Der er en omstændighed, vi ikke kan løbe fra.

Af og til er livet svært.

Vi kan ikke stå på en alpetop hele tiden. Der er også perioder, hvor vi befinder os i bunden af dalen. Så langt nede at det virker uoverskueligt at klatre op ad bjerget igen. Det er der ikke noget forkert ved. Det er en situation, vi alle møder.

Det er også en situation, hvor vi føler os fortabte. Jeg har selv – og mere end én gang i mit liv – stået i bunden af dalen. Der, hvor solen aldrig trænger igenenm.

I de situationer endte min adfærd med at blive selvdestruktiv. Jeg gjorde mere af det, jeg burde gøre mindre af. Det var som om, jeg ikke kunne overskue andet. Det var som om min hjerne havde fanget mig i et spind af dårlige tanker. Det var som om, min krop havde bundet mig fast i et loop af dårlige vaner.

Alkoholikeren ved godt, at flasken med rødvin er dårlig for ham. Alligevel trækker han den op. På samme måde ved vi godt, at de negative og selvbebrejdende tanker er dårlige for os. Alligevel har vi dem. Vi har dem især, når vi står på bunden af dalen. Det er som om, at vi mister kontrollen over os selv og vores sind.

Din nye dag og din nye mulighed

Det er i og for sig en trist historie. Derfor er spørgsmålet, om der er en anden måde at gå til det på? En måde, hvor vi ikke behøver skynde os op til toppen igen? En måde, hvor vi langsomt kan tage små og meningsfulde skridt?

Det tror jeg, at der er. Det fandt jeg inspiration til, da jeg stødte på Susan Coolidges digt New Every Morning. Det kan du læse her.

Tingene har været dårlige. Måske vil de blive det igen. Der er sorg i fortiden og mulig smerte i fremtiden.

Men i mellemtiden: Vi kan møde den nye dag. Den nye morgen. Vi kan begynde forfra.

Og vi kan gøre det et langsomt skridt ad gangen. Vi kan acceptere det, der har været, men vi kan også værdsætte den nye begyndelse, det er, når solen står op hver morgen.

Hvis vi tænker sådan, får vi mange flere chancer for at begynde igen, også hvis vi skulle fejle. Fejler vi, så ved vi, at der er en ny mulighed i morgen. Husk dette:

Dette sekund er det første øjeblik i resten af dit liv!

På trods af sorgen, du har mødt. På trods af det smertefulde, der måske kommer til at ske. Du kan altid tage dit hjerte med ind i en ny dag og begynde igen.


Lån e-bøger gratis på eReolen

Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.