Det er ved at være tid for afslutninger. I december er der mange, der skal afslutte en række projekter eller hængepartier på deres arbejde, inden de tager hjem for at holde juleferie. Samtidig er det også et helt år, der er ved at slutte. Om få uger siger vi farvel til 2021, vender kalenderbladet og gør klar til et nyt år med alt, hvad det indebærer af muligheder og udfordringer for os. For mange er det en travl periode, men det er samtidig en god anledning til at stoppe op, reflektere over det år, der er gået, lære af det, og se frem mod det år, der kommer.

En årsevaluering lader dig se tilbage – og derefter frem

Der er naturligvis mange måder at gøre det på, men selv har jeg siden 2011 haft stor glæde af at lave en grundig årsevaluering, som jeg bruger en del tid på her i  december måned. Den gør mig klogere på mig selv og giver mig en retning for det år, der kommer. Jeg skriver den altid i hånden, i mine Moleskine-notesbøger, og den plejer at fylde mere end 30 sider (du kan se et par billeder fra en tidligere årsevaluering for at danne dig et indtryk). Tendensen har været, at den er vokset år for år. Således er det et redskab, jeg tager alvorligt, og som jeg i det nye år vender tilbage til for at se, om kursen er rigtig.

Sådan laver du en personlig årsevaluering

Hvordan gør jeg det så i praksis? Hvordan laver jeg min årsevaluering? Hvad er det, jeg skriver på de mere end 30 sider i Moleskine-notesbøgerne? Groft sagt stiller jeg mig selv to spørgsmål:

Hvad gik godt i 2021?

Hvad gik mindre godt i 2021?

Dette gør jeg på en række forskellige områder, der har betydning for mit liv, og som jeg synes er vigtige for mig. For hvert område noterer jeg typisk en tre-fire punkter, hvor jeg i hele sætninger og passager beskriver, hvad der er gået godt, og hvad der ikke er. Afslutningsvis runder jeg af med at stille et sidste spørgsmål:

Hvad er pejlemærket i 2022 for dette område?

Igen opstiller jeg to, tre eller fire punkter, hvor jeg beskriver målsætningerne i hele sætninger. Her er det godt at være så konkret som muligt, og i år vil jeg forsøge at blive bedre til at omsætte de målsætninger, der godt kan føles lidt overordnede til, hvilke konkrete handlinger jeg kan foretage for også realistisk at indfri dem. I stedet for blot at skrive, at målsætningen for mit forfatterskab i 2022 er at skrive en roman og få den udgivet, er det bedre at formulere det som ”jeg vil skrive mindst 100 sider om livet i perioden 1989-2001” og den første mandag i hver måned skrive til redaktør, jeg kender på YY forlag i København om progressionen og udfordringerne i manuskriptet. ” På samme måde er det bedre at skrive ”jeg vil cykle mindst en time på Kalvebod Fælled” tirsdag, torsdag og lørdag” end at skrive ”jeg vil komme i bedre form i 2022. ” Jo mere vi kan omformulere målsætningerne til konkrete handlinger, jo større chance er der for, at vi også lykkes med dem.

Årsevaluering 20 Skridt

Hvad skal med i en årsevaluering?

Tilbage står så spørgsmålet om, hvad det er for områder af min tilværelse, jeg inddrager i årsevalueringen. I går tog jeg netop fat på min 2021-årsevaluering, og de områder, jeg kommer til at dække, er disse:

Tilværelsen generelt

Ægteskab

Børn

Helbred – fysisk og psykisk

Forfatterskab

Min virksomhed – 20skridt

Job og karriere

Økonomi

Intellektuel udvikling og min måde at arbejde på

Rejser

Familie og venner

Kreativt arbejde

Afrunding og overordnet pejlemærke – og midler til at nå denne – for 2022

Det er en længere liste, og skal jeg gøre det ordentligt – og jo mere ordentligt jeg gør det, jo mere glæde vil jeg få af det i 2022, er det vigtigt, at årsevalueringen er noget, jeg prioriterer. Det gør jeg også, og for mig er det at sidde og skrive årsevalueringen en god stund, som jeg typisk splitter op i en tre-fire længere seancer. Det handler ikke om at skrive hurtigt, men i høj grad om at reflektere. Måske sidder jeg og skriver på en hyggelig café, men det kan også være hjemme i en situation med klassisk musik i baggrunden, et par tændte stearinlys og et godt krus kaffe. Det bliver blandt andet det min fredag i morgen kommer til at bestå af, og det glæder jeg mig til.

At se tilbage

2021 var et spændende, men også svært år for mig. Jeg skrev tre e-bøger og producerede to af dem som lydbøger, min søn Mikkel gennemgik et svært medicinforløb, der heldigvis er endt godt. Jeg mistede min mor, og jeg forsøgte at navigere i en coronatid. Sorg, udfordringer, glæder. Det var der alt sammen i 2021. I årets sidste måneder har jeg bekymret mig mere, end jeg plejer – ikke mindst i forhold til mine børn. Måske er det bekymringerne, der har gjort, at jeg synes, at jeg har haft vanskeligere ved at arbejde fokuseret og produktivt i den sidste del af året, og denne udfordring bliver en af de store ting for mig i 2022.

Hvad er din udfordring i 2022? Og vigtigere: Hvad drømmer du om, at der skal ske for dig i det nye år?

Lige meget hvad det bliver, ønsker jeg dig held og lykke med det.

Dagens decemberråd: 

Kan du gå i gang med at lave din egen årsevaluering allerede i dag? Du behøver ikke at skrive mere end 30 sider. Måske kan du bare svare på spørgsmålene om, hvad der gik godt, og hvad der ikke gik godt for dig i 2021?

Dagens decembertip:

Den amerikanske forfatter Chris Guillebeau laver også en årsevaluering. Han skriver dog ikke i hånden, som jeg gør det, men derimod elektronisk. Han har ligefrem udviklet en elektronisk skabelon til årsevalueringen, som du kvit og frit kan downloade.

Årsevaluering 2

Vil du læse flere artikler som denne?

Gør som 3.887 andre læsere og tilmeld dig Søndagslisten. Så får du leveret mine bedste artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv direkte i din indbakke hver søndag morgen. Du får aldrig mere end den ene artikel om ugen, og du kan afmelde når som helst.

Søndagslisten

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.