En af de mest spændende bøger jeg har læst på det seneste, er Benjamin Hardys og Dan Sullivans The Gap and the Gain. Der er mange gode pointer i den, men der er især én indsigt, som allerede har betydet meget for mig, og som jeg glæder mig til at dele med dig i denne artikel.

Indledningsvis indeholder bogen en tankevækkende problematisering af Thomas Jeffersons tekst til den amerikanske uafhængighedserklæring. Det er et vigtigt dokument, der har haft stor betydning for hele den vestlige kultur, for det er den tekst, der taler om, at alle har ret til at ”jagte deres lykke”.

Det betyder, at lykken er noget, der ligger uden for os selv, noget vi skal jagte og stræbe efter. Det gennemsyrer vores samfund den dag i dag. Måske tænker, vi at lykken kommer, når vi får forfremmelsen på jobbet, finder den perfekte partner, taber 10 kilo, designer det perfekte hjem, får en indtægtsfremgang eller opnår det perfekte familieliv.

Det er bare sådan, at målstolperne har det med at flytte sig. Det er som om, at det grundfæstede princip om, at lykken er noget, vi skal jagte, betyder, at vi aldrig når frem til en tilfredshed med det, vi har.

Se tilbage i stedet for at se frem

Med denne tankegang som bogen påviser stammer helt tilbage fra 1700-tallet, bliver lykken altid et punkt ude i fremtiden, noget, vi ikke har. Men hvad med lige nu? Lige her? Hvad med det, du allerede har?

Måske kan du vende tankegangen om? Måske kan du i stedet måle dig mod det, du har opnået og lært, i stedet for det, du forestiller dig at opnå i en imaginær og udefineret fremtid?

Det er nemt at glemme de utrolige ting, du har lært og gjort i dit liv, fordi de efter kort tid forekommer normale. Der var engang, du lærte at gå, lærte at læse og skrive, forstå engelsk og tusind andre ting. I dag fejrer du ikke de fremskridt, fordi de er blevet en naturlig og integreret del af din hverdag.

Derfor: Mål ikke din proces mod et eller andet fremtidigt ideal. Det er en sikker opskrift på at blive skuffet. Mål i stedet din proces mod din fortid, mod det punkt du startede fra. Gør du det, vil du forstå hvor langt du er kommet.

En genial øvelse, der hjælper tilfredshed på vej

I The Gap and the Gain foreslår Benjamin Hardy og Dan Sullivan, at du laver denne øvelse:

Tag et øjeblik til at tænke over hvor du var i dit liv for ti år siden. Hvad er der sket i den tid, der er gået?

Lav en detaljeret liste over alt det, du har opnået de sidste ti år. Sørg for at du ikke kun inddrager fremgang i materiel velstand og social status, men også hvordan dit mindset har udviklet sig, de oplevelser, du har haft, og de ting, du har lært.

Gentag derefter øvelsen hvor du holder dig til de sidste tre år af dit liv og derefter kun de seneste tre måneder. Når du laver denne øvelse, får du en stærkere følelse af taknemmelighed og en bevidsthed om, at du allerede er nået langt. Samtidig får du et klarere billede af, hvor du er på vej hen.

Mål dine fremskridt mod din fortid, ikke din fremtid

Dette skifte i perspektiv, hvor du måler dine fremskridt mod din fortid i stedet for mod et eller andet fremtidigt ideal, var den vigtigste øjenåbner for mig, da jeg læste The Gap and the Gain. Det er et perspektiv, der inviterer dig til at fejre din udvikling i stedet for at lade dig frustrere og stresse over det, du ikke har nået. Det er at give jagten på lykken en pause. En pause, der kan gøre dig mere rolig, mere tilfreds og mere stolt af dig selv. Det fortjener du at være.


Lån bøger og lydbøger på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog
Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.