske, der kan inspirere dig til en langsommere tilværelse. Du kan læse manifestet her.

Det, der haster

En kort og tankevækkende tekst om det, der stresser og bekymrer os med en vigtig grundpointe: det går væk igen. Læs den her.

Wabi-sabi: Skønheden i det uperfekte

Et skud århundredgammel japansk livsfilosofi giver dig perspektiver i forhold til at stå af konkurrencestatens kapløb. Wabi-sdabi handler om at se skønheden i det uperfekte, at turde dyrke melankolien og forgængeligheden. Se, hvad Wabi-sabi går ud på her.

Hemmeligheden bag slow living

De vigtigste tanker jeg tog med mig fra arbejdet med at skrive en bog om slow living. Det handler først og fremmest om accept – læs hvorfor her.

7 principper for det langsomme arbejdsliv

Hastværk er lastværk, og jeg tror fuldt og fast på, at vores arbejde bliver bedre, hvis vi gør det dybt i stedet for hurtigt. Få 7 grundprincipper for langsomhed på jobbet her.

Det lille skridt: Gør en langsom ting i dag

Jeg tror ikke, at ret mange af os hopper ud af hastighedssamfundet fra det ene øjeblik til det andet. Det gjorde jeg heller ikke selv. Det var en tanke og en proces, der modnede sig gennem to-tre år. Til gengæld tror jeg, at vi alle sammen kan lave langsomme aktiviteter. Det kan du gøre allerede i dag. Du kan sætte en time af. Brug den til at lytte til en radioudsendelse eller til at læse en god bog eller de 5 tekster herover. Lad være med at foretage dig andet i den time. Det vil være en god, langsom time, der får dig ned i tempo og giver dig anledning til refleksion.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.