Hvad vil du rigtig, rigtig gerne? Hvad drømmer du om? Hvad er det for et liv, du i virkeligheden ønsker at leve?

Måske er du et sted i tilværelsen, hvor der gerne må ske noget nyt. Hvor du gerne vil realisere en større forandring i den måde, du lever og arbejder på. Måske er du der, hvor du gerne vil realisere din drøm om at lave kunsthåndværk og leve af at sælge det, lave velgørende arbejde i Afrika eller starte din egen virksomhed baseret på online-produkter.

Det kan sagtens også være noget helt fjerde. Hvad det er, er måske heller ikke det afgørende. Det afgørende er, at du er klar til at kaste dig ud i det, vi kan kalde for et livseksperiment. Et livseksperiment er der, hvor vi kaster os ud i noget, der er ukonventionelt, kreativt og et skridt væk fra trædemøllen. Det er en chance for at indfri vores kreative potentiale. Det er noget som rigtig mange af os har rigtig meget lyst til at gøre.

Livseksperimenter møder ofte modstand

Hvis du har det sådan, er det måske på tide, at du også fortæller andre om dine kreative ambitioner. Det vil give dig meget. At sige det højt vil få dig til at arbejde hårdere med dit kreative arbejde, men det vil også give dig udfordringer. Du vil møde dørvogtere, der ønsker at forhindre dig i at nå det forjættede, kreative land. Det er ofte her, det eksperimenterende liv bliver svært. Dørvogterne vil sige til dig:

  • At det ikke kan lade sig gøre.
  • At det er urealistisk og alt for svært.
  • At økonomien ikke holder.
  • At du ikke er dygtig nok.
  • At der er for meget konkurrence.
  • At dit livseksperiment er alt for usikkert.
  • At du skal blive ved din læst.

Det har jeg selv prøvet. Efter min første bog udkom, tillod jeg mig at sige det højt. At jeg ønskede at sige mit lønmodtagerjob op og i stedet leve et kreativt liv som forfatter.

Det udløste modstand.

Jeg fik at vide, at jeg ikke ville være i stand til at betale mine regninger. At jeg skulle tænke på mine forpligtigelser over for familien (hvad jeg selvfølgelig gjorde, for hvem ville ikke det?), at det var vigtigt, at jeg var opmærksom på min pensionsopsparing.

Dem, der sagde sådan, var de samme mennesker, som da jeg skrev manuskriptet til selvsamme bog, fortalte mig, at det var udsigtsløst. At jeg som ukendt forfatter aldrig ville slippe gennem nåleøjet til forlagene. Det gjorde jeg imidlertid, og cirka et år senere førte mit livseksperiment til, at jeg sagde farvel til lønmodtagerlivet. Jeg gjorde det, dørvogterne så mange gange fortalte mig, ikke kunne lade sig gøre.

Du møder også dørvogterne

Du vil opleve den samme type modstand, når du begynder at realisere dit kreative liv. Der vil stå vogtere ved de vigtigste døre og fortælle dig, at du ikke kan komme ind. At det, du ønsker mest, ikke lader sig gøre. Du kommer til at høre det fra dem, du elsker. Du vil føle dig pillet ned. Du kommer til at tænke, at der ikke er nogen, der tror på dig.

Man kan opfatte denne type modstand som et udtryk for bekymring. Det er måske naturligt. Situationen er beskrevet af mange andre kreative og eksperimenterende mennesker (for eksempel i Steven Pressfields virkelig gode bog The War of Art) og den er vigtig at være opmærksom på, for den kan være ødelæggende for dine kreative ambitioner. Den kan få fundamentet under dit eksperimenterende og ukonventionelle liv til at skride.

Lyt ikke til dørvogterne

Derfor er rådet enkelt, hvis du drømmer om at realisere et kreativt projekt.

Du skal ikke lytte til dørvogterne, ikke lytte til modstanderne. Du skal lytte til din egen, kreative stemme. Du skal stole på dit instinkt. Du skal gøre, hvad du selv føler er det rigtige og forfølge dine drømme. Du skal ikke lade modstanden få fat. Kast dig ud i et livseksperiment, hvis det er det, du drømmer om.

Det handler om det liv, du ønsker at leve

Historien er fuld af mennesker, der er blevet ved deres læst. Hvis du har det godt med det, er det selvfølgelig fint, men hvis du drømmer om at leve et kreativt og ukonventionelt liv, er det mindre fint. Der er nemlig også andre mennesker i historien: Dem, der ikke blev ved deres læst. Kunstnere, filosoffer, videnskabsfolk, opfindere og mennesker, der startede deres egen virksomhed. I mange tilfælde er det dem, vi husker. Det gør vi, fordi de skabte noget. De flyttede mennesker, flyttede verden og undervejs i den proces flyttede de også sig selv.

I sidste ende er det et spørgsmål om, hvilken tilværelse du ønsker at føre. Et eksperimenterende liv er ikke nødvendigvis et nemmere liv. Det kan ofte være fuldt af hårdt arbejde og en masse usikkerhed om fremtiden. Samtidig er det også et gladere liv. Det er et mere meningsfuldt liv. Det er et liv, du kan vælge at leve.


Vil du læse mere?

Søndagslisten