Artiklen som podcast – normalt kun for medlemmerne af Slow Club.

Vi starter med ugens glade nyhed:

Søndagslisten rundede forleden 4.000 abonnenter.

Det er jeg dybt taknemmelig for. Jeg lover at gøre mit bedste for også fremover at skrive gode artikler til dig, som du modtager hver søndag morgen. Samtidig fortæller nyheden mig også noget andet.

At vi lever i en tid og i et samfund, hvor mange af os føler et behov for at gå en anden vej i tilværelsen. En vej, hvor det er muligt at sænke tempoet, trække vejret og have sig selv med. Det burde være muligt at gå gennem livet uden at blive forpustet, men i virkeligheden er det svært. Der er hele tiden mere, vi skal nå, præstere og synliggøre.

Måske er det derfor, at jeg løbende får mange spørgsmål om slow living og den langsomme livsstil. Fordi der er mange, der er interesserede i den, men samtidig også er i tvivl om, at den er noget, der lader sig gøre i vores højhastighedssamfund. Spørgsmålene kommer typisk fra læsere, der sender mig mails, stiller spørgsmål ved foredrag eller i helt almindelige, gammeldags samtaler.

Der er mange gode spørgsmål, og en del af dem går igen. Derfor har jeg i dag samlet en række af de spørgsmål, jeg får oftest og forsøgt at svare på dem, så godt jeg kan. Jeg håber, at de hjælper dig i dine egne overvejelser, hvis du gerne vil sænke tempoet i tilværelsen.

1) ”Hvad lever du af, Ole?”

Det er det spørgsmål, jeg får oftest, så lad os bare få det afklaret. Hvis du ikke kender konteksten, så er min historie den, at jeg i sommeren 2014 sagde et fast fuldtidsjob op (med pension, løn under sygdom osv.) for i stedet at leve et langsomt liv. Et liv, hvor jeg havde tid til at være mere sammen med mine børn Cecilie og Mikkel, til at skrive og til at rejse.

Siden da har jeg levet af en kombination af indtægter fra mine bøger, foredrag, freelance- og timelærer-undervisning og online-kurser. Og lad mig være ærlig:

Jeg har de sidste otte år tjent klart mindre, end hvis jeg var blevet i mit fuldtidsjob.

Jeg mistede altså noget indtægt, men der var så meget andet, jeg fik. Mere tid, energi til kreative projekter, mere samvær med Cecilie og Mikkel. Sammen har vi været i Estland, Indonesien, Cambodia, Mexico og andre steder. Min indtjening i det slow liv er på ingen måde glamourøs, men det løber rundt.

Det er ikke, fordi det ene nødvendigvis er bedre end det andet. Det handler om, at du vælger den tilgang til tilværelsen, der er rigtigst for dig. Se også spørgsmål 8 for flere input til, hvordan du får økonomien til at hænge sammen, hvis du vælger det slow liv.

2) ”Jeg ville gerne, men det kan ikke lade sig gøre.”

Måske er det ikke et spørgsmål, men det er et udsagn, jeg hører tit. Der er næsten ingen, der ikke anerkender behovet for at sænke tempoet i en travl verden. Der er også mange, der nævner, at de føler sig stressede, og det ville være godt med mere ro på. Derefter siger de, at det ikke kan lade sig gøre for dem.

Ja, der er husleje eller realkreditlån, en bil, der sluger benzin, omverdenens forventninger og tusind andre grunde til at leve i overhalingsbanen, men der er en ting, jeg vil fastholde.

Du har altid et valg.

Det er ikke en naturlov, at du skal skynde dig gennem livet. Derimod er der en anden naturlov, der er vigtig.

Du kan ikke få det hele.

Du kan godt leve et langsommere liv, men du kan ikke gøre det, hvis du samtidig vil gøre karriere, fylde din kalender med aftaler, forsøge at please alle og være sikker på at leve et materielt komfortabelt liv. Vælg det, der er vigtigst og mest meningsfuldt for dig.

3) ”Min mand/hustru/partner vil ikke være med – hvad gør jeg?”

Det her er et godt spørgsmål, for der er noget meget grundlæggende:

Du kan ikke styre, hvad andre gør, heller ikke din partner.

Begynder du at forklare dine nærmeste, hvordan du synes, de skal leve deres liv, opnår du ikke andet end at irritere dem. Lad være med det.

Men I kan tale sammen, og du kan ærligt sige, hvordan du har det, og hvilken vej du ønsker at gå i livet. Tal om hvilke gode ting, der ville ske for hele jeres familie, hvis du sænkede tempoet. Den samlede pulje af luft og overskud i jeres tilværelse vil stige. Sæt fokus på fordelene og find en fælles grund. Det har vi gjort hos os, og det fungerer. For ligesom du ikke kan styre din partner, så kan og skal din partner ikke styre dig. Find den fælles grund og start der.

