Der er én ting, vi alle sammen siger:

Jeg ville ønske, at jeg havde mere tid.

Måske er det også noget, du har hørt dig selv sige?

Det har jeg i hvert fald selv. Mange gange. Også efter, at jeg sagde et fast job op for at få tid til at skrive, rejse og være mere sammen med mine børn. Det er jeg også, mere end før, men alligevel er det som om, at der aldrig helt er timer nok. Tiden er den ene ting, jeg ville ønske, at jeg havde mere af.

Kan vi overhovedet få mere tid?

Men hvordan får vi mere tid? Vi lever i en periode, hvor vi bliver bedt om at effektivisere, være produktive og løbe hurtigere end før. På mange måder bliver vi presset til at gøre det modsatte af, hvad vi ønsker. Vi ønsker, at vi får mere tid, men det mange af os oplever, er, at vi får mindre tid. Det er en ond cirkel.

Det handler om de valg, vi tager

Imidlertid er det sådan, at der ikke er andre end os selv, der kan gøre noget ved det. Der er ikke nogen chef, der kommer og siger, at du kan holde to ugers ekstra fri. Ingen politikere giver dig en arbejdsuge på 25 timer. Din partner vil ikke sige til dig, at det er en god idé, at du tager et halvt år fri for at realisere det kreative projekt, du har drømt om.

Det er ret enkelt: Hvis du gerne vil have mere tid, så er der ikke andre end dig selv, der kan tage den tid. Det er ikke nogen nem øvelse, men der er ikke nogen vej uden om. At få mere tid er noget, du kan vælge til, men det er ikke et valg uden omkostninger. Det betyder nemlig, at der er noget, du også skal vælge fra.

Og det er lige præcis dét, der er så svært.

Hvad er vigtigst for dig?

Vi er opdraget til og lever i en kultur, hvor det handler om at få mere. Det er en udfordring for vores ønske om at få mere tid til det, der er vigtigt. Hvis det ønske skal gå i opfyldelse, skal vi nemlig acceptere, at der er noget, vi er nødt til at gøre mindre eller have mindre af.

Vil du bo i en stor og lækker bolig, der ligner noget fra et livsstilsmagasin? Så skal du både bruge tid på at arbejde så meget, at du kan betale huslejen og tid på at passe de mange kvadratmeter. Det er dit valg, men så får du heller ikke mere tid.

Vil du gerne gøre karriere, blive mellemleder og senere kunne skrive chef på dit CV, så kommer du til at arbejde hårdt og bruge meget tid på det. Det er fint, hvis det er det, der betyder noget for dig, men så kan du ikke forvente at få en hel masse tid til andre ting.

Hvis du vil spise dyr mad, uanset om det er røde bøffer derhjemme eller restauranter ude i byen, så bliver det et projekt for dig, som du skal bruge tid på. Er gourmetmad dit et og alt, så er det perfekt for dig, men drømmer du om at rejse til andre lande og få eksotiske oplevelser, kan du også overveje om noget godt rugbrød og et par gulerødder er lige så godt. Det er hurtigt, sundt og billigt, og du vil kunne lægge penge til side til din drømmerejse.

Det er alt sammen valg, du kan træffe.

10 ting, du konkret kan gøre for at få mere tid

Når du så har truffet disse valg, der i bund og grund handler om, hvad det er, der betyder mest for dig, så er der en lang række konkrete ting, du kan gøre for at få mere tid i hverdagen. For mig har de 10 ting herunder virket rigtig godt.

1. Afinstaller alle apps på din telefon – især dem med sociale medier.

Ud over dem jeg ikke kan fjerne har jeg kun en app på min telefon – den jeg bruger til at spille musik på. Jeg har afinstalleret Messenger, Facebook, Youtube og andre distraktioner. Det har givet mig mere tid.

2. Køb ALT online – også dagligvarer.

Okay, hvis du elsker at ose i butikker, så er det naturligvis helt fint, men det kan også være en tidsrøver af rang. I det hele taget køber jeg ikke ret meget, men når jeg gør det, gør jeg det udelukkende online. Så kan man foretage sine indkøb hjemmefra, velovervejet og i ro og mag. Det gælder også dagligvarer, som jeg bestiller en gang om ugen til min familie på et online-supermarked. Helt uden stress, og så slipper vi for de dyre spontanindkøb i det overfyldte supermarked sidst på dagen.

3. Lav store portioner mad i weekenden og frys dem ned.

At man gerne vil have mere tid, skal ikke betyde at man skal lade sig nøje med dyr, dårlig og usund fastfood. Brug nogle timer lørdag eller søndag formiddag på at lave god mad fra bunden, for eksempel simre- eller gryderetter. Nyd at de gode dufte spreder sig i din bolig, lav store portioner og frys dem ned, så du har til resten af ugen.

