I denne uge var det tid til Eurovision, det store, europæiske melodigrandprix, som i år blev afholdt i Liverpool. I den anledning sendte min gode ven Kristian mig denne video med den tyske gruppe Wind og deres 1985-klassiker Für Alle.

Nuvel, man skal måske være begejstret for skulderpuder og være vokset op i 1980’erne for at værdsætte sangen, men der er en linje i omkvædet, som er blevet hos mig, og som jeg tænker en del over for tiden. Det er en linje, som indeholder noget vigtigt til os alle sammen.

Für alle hier, die den Regenbogen auch im Dunkeln sehen.

For alle her, der også ser regnbuer i mørke.

(Min oversættelse, jeg undskylder til alle mine tysklærere gennem tiden).

Midt i det ret corny musikarrangement, er der noget smukt i den linje. Logisk set er det noget vås. Man kan ikke se regnbuer i mørke. Regnbuer kommer, når der er solskin og regn på samme tid, og solen er der ikke, når det er mørkt. Der er den gået ned.

Men af og til har vi brug for det, der ikke er logisk. For det, der ikke er produktivt og målbart, men som er anderledes. For det, der er fantasifuldt og poetisk. For det, der er smukt. For det, der stimulerer vores kreative muskel og hjælper nye, originale ideer på vej.

Når hverdagen bliver for grå

Der er meget godt at sige om hverdagen. Den er værd at holde af, men vi kan alle nå til et punkt, hvor vi føler, at den er blevet lidt for meget af en trummerum. En monotoni indfinder sig, den ene dag ligner den anden, som igen ligner den tredje, og vi begynder at savne, at der sker noget nyt og spændende. Noget, der vækker og begejstrer os.

Hvis vi får det sådan – og det er helt normalt – så er det tid til at jagte regnbuer i mørke. Det er ikke et spørgsmål om, at du skal lægge hele dit liv om, men om at du kan gøre små ting i dagligdagen, der giver ny energi og får din trummerum-følelse til at forsvinde.

På den måde bliver sætningen om at se regnbuer i mørke til et billede på, hvordan du kan løfte din hverdag og gøre den mere kreativ, poetisk og smuk.

Sådan finder du regnbuer i mørke

Hvordan gør du det så i praksis? Vi er alle sammen forskellige, med forskellige præferencer og interesser, men her har du en inspirationsliste med ting, du kan gøre, der kan gøre din hverdag lidt mindre grå.

 • Lav mad fra en opskrift, du aldrig har prøvet før. Inviter andre til at spise med.
 • Tag til en koncert alene.
 • Gør din arbejdsplads mere inspirerende – omorganisér den med inspirerende billeder, citater og grønne planter.
 • Tag på en lang vandretur med et par venner.
 • Start dagen med at dedikere 15 minutter til at skrive, tegne eller meditere for at vække dit kreative sind.
 • Besøg lokale kunst- og kulturtilbud to gange om måneden – for eksempel udstillinger, koncerter, foredrag eller teaterforestillinger.
 • Lav en serie af små blyantstegninger der er inspireret af naturen eller dine daglige omgivelser.
 • Deltag i kreative workshops sammen med andre – det kan for eksempel være på din lokale aftenskole.
 • Gå sammen med din familie på udforskningstur i jeres egen by og besøg steder, I ikke har besøgt før.
 • Lav din egen bogreol ved at stable gamle kasser og skuffer og male dem i matchende farver.
 • Lær at spille et nyt instrument (du finder masser af instruktionsvideoer på YouTube).
 • Tag et billede af noget smukt eller interessant hver dag i en uge.
 • Lav dine egne stearinlys ved at tage gamle lysstumper og hælde dem i en ny form.
 • Lav en serie af små akvarelmalerier på papir. Lad dem have samme tema, for eksempel ”natur,” ”kærlighed” eller ”leg.”
 • Hold en teknologifri søndag.
 • Skriv et essay eller en novelle med titlen Min første gang.
 • Planlæg en rejse, også selvom det kun er en drøm lige nu.
 • Lav en personlig collage ved at klippe ud fra gamle blade, magasiner og bøger og klistre dem op på en plade eller en væg.
 • Skab en serie af små kunstgenstande lavet af skrald, du har fundet i naturen. Inviter venner og familie til fernisering, når du er færdig.

Giv plads til det skæve – også selvom det er slow

Ideerne herover er bare et startpunkt, og du kan sikkert finde på flere. Det er ikke ideer, der løfter din personlige produktivitet eller gør dig økonomisk rig. De er også ret slow, men jeg er sikker på, at du vil have det sjovt, mens du udfører ideerne. På den måde er det små skridt, der løfter din hverdag og gør dit liv rigere. Jeg håber og tror, at de vil hjælpe dig til at se regnbuer i mørke.


Når du er klar, er der to måder, jeg kan hjælpe dig

Hvis du vil have konkrete værktøjer til et liv, hvor du har tid til det, der er vigtigt for dig, anbefaler jeg, at du starter med et billigt, men godt og gennemprøvet produkt.

→ E-bogspakken: Du får hele 7 e-bøger om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv for mindre end halv pris. Køb de 7 bøger og begynd at læse med det samme for kun 189,-.

→ Genstart – fra udbrændt til energifyldt i 5 enkle trin: Et PDF-mikrokursus til dig, der føler dig træt, udbrændt og ikke helt kan overskue tingene (sådan har jeg selv haft det). Du får en konkret plan til at genstarte dig selv med 20 Skridts mest populære produkt. Genstart koster kun 95 kroner.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.