I dag starter vi med en god nyhed:

Livsforandringer kan godt lade sig gøre. Du kan komme til at leve langsommere. Du kan forenkle dit liv, hvis du ønsker det. Du kan realisere det kreative projekt, du drømmer om. Ja, du kan også sige dit job og blive din egen chef, hvis du vil. Der er ikke ret meget, der er umuligt, når det kommer til stykket.

Der er også en dårlig nyhed.

Du kan ikke gøre det for enhver pris. Du kan ikke få det hele.

Beslutter du dig for en livsforandring – om det er at gå ombord i slow living eller at ændre dine kostvaner – så er der noget, du får. Samtidig er der også noget, du mister. Det er den vægtskål livsforandringer hviler på.

Måske er det derfor, at livsforandringer kan være så svære? Fordi vi ikke er klar til at give afkald? Fordi vi lever i en kultur, hvor mantraet om ”mere af det hele” gennemsyrer alt fra arbejdsliv over det politiske liv til det økonomiske liv med alle reklamerne og tilbud om, at livet bliver bedre, hvis vi bare køber lidt mere?

Vil du leve langsomt og enkelt, skal du gøre op med dette mantra. Så skal du være klar til at miste.

Accept som en nøgle til livsforandringer

Der er derfor en dåseåbner, som det er vigtigt, at du griber fat i, hvis du vil gå en ny vej i din tilværelse. Den handler om, at hvis der er noget, du gerne vil vælge til, vil der nødvendigvis også være noget, du vælger fra. Det skal du acceptere. Accepten af at du ikke kan få det hele, at der er muligheder og tilbud, også nogle der er attraktive og spændende, som du lader din næse gå forbi, er den afgørende dåseåbner.

Derfor er det vigtigste spørgsmål, du kan stille dig selv, hvis du vil leve et langsomt og enkelt liv, dette:

Hvad vil du undvære?

Livet handler ikke altid om at lægge mere til. Snarere handler det om at trække fra.

Eksempler på hvad du kan undvære

Det er lettere sagt end gjort. Du kan godt sidde sådan en søndag med et krus kaffe eller et glas vin i hånden og sige til dig selv, at du er klar til at undvære en masse. Men når hverdagen først melder sig, med dens travlhed, fristelser og veje at gå, er det ikke altid så nemt. Hvad kan du for eksempel undvære af disse ting?

 • Facebook og Instagram.
 • En forfremmelse på jobbet.
 • Halvdelen af tøjet i din garderobe.
 • Et abonnement på Euroman eller Alt For Damerne.
 • Personlig prestige.
 • Streamingtjenester som Netflix og Disney +.
 • En bil.
 • At gå ud at spise.
 • En kalender fuld af spændende aftaler.
 • Snacks foran fjernsynet om aftenen.
 • Bøger i din reol.
 • En ny telefon (selv bruger jeg min 12-årige datters aflagte telefon).
 • Kvadratmeter i din bolig.
 • Ferierejser.
 • Efteruddannelse.
 • Gør-det-selv-projekter derhjemme.
 • Projekter på jobbet.
 • Sushi.

Listen kunne være meget længere, men du ser helt sikkert ideen. Der er ikke noget facit, ikke noget der er rigtigt eller forkert at undvære. Det eneste du kan gøre, er at overveje, hvor du står og så navigere efter det.

Hjælp livsforandringer på vej ved at give afkald

Det er en udbredt betragtning at sige, at livsforandringer er et spørgsmål om, hvor meget du vil det. At du bare skal have viljestyrke og så gå i gang med at undvære de ting, der ikke hjælper dig i retning af et langsommere og mere enkelt liv.

Jeg tror ikke, at det er så enkelt. Det er svært at give afkald. Det kan give anledning til undren og kritiske spørgsmål fra dine omgivelser. Det er at gå imod strømmen i et samfund, hvor travlheden og det kortsigtede forbrug hersker.

Men jeg tror også, at det kan lade sig gøre. Især, hvis du gør det lidt ad gangen. Jeg har været i gang i syv år, og jeg træner stadig i at give afkald på både fysiske ting, men også arbejdsmæssige projekter. En af de ting jeg har lært, er at livsforandringer bliver nemmere, hvis vi gør dem lidt ad gangen, men vedvarende og konsistent. At du starter med at undvære én ting, vænner dig til at undvære den og først derefter går videre til den næste ting, du vil undvære.

Derfor: Hvad vil du undvære i dag?


Søndagslisten

Gør som mere end 4.150 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.150 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.


Læs de seneste artikler


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.