4) ”Skal man bo på landet eller i udlandet?”

Næh, selvfølgelig ikke, ikke medmindre du virkelig har lyst til at flytte på landet eller til udlandet. Selv bor jeg i Københavns Kommune, på et sted med nem adgang til naturen på Kalvebod Fælled.

Der har spredt sig sådan en opfattelse af, at slow living og simple living indebærer, at man skal bosætte sig i en svensk skov, være off grid og dyrke alle sine madvarer selv. Hvis det er det, du vil, skal du endelig gøre det, men du behøver ikke.

Slow living handler om din tilgang til livet, dine daglige vaner og handlinger, ikke om du bor det ene eller det andet sted.

5) ”Jeg er bekymret for, hvad andre vil sige. Hvordan håndterer jeg det?”

Først og fremmest: Glem hvad andre tænker! Du kan alligevel ikke styre, hvad de tænker, gør eller siger.

Og ja, vælger du at leve langsomt, går du måske mod samfundsstrømmen, men du vil også opleve noget andet. Positive tilkendegivelser, opmuntring og respekt. Måske gør du det, som andre gerne vil, men ikke tør?

Så længe du er noget for andre, er hjælpsom og respektfuld og lever i overensstemmelse med dine værdier, så behøver du ikke bekymre dig om andres reaktioner.

6) ”Kan man være slow hele tiden?”

Nej!

Jeg ville egentlig gerne svare ja på dette spørgsmål, men det er ikke sådan, livet er. Selv i et slow liv, kan der komme perioder med pres på. Det sker også for mig.

I de perioder er der to ting, jeg gør: For det første husker jeg mig selv på, at det blot er en periode. Det bliver ikke ved, ligesom regnvejr på et tidspunkt stopper, og himlen bliver blå igen, så er de travle perioder forbigående, hvis du lever slow. For det andet forsøger jeg at holde fast i daglige, slow vaner, som at skrive dagbog eller at gå en lille tur hver dag, uanset hvor fyldt kalenderen er.

7) ”Hvad er mit første skridt?”

At overveje, hvad der er vigtigt og meningsfuldt for dig. At reflektere grundigt over, hvordan du ønsker at leve dit liv, og derefter begynde at handle og prioritere efter det.

Du starter ikke med at lave en masse slow food eller skille dig af med alle dine overskydende ting. Det er alt sammen fint, men dit langsomme liv starter med en refleksion over din retning i livet.

8) “Hvordan får jeg økonomien til at hænge sammen, hvis jeg går slow?”

Det her er et vigtigt spørgsmål, og som årene i mit langsomme liv er gået, så er jeg blevet mere og mere opmærksom på, at der er en sammenhæng mellem privatøkonomi og mulighederne for at realisere et langsomt og enkelt liv.

Det er ikke et spørgsmål om at tjene en masse penge og leve et millionærliv. Det er et spørgsmål om at have luft til at planlægge frem i tiden og om at sove roligt om natten. Du kan se det som en proces, der indeholder disse skridt.

  1. Skær så meget ned på dine faste udgifter som overhovedet muligt, også hvis det indebærer, at du flytter til noget mindre og billigere. Gå hårdt til værks.
  2. Beregn din M.M.I. – Mindst Mulige Indkomst – som er det mindste, du kan klare dig for. Lad det være dit udgangspunkt.
  3. Når du kender din M.M.I. så find den korteste vej til at tjene det beløb hver måned og læg 25 % oveni.
  4. De 25 % lægger du til side og sparer op hver måned, evt. via en månedsopsparing hos Nordnet. Så har du til uforudsete udgifter, og med tiden får du mere luft i din økonomi.

Det er en ret enkel proces, men den er svær, især i starten, for den kræver mange fravalg og afsavn. Her har det hjulpet mig at tænke på det, jeg fik som et resultat af disse afsavn. Mere tid, mere luft, mere ro i hverdagen.

Du SKAL ikke, men du KAN

Det var nogle af de spørgsmål, jeg hyppigst får, og jeg håber, at de har sat tanker i gang hos dig, hvis du ønsker at din tilværelse skal gå i en langsommere og mere enkel retning.

Husk, slow living er selvfølgelig ikke noget, du skal gøre, men det er noget, du kan gøre, hvis du ønsker det. Der er kun en person, der kan træffe den beslutning. Det er dig, og du er den helt rette til det.


Læs de seneste artikler


Foto: Emilie Haut.
Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/