Måske tænker du, at det at tage på et eventyr, kræver en masse tid, penge og planlægning?

Det kan det selvfølgelig gøre, men det behøver det ikke. Der er nemlig en anden form for eventyr, som du kan tage på allerede i dag. Det er den slags eventyr, vi kalder for mikroeventyr.

Et mikroeventyr er det eventyr, der ligger lige uden for din hoveddør. Det er ikke den store udlandsrejse, ikke rejsen til Patagonien, det er ikke overlevelsesturen i vildmarken eller at sejle jorden rundt i et træskib. Mikroeventyret er det eventyr, du kan tage på fra dit hjem. Det er et eventyr, du kan tage på den ene dag og så stadig møde på arbejde den næste dag. I princippet kræver det ikke andet af dig, end du snører dine sko, åbner din dør og begynder at gå.

Er du klar til det, så kan mikroeventyr gøre dit liv mere spændende, sundere og sjovere. Det kan de til en pris, der er langt billigere end prisen på et medlemskab i din lokale fitnessklub og uden at du behøver at rydde hele din kalender.

Jeg er vild med mikroeventyr. De passer godt til en tid med såvel corona som en øget fokus på bæredygtighed, og de kan give meget til din hverdag. Ja, jeg er så vild med mikroeventyr, at jeg har skrevet en hel bog om dem. De hjælper mig til at sænke tempoet og finde pauser i en alt for travl verden.

Men hvad er mikroeventyr for noget, og hvorfor kan de være en genial tilføjelse til din dagligdag?

Baggrunden for de små eventyr

Udtrykket mikroeventyr blev oprindelig lanceret af den britiske forfatter og eventyrer Alastair Humphreys. Gennem årene har han gennemført ekspeditioner i nogle af de mest ufremkommelige og øde egne på kloden, men med begrebet mikroeventyr gav han eventyret en helt ny vinkel. Her handler det for Alastair Humphreys ikke om at rejse til vilde steder, men om at opdage den nære natur og de utrolige ting, man kan finde i sit lokalområde.

Som Alastair Humphreys siger det i sin bog Microadventures – Local Discoveries for Great Escapes, så er det ikke altid, at du har tiden, pengene eller energien til at bestige Mount Everest, men så kan du i stedet bestige det højeste punkt i din hjemkommune. Det kan du få et lille, men spændende eventyr ud af, der efterlader dig fuld af fysisk energi, i kontakt med naturen og mentalt forfrisket. Denne måde at tænke på, er kernen i tankegangen om mikroeventyr.

Eksempler på mikroeventyr

Uanset hvor i Danmark du befinder dig, kan du gøre ligesom Alastair Humphreys gør det i England: Finde eventyret i det nære, i dit lokale miljø, i den natur, der er tæt på dig. Gør du det, får du ikke alene et afbræk fra hverdagen, men også et mere spændende liv. For mig handler et rigt liv ikke om, hvor mange penge du har stående på kontoen, men om det du fylder dine dage med.

Men hvad kunne et mikroeventyr være i praksis? Her er en række ideer.

 • Tag en bus til endestationen og gå hjem – uden kort eller GPS.
 • Sov en nat under stjernerne.
 • Besøg dine forældres fødested.
 • Drik te i en mark.
 • Sov et nyt sted i din hjemby.
 • Spis morgenmad i skoven.
 • Gå til den ældste bygning i din landsdel.
 • Vandretur på stenbroen.
 • Svøm i en å.
 • Ryd op på en strand.
 • En hel dag på biblioteket.

Det er blot et lille udpluk. I virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser for dine mikroeventyr.

De små eventyr giver dig et rigere liv

Mikroeventyr er måske ikke noget, du kommer til at gøre hver eneste dag, men en dag eller to om måneden er absolut realistisk. Ud over at det giver dig nogle gode oplevelser, tror jeg også, at der er en mere grundlæggende pointe ved mikroeventyr, som har stor betydning. Det handler om at åbne øjnene og se. At du bliver opmærksom på magien i det nære. Vi kan alle sammen blive så vante til hverdagens trædemølle, den sædvanlige rute mellem vores hjem og vores arbejde, at vi slet ikke får åbnet øjnene og set det utrolige, der er lige for næsen af os. Mikroeventyr hjælper os til at se de ting, genopdage magien og den natur, der er i vores nærområde. Gør du det, så får du et rigere liv.


Mere inspiration: 100 ideer til mikroeventyr

Er du træt af dine daglige rutiner? Vil du gerne opleve noget nyt og spændende? Så er e-bogen 100 ideer til mikroeventyr lige noget for dig. Den koster 50 kroner. Det svarer til 50 øre pr. eventyr.

I bogen får du masser af konkret inspiration til små, men givende eventyr, du kan tage på i din fritid. Uanset om du bor i byen eller på landet, er der masser af muligheder for at opleve noget nyt.

Et mikroeventyr er det eventyr, der ligger lige uden for din hoveddør. Mikroeventyr er ikke rejsen til Patagonien, det er ikke overlevelsesturen i vildmarken eller at sejle jorden rundt i et træskib. 

Mikroeventyret er det eventyr, du kan tage på fra dit hjem. Det er et eventyr, du kan tage den ene dag og så stadig møde på arbejde den næste dag. I princippet kræver det ikke andet af dig, end du snører dine sko, åbner din dør og begynder at gå. 


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.