Har du det nogle gange sådan, at du bare har lyst til at give op? At det hele føles op ad bakke? At udfordringerne er blevet så store og så svære, at du ligesom ikke orker mere? At det ikke længere føles at finde ro og mening i hverdagen?

I så fald er du ikke den eneste. Vi har alle den slags perioder. Det første du kan sige til dig selv, er, at det er helt naturligt. Alle mennesker kommer ud for det. Det har de gjort til alle tider, i alle lande.

Det næste du kan sige til dig selv, er, at du ikke er alene. Millioner af mennesker rundt om i verden har det på præcis samme måde. Det er en del af livet. For unge, for midaldrende, for ældre.

Det tredje du kan sige til dig selv er, at du kan komme op ad hullet igen. Det kan du, fordi andre har vist vejen for dig. Andre har været ramt af store personlige udfordringer. De har været udsat for livsbegivenheder, der væltede dem omkuld. Alligevel fandt de ro, mening og kreativ udfoldelse.

Det gælder også nogle af historiens største personligheder. Se blot de tre eksempler herunder.

Frida Kahlo: Kreativ udfoldelse trods smerte

Den mexicanske kunstner Frida Kahlo var som ung involveret i en alvorlig busulykke. Ulykken resulterede ikke alene i flere brækkede knogler, men den gav hende også en skade på rygsøjlen, der påvirkede hende resten af livet. Resten af livet led hun af kroniske smerter som følge af ulykken.

Men i hendes kunst fandt hun ro og mening. Hendes malerier er i dag verdensberømte, og hun gjorde dem til et vindue til hendes sjæl. Malerierne portrætterer hendes fysiske og følelsesmæssige smerter, og hun blev et ikon inden for ikke bare kunsten men også for den feministiske bevægelse. Med andre ord vendte hun modgang til mening.

Nelson Mandela: Fra fængsel og isolation til verdensforandrer

Et af det 20. århundredes mest inspirerende eksempler på bevægelsen fra modgang til mening, var den sydafrikasne jurist og politiker Nelson Mandela. Han kæmpede mod apartheid og racisme i Sydafrika, og for den kamp tilbragte han 27 år i fængsel. Her var han fuldstændig isoleret fra sin familie og sine kære.

Efter han blev løsladt, blev han Sydafrikas første sorte præsident. Her valgte han ikke at søge hævn mod dem, der havde forfulgt ham og hans kammerater. I stedet valgte han forsoningens vej, og han blev et globalt symbol på tolerance, menneskerettigheder og fred. På den måde formåede han at vende sine personlige lidelser til et liv med mening, ro og medmenneskelighed.

Ludwig van Beethoven: At skabe de smukkeste toner uden at kunne høre dem

En af verdenshistoriens mest berømte komponister, tyskeren Ludwig van Beethoven, begyndte allerede i sin ungdom at miste sin hørelse. For en ung musiker var det en katastrofe, og med tiden blev han næsten helt døv.

Men Beethoven nægtede at lade sin døvhed definere ham. Han fortsatte med at komponere, og han skabte nogle af sine smukkeste værker efter, at hans høretab begyndte. Han fandt en indre ro ved at udtrykke sig gennem musikken, selvom den verden der omgav ham, blev mere og mere stille og til sidst helt tavs.

Du kan også gå fra modgang til mening  

De tre eksempler herover, handler om enkeltpersoner, der endda var verdensberømte, men de afspejler nogle ge generelle principper, som du kan finde håb i.

  • Alle oplever modgang.
  • Du kan vende modgang til mening.
  • Vær tålmodig og hold fast i det, du tror på, og det, du kan skabe.

Husker du dig selv på disse tre, små pointer, så kan du også finde håb, når det ser håbløst ud. Andre er gået før dig. Andre vil komme efter dig. Og andre har fundet mening, ro og endda resultater, når det så svært ud. Husk det, næste gang efterårsregnen falder tungt over dig. Der er håb og mening forude.


Dit personlige univers til et enkelt, langsomt og meningsfuldt liv

Søndagslisten Plus er din personlige platform, hvor du går på opdagelse i dit eget tempo. For kun en krone om dagen har du hvor som helst og når som helst adgang til et væld af artikler, lydfiler, videoer og digitale magasiner, der guider dig til et roligere og mere balanceret liv.

I denne korte video kan du se, hvordan Søndagslisen Plus fungerer.

Giv dig selv et øjeblik. Dyk ned i Søndagslisten Plus og tag dit første skridt mod et liv i et tempo, hvor du har dig selv med.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.