Der er denne historie:

I en stor by var der en succesfuld borgmester. Han boede i et dejligt hus lige ned til byens strand. Hver morgen holdt han af at gå ned på stranden på bare fødder, stå i sandet og se ud over havet.

Som årene gik, skyllede der flere og flere skarpe småsten og muslingeskaller op på stranden. Det gjorde ondt i hans fødder, når han stod på stranden i bare tæer. Han besluttede derfor, at hele stranden skulle dækkes med læder. På den måde ville han stadig have et blødt underlag at stå på, når han gik sin morgentur på stranden.

Der blev holdt møder, og borgmesteren fik sit forslag om at dække stranden med læder vedtaget. Han var magtfuld, havde gjort meget godt for byen, og der var ikke nogen, der turde sige ham imod. Til sidst var der dog en dreng, der rejste sig og spurgte:

”Ville det ikke være nemmere, hvis du blot tog et par sandaler på?”

Det ukomfortable og det rigtige

Drengen i historien har selvfølgelig ret, men hvis vi skal være helt ærlige tror jeg, at der er mange af os, der tænker som den borgmester. Når vi bliver mødt af det ukomfortable, vil vi gerne rulle læderet ud. Vi foretrækker, at den vej, der er foran os, er fri for sten, for torne og krat, At den er så nem at gå på som muligt.

Det er menneskeligt og naturligt, men den komfortable vej er ikke altid den bedste vej. I mange tilfælde fører vores søgen efter komfort til, at vi vælger løsninger, der koster penge, for eksempel når vi på en webshop køber de nyeste produkter, som markedsføringsfolk (og nogle gange os selv) bilder os ind, vil gøre livet nemmere. Eller vi bliver i et job, som inderst inde ikke er det, vi ønsker at bruge vores liv på, men som er forudsigeligt og komfortabelt. Som borgmesteren ønsker vi at gøre mere, lave nye projekter. Det er bare ikke sikkert, at det gør vores liv bedre eller nemmere, tværtimod. Måske er det ikke det rigtige.

Et konkret eksempel fra den danske virkelighed

Denne problematik er ikke bare noget, der findes i tankevækkende historier og lignelser. Der er mennesker derude, der vælger læderstranden fra og går andre veje. Et godt eksempel er den danske blogger og foredragsholder Maj My, der sammen med sin mand har valgt en anden vej. De bor på Ærø, har trukket deres børn ud af skoler og daginstitutioner og underviser dem hjemme. Maj Mys hjemmeside eller Instagram-profil er værd at lade sig inspirere sig af, hvis man vil have et indblik i et liv, der går en anden vej, tager sig ud i Danmark i 2019.

Jeg tror ikke nødvendigvis det at flytte og undervise sine børn hjemme, er en nemmere eller mere komfortabel måde at leve på. Det er ikke ligefrem at rulle læderet ud, men for Maj Mys familie er det den rigtige løsning. Ligesom det for borgmesteren i historien ville have været den rigtige, men mindre komfortable løsning at tage et par sandaler på.

Hvad vælger du?

Det sidste er det centrale. Hvad er egentlig, den rigtige løsning for os? Vi er tilbøjelige til at vælge den komfortable, den spektakulære eller den hurtige løsning. Det er bare ikke altid, det er den bedste. Det er ikke den, der er den mest meningsfulde for os. Måske viser den sig at være et quick fix, der ikke er realistisk i længden. Måske er det ikke den løsning, der gør os lykkelige?

Næste gang, du står i en situation, der føles ukomfortabel, så overvej, hvad der er dit næste skridt. Søger du den komfortable løsning? Den, der umiddelbart virker spektakulær og tillokkende? Vil du dække din strand med læder, eller finder du en anden og bedre vej?

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.