Lad os bare sige det, som det er:

Tilværelsen er kompliceret.

Vi vil gerne gøre livet enkelt, men det er som om, at det bliver ved med at spænde ben for os. Der er hele tiden noget, vi skal forholde os til. E-mails, nyheder, opgaver på jobbet, opgaver derhjemme, chatbeskeder, reklamer, kriser, smalltalk, møder, omverdenens krav, indre krav, sociale medier og meget, meget mere.

Der opstår en afstand mellem det, vi ønsker (det enkle liv, som vi kan overskue, og hvor vi har os selv med), og det liv, der er vores virkelighed (fuldt af opgaver, information, tempo og stress). Den afstand fører til en ubalance, som er usund for vores mentale og fysiske helbred.

Men hvordan får vi ryddet op? Hvordan kan vi gå fra et kompliceret til et enkelt liv?

Det er ikke nemt. Faktisk er det svært. Samtidig er det heller ikke umuligt, og i dag får du en metode, der hjælper dig fra det komplicerede til det enkle liv. Vi kalder den for FUB-metoden, og den hviler på tre sunde principper.

F = fravalg

Der er en ting, vi overser.

Det er meget nemmere at sige ja end at sige nej.

På den korte bane er det stort set altid nemmest at sige ja, når nogen spørger dig om noget. Du skuffer ikke nogen, du undgår ukomfortable beslutninger, og du gør det, andre forventer af dig.

Problemet er, at det har en omkostning på den lidt længere bane. Prisen for altid at sige ja er en overfyldt kalender, et overfyldt hoved og ofte et overfyldt hjem. Du lader en masse komme ind – i din indbakke, i dit hoved eller i dit hjem – men du lader ikke lige så meget komme ud. I længden gør det livet kompliceret. Din fysiske og mentale båndbredde bliver fyldt til randen, og på et tidspunkt brister den.

Derfor er det første bogstav i FUB-metoden F, der står for fravalg. Vil du forenkle dit liv, så handler det om at undgå, det hele bliver overfyldt. Det handler om, at du ikke altid siger ja, men tværtimod siger nej og begynder at vælge fra.

U = Uproduktiv

Det næste bogstav i metoden er U, og det står for uproduktiv. På sin vis er det kontroversielt og en imod-strømmen-ting, for vi lever i en kultur, der siger, at vi skal være produktive og effektive. Det handler om at skabe resultater og synliggøre dem, men det er en sikker vej til et kompliceret liv.

Produktivitet er lig med opgaver, mails, opdateringer, kalendermøder, informationsbehandling, travlhed, dårlig mave og i sidste ende stress.

Hvis du vil leve et enkelt liv, så holder det ikke. Gør noget andet i stedet:

Giv dig selv lov til at være totalt uproduktiv!

Lad det være sådan, at der er ingenting, du skal nå, ingenting, du skal gøre. Hav sådanne dage, helst hver uge. Det giver dig ro, lader dine batterier op og gør dit liv mere enkelt.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal ligge i en hængekøje i resten af dit liv. Men hvis du aldrig er totalt uproduktiv, så risikerer du at brænde sammen.

B = Basis

Når du først har valgt fra og dernæst givet dig selv lov til at være totalt uproduktiv, er du klar til at finde ind til den kerne, der er det vigtige i dit liv. Den hjælper du på vej, når du finder din basis.

Din basis er de få, men vigtige ting i dit liv. Her er nogle eksempler:

  • De vigtigste mennesker i dit liv.
  • De absolut vigtigste kerneopgaver i dit arbejdsliv.
  • De få, men velvalgte kilder, du får din information fra.
  • Din garderobe, der kun består af tøj i tre i farver og ikke mere end det højst nødvendige.
  • De få, men sunde ingredienser i din madlavning (for eksempel at du kun laver mad med fem ingredienser).
  • Den ene motionsform som du føler glæde ved.

En basis på de centrale områder i din tilværelse hjælper dig til et enkelt liv. Du skal træffe færre beslutninger og forholde dig til mindre.

Fra complicated living til simple living

Lad os her til sidst opsummere FUB-metoden:

F – Du starter med at vælge fra.

U – Du giver dernæst dig selv lov til at være totalt uproduktiv, så du får de nødvendige pauser.

B – Til sidst finder du din basis, som er det eneste, du holder dig til fremover

FUB-metoden er god, hvis du gerne vil gå ombord i simple living. Det er den, fordi der ikke er 117 forskellige ting, du skal gøre. Grundlæggende handler den om, at du blot følger tre enkle principper, og gør dem til bærende søjler i din hverdag.

I sidste ende er det et livsvalg. Det enkle eller det komplicerede liv? Det er op til dig.


Lån Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening gratis på eReolen

Hvis du gerne vil have konkrete tips til slow living og et mere enkelt liv, så er bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening lige noget for dig. På eReolen kan du låne den gratis i 30 dage som enten e-bog eller lydbog indlæst af skuespilleren Lasse Høyer. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du finder bogen her.

Slow living bog

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.