I denne uge er jeg stødt på en ide hos den amerikanske forfatter Seth Godin. Det er en idé, der er ret genial. De seneste dage har jeg forsøgt mig med den – i en let varieret variant, som jeg præsenterer dig for i den her artikel – og den har gjort gode ting for mig. Jeg føler mig mere optimistisk, end jeg har gjort længe.

Du kan bruge den samme idé. Den er ikke kompliceret. Den kræver ikke, at du skal tilegne dig nye kompetencer, bruge en masse penge eller lægge dit liv om. Det er bare to små ting, du kan gøre.

Ideen handler om det sidste du gør om aftenen, og det første du gør om morgenen.

Det, du plejer

Hvis du er som mennesker er flest, så har du nogle faste vaner både, når du afslutter din dag om aftenen, og når du indleder den om morgenen. Om aftenen sikrer du dig måske, at din dør er låst, du tjekker mails og nyheder på din telefon, rydder lidt op eller ser et ekstra afsnit af en serie på Netflix. Om morgenen griber du ud efter din telefon for at tjekke beskeder, sætte kaffe over, smøre madpakker, den slags rutiner.

Det føles uomgængeligt, men det er det ikke. Der er timer nok i dagen til at låse døre, tjekke mails og se Netflix. Hvad nu, hvis du i stedet gjorde noget andet?

Det, som ideen går ud på

Du kan ændre dine rutiner. Du kan vælge at gøre en lille ting hver aften og en lille ting, hver morgen, der gør en forskel i dit liv. Lad os starte med aftenen.

Din nye aftenrutine

I stedet for det sædvanlige hver aften, så brug 10 minutter på at skrive en liste over spændende muligheder, som du kunne kaste dig over i fremtiden. Det behøver ikke handle om karriere og forfremmelser og indtjening, men meget gerne om det, du drømmer om og har lyst til at fordybe dig i. Gør det gerne så præcist som muligt, skriv konkrete projekter, ideer og drømme ned. Jo mere konkret du er, jo større er sandsynligheden for, at dine fremtidsdrømme bliver til virkelighed. De må gerne virke vanskelige eller urealistiske. Bare det, at du skriver dem ned, vil gøre det lettere for dig at realisere dem. Skriv dem kort, gerne i punktform og brug konkrete udtryk.

Jeg mener, dine drømme fortjener, at du bruger 10 minutter på dem hver aften. Er du enig?

Din nye morgenrutine

Og hvad nu, hvis du hver morgen, før du greb telefonen, tjekkede din mail og de sociale medier, før du smurte madpakker og kom i tøjet, satte dig ned og skrev to sider i en lille notesbog? Bare dine umiddelbare tanker og skrev, hvad du glæder dig til? Det kan være det, du glæder dig til den enkelte dag, den kommende weekend eller den følgende weekend. Det kan også være længere fremme. At se blomsterne i maj, sommerferien, de spændende muligheder til næste år. Skriv hver morgen to små sider om det, du glæder dig til.

To enkle rutiner med stor effekt

Det er to bittesmå ting, men de vil gøre dig optimistisk, og måske kan de føre dig bedre steder hen. At skrive en liste med dine drømme hver aften og to små sider om det, du glæder dig til hver morgen, giver dig nye ideer, gå-på-mod og en følelse af, at tingene godt kan lade sig gøre. Her på bagsiden af en coronavinter, er det altså ikke så tosset.

Det bedste? Det koster ikke noget, og det kræver ikke en hel masse forberedelse. Du kan begynde allerede i aften, fortsætte i morgen tidlig. Det vil gøre en forskel i dit liv.


Foto: Emilie Haut.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.