Vi befinder os midt i en stor sportssommer. EM i fodbold, Wimbledon, Tour de France, De Olympiske Lege i Paris. For os der godt kan lide sport, er det herligt, men der er et udtryk fra sportens verden, jeg har reflekteret over.
Vi skal ikke hjem. Vi skal videre.
Første gang jeg hørte det var for tre år siden under den særlige sommer, hvor Danmark vågnede fra den første coronanedlukning, fodboldstjernen Christian Eriksen faldt om på banen med et hjerteslag (men overlevede heldigvis), og det danske herrelandshold præsterede flot ved europamesterskaberne i fodbold.
For hver runde holdet klarede sig videre i turneringen blev det understreget, at holdet ikke skulle hjem, men videre, mod nye sejre, ambitioner og mål.
I sportsverdenen giver det selvfølgelig god mening. Det handler jo om at vinde kampene. I andre sammenhænge er jeg ikke så sikker. Måske er det et symptom på en bredere tendens i vores samfund:
Vi skal hele tiden videre.
Derfor er det et problem at skulle videre
Det her med konstant at stræbe efter nye mål, ønske udvikling og komme videre i karrieren og i livet i det hele taget, kan lyde logisk og rigtigt. Stilstand er lig med tilbagegang, siges det.
Problemet er, at det skaber et pres. Hvis vi hele tiden skal indfri det næste mål og nå hurtigere, højere og længere, så bliver det stressende. Så risikerer vi aldrig at tænke, at det er godt nok. At vi derimod altid skal præstere på et højere niveau og vinde over de andre.
Men livet er ikke en sportskamp. Mantraet om hele tiden at skulle videre fører til stress og til en vedvarende, nagende utilfredshed med tilværelsen. Det er usundt.
Du skal hjem
Alternativet til altid at skulle videre er at tage hjem. Ikke nødvendigvis til dit fysiske hjem, men i overført betydning. Du skal til et sted, hvor du føler ro, og med fred i dit sind tænker, at det hele er godt nok, som det er. Det har du brug for. Det har vi alle sammen brug for.
Når du på den måde kommer hjem, så sker der gode ting:
- Du bliver mindre optaget af, hvad andre tænker.
- Du arbejder mindre, og får mere tid til det, der er vigtigt for dig.
- Du føler mere ro og mindre stress.
- Du bliver mere tilfreds med tilværelsen, selvom den ikke er perfekt.
Men det kræver, at du i hvert fald nogle gange siger nej til at komme videre. Måske skal du sige nej til et projekt eller en ny mulighed. Melde fra til aftaler så du får luft i din kalender. Acceptere at der i en periode er færre penge og mindre prestige i dit liv.
Det er hamrende svært. Det er at gøre det modsatte af, hvad samfundskonventionerne siger. Samtidig er det meget vigtigt.
Overvej, hvad ”hjem” er for dig
Vi kan ikke altid være hjemme, hverken i konkret eller abstrakt betydning, men den ro, der følger af at skrue ned for trangen til at komme videre, kan give dig mere, end du tror.
Du kan begynde i dag. Overvej, hvornår du føler ro. Hvornår oplever du, at du føler dig ”hjemme”? Hvilke muligheder og ambitioner kan du lade ligge for nu? Hvad vil du få i stedet, hvis du gør det?
Disse overvejelser er værdifulde. De gør dig klogere på, hvor du er i dit liv, og hvad der giver dig ro.
Tag skridtet hjemad
At tage hjem er en rejse mod dig selv, en bevægelse mod mere ro, mod at stille dig tilfreds med det, du har og ikke altid stræbe efter mere. Det kræver mod at gå imod strømmen og vælge stilhed frem for støj. Når du vælger at tage hjem, vælger du også at søge en ro i at være, hvor du er i stedet for altid at søge et nyt sted hen.
Giv dig selv tilladelse til at sige nej til at komme videre. Ved at tage hjem finder du måske ud af, at det er der, du hører til, og at det er der, du mærker tilværelsen falde i hak
Så spørg dig selv: Er det tid til at vende hjem?
Lån e-boger og lydbøger på eReolen
Vidste du, at du kan læse eller lytte til mine bøger, uden det koster dig penge? Det kan du på bibliotekernes udlånstjeneste eReolen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og så kan du læse eller lytte til bøgerne i 30 dage ad gangen. Se mere og lån bøgerne her.