4. Tjek kun mail to gange om dagen.

Vi bruger alt for meget tid på at tjekke vores mail. Prøv for eksempel at måle, hvor mange gange i løbet af et døgn, du tjekker din mail, og du vil blive chokeret over antallet. Det går ud over vores koncentration og evne til at fordybe os i dét, der sætter os i stand til at gøre vores bedste arbejde. Tjek derfor kun din mail to gange dagligt på allerede fastsatte tidspunkter, for eksempel klokken 11 og klokken 15. Det vil give dig mere tid og husk kun at bruge computer, aldrig telefon eller tablet til din mail.

5. Stå tidligere op om morgenen.

Når jeg på foredrag nævner den her som en vej til at få mere tid, er der altid nogle B-mennesker, der bliver blå i hovederne. Det er meget forståeligt, og der var også en gang, hvor jeg elskede at blive oppe til klokken 3 om natten og sove længe næste morgen. Imidlertid er der også noget, der hedder ”hverdagen”, og uanset, om man skal aflevere børn i skole og institutioner, eller selv møde på job til et bestemt (og tidligt) tidspunkt, så har mange af os en morgen, hvor vi skal nå en masse på kort tid. Det giver en stresset morgen, og en følelse af ikke at have tid nok.

Hvis vi i stedet står lidt tidligere op, så der er tid til en ekstra kop kaffe, at læse, skrive, dyrke yoga eller hvad, der nu giver os glæde, jo bedre bliver hele vores dag. Så har vi haft vores egen tid, som ingen kan tage fra os, uanset hvad resten af dagen måtte byde på af fortrædeligheder.

6. Mål din digitale tid.

De digitale røvere er de største tyveknægte, og de stjæler din tid! De er blevet en vane, som vi ikke engang tænker over længere. Hvis vi vil blive denne vane kvit, er det første skridt, at vi bliver bevidste om den og dens negative konsekvenser. En af måderne er ved at måle lige præcis, hvor meget tid du bruger de digitale tidsrøvere. Det kan det geniale og gratis software Rescuetime gøre for dig, og jeg garanterer det bliver en øjenåbner. Det var det for mig.

7. Sig nej til aftaler.

De her aftaler, som du føler dig forpligtet til, men som ikke giver dig glæde, eller som ikke føles meningsfulde. Dem, som du inderst ikke har lyst til. Sig nej til dem.

8. Lad være med at lave to-do-lister.

Vi planlægger alting, og det bliver ofte en stressfaktor for os. Når vi laver to-do-lister kommer vi til at fokusere på alt det, vi ikke har nået, frem for at glæde os over det, vi har nået. Når vi skriver en to-do-liste har vi også en tendens tit at skrive mere på den, end vi behøver. Det giver mere travlhed og mindre tid til det sjove og vigtige. Du kan få helt konkret inspiration til, hvordan du kan holde op med at planlægge i denne blogpost.

9. Er der dele af dit liv, du kan udlicitere?

I disse tider med cirkulær økonomi og digitale tjenester, der går over mange landegrænser, kan du få hjælp til ting, du ikke troede mulige. Hvad med en personlig, virtuel assistent til at bestille tid hos tandlægen og booke din næste ferie? En hjælper til at lave din næste Power Point-præsentation på jobbet? Det utroligste kan lade sig gøre, uden at det koster ret mange penge. Jeg har selv haft glæde af at udlicitere flere opgaver i mit liv ved hjælp af dette site.

10. Hold flere pauser.

Vi har brug for pauser. Uden dem samler vi ikke energi til at gøre vores bedste arbejde og være den bedst mulige for de mennesker, der betyder mest for os. At få mere tid betyder også at tage flere pauser – hvorfor og om pausens betydning kan du læse i dette sites mest populære blogpost i 2016.

De store beslutninger

De 10 punkter herover er konkrete ting, som du rimelig nemt kan implementere i din hverdag, og som kan gøre en positiv forskel, hvis du gerne vil have mere tid i hverdagen.

Imidlertid er der også en anden mulighed: At tage den her helt store beslutning, der én gang for alle vender op og ned på tilværelsen. Det kan for eksempel være:

At sælge din bolig og sejle i 3 år med din familie – inklusive små børn. Det har mine naboer faktisk lige gjort, og nu skal de sejle rundt i Caribien i 3 år.

At sige dit job op – det gjorde jeg selv for tre år siden.

At lægge det travle liv bag dig og bo bæredygtigt i en skov i Sverige – ligesom hende her.

Om du vælger de små ting eller de store beslutninger, er helt op til dig. Imidlertid er der én ting, der er helt sikker: Hvis du ikke tager et lille skridt, der hjælper dig til at få mere tid, så får du ikke mere tid. Der er ikke nogen, der tager det skridt for dig. Det er bare med at sætte en fod foran den anden og tage dig den tid, du fortjener.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.