Ligesom du sikkert er det, er jeg tilmeldt en hel del nyhedsbreve, Mange af dem er på engelsk, og forleden dumpede der et ind i min indbakke med dette spørgsmål:

Do you want more EFFECTIVE days and weeks?

Jeg bemærkede, at “effective” var skrevet med store bogstaver, men ellers var min umiddelbare reaktion:

”Næh, det vil jeg egentlig ikke.”

Jeg siger ikke, at effektivitet er ondt i sig selv. Der er ikke noget i vejen med at få noget fra hånden.

Men der er noget i vejen, hvis vi tænker, at alle vores dage skal være effektive. Hvis vi lægger os selv under pres, og hele tiden forlanger af os selv, at vi skal noget. Det bliver en skrue uden ende. Et pres hvor vi lever for at opnå det, der kan måles og vejes, i stedet for blot at leve.

Jeg tror på en anden vej. Jeg tror på, at vi vinder meget ved at bryde fri af effektivitetspresset. Jeg tror på de ineffektive dage.

Det gode ved ineffektive dage

Der er ting, vi skal nå fra tid til anden. At arbejde dybt og koncentreret med det, der er meningsfuldt og gør en positiv forskel for andre, er kun godt. Effektivitet for effektivitetens skyld er derimod meningsløst. I stedet kan der komme meget godt ud af at have ineffektive dage. Måske vil der ikke være noget, du kan notere i et Excel-ark, når dagen er forbi, men du vil i stedet opleve andre positive effekter.

 • Du kommer til at føle, at du er mere i ro og balance.
 • Du oplever glæden ved ikke at skulle skynde dig.
 • Du får sovet ud.
 • Du kan bruge din tid på noget, der gør dig glad.
 • Du får tid til at tale dybt og længe med mennesker, der er vigtige for dig.
 • Du kan reflektere over livet.
 • Du kommer i kontakt med naturen.
 • Du kan fordybe dig i en god bog.
 • Du får muligheden for at stå på en strand og mærke vinden i dit ansigt.
 • Du kan drikke te og tænke.
 • Du sænker tempoet og omfavner principperne i slow living.
 • Du kan arbejde på et kreativt projekt – ikke fordi det skal føre til noget, men fordi det giver dig glæde.
 • Du mærker, at du ved at holde pause, får den gode energi tilbage

Og temmelig meget mere. Du kan sikkert selv finde på flere ting, du kunne bruge en ineffektiv dag på.

Beslut dig for de ineffektive dage

Der er ikke noget af det herover, der er specielt effektivt, i hvert fald ikke i den forstand de fleste tænker effektivitet. Det gavner næppe Danmarks BNP, det øger ikke arbejdsudbuddet, og det er ikke produktivitet, der kan måles og sættes ind i et regneark.

Til gengæld er det noget andet.

Det er godt.

Du får det kan ganske enkelt bedre af at have en ineffektiv dag i ny og næ. Der er ingen grund til at være bange for at dovne. Det kan være lige præcis det, der skal til for at nå frem til dybere indsigter, tage de nødvendige pauser og få energien og overblikket tilbage.

Måske står du med spørgsmålet om, hvor ofte du så skal have ineffektive dage? Er det en gang om ugen? To-tre dage om ugen? Skal hver eneste dag være ineffektiv?

Der er ikke et entydigt svar. Det er meget individuelt, og det hænger meget sammen med, hvordan dit liv er i øvrigt. En god tommelfingerregel er, at jo travlere din hverdag og din tilværelse er, jo mere har du brug for ineffektive dage.

Du kan starte i dag. Kan du gøre dagen i dag til en virkelig ineffektiv dag? Så er du godt på vej.


Søndagslisten

Gør som mere end 4.550 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.550 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.