Forfatteren og meditationsmesteren Jay Shetty, der har skrevet bogen Tænk som en munk, fortæller på et tidspunkt om et dyrecenter i en mindre by i Californien. Centret havde til formål at redde og hjælpe dyr, der var kommet til skade eller hjælpe dyr, der var blevet forladt, videre til nye, kærlige ejere.

Centret var i krise. Økonomien haltede, og medarbejderne var stressede. Stemningen var dårlig, der var skænderier, for mange opgaver og for lidt tid, troen på fremtiden vaklede. Det var en ond spiral, og det var som om, det hele tiden blev værre. Flere økonomiske problemer, flere skænderier, mindre og mindre fremtidstro.

På det tidspunkt lavede centrets leder et nyt initiativ. Hun købte en glaskrukke og en stor æske med glaskugler. Hun placerede glaskrukken i receptionen, så medarbejderne ikke kunne undgå at se den, når de mødte på arbejde om morgenen. Derefter bad hun medarbejderne om at lægge en glaskugle i krukken, hver gang der skete noget godt.

Hvis det lykkedes at redde et dyr fra sygdom. Hvis der var en taknemmelig og positiv mail fra en kunde. Hvis man havde fået en kompliment. Hvis vejret en morgen var særlig smukt. Hvis et hjemløst dyr havde fået nye, ansvarsfulde ejere. Hvis frokosten var god. Hver gang der skete noget sådant, blev der lagt en kugle i krukken.

Du kan også bruge glaskrukkemetoden

Alt blev selvfølgelig ikke perfekt på et øjeblik, fordi chefen stillede en glaskrukke frem i receptionen, men efterhånden som antallet af kugler i krukken voksede, skete der noget med stemningen på dyrecentret. Skænderierne blev færre, de positive historier begyndte at fylde mere, og medarbejderne fik nyt gå-på-mod. Den negative spiral blev gradvis vendt til en positiv, og i dag går det godt for centret.

Selvom du ikke bor i Californien og arbejder på et dyrecenter, så kan du også bruge glaskrukkemetoden. Find eller køb en stor glaskrukke, placér den på et meget synligt sted i dit hjem og læg en kugle eller en lille sten i den, hver gang der sker noget godt, eller du kommer i tanke om noget, du er taknemmelig for.

Det er nemlig sådan, at selv i de perioder hvor livet er op ad bakke, sker der ting, der er værd at standse op ved og glæde sig over. Måske er det duften af din morgenkaffe, de lysegrønne blade på træerne i juni, et smil en fremmed sendte dig i supermarkedet, at du er blevet færdig med en opgave, der har hængt dig ud af halsen.

Hver for sig lyder det måske ikke af særlig meget, men når du med glaskrukken skridt for skridt husker på de gode ting, gør det over tid en forskel. Det bliver en synlig påmindelse om, at der er gode ting i dit liv.

Vær opmærksom på de fortællinger, du skaber

Glaskrukkemetoden er et afsæt, der kan forandre din selvfortælling. Mange af os, også mig, er i perioder gode til at sige, at det hele er noget lort. At det bare er surt og op ad bakke, at vi ikke lykkes med noget. Sådan en negativ fortælling – ligesom dyrecentret i Californien havde en negativ fortælling – gør hverdagen tungere at komme igennem. Den giver en følelse af, at vi hver morgen står foran at skulle bestige Mount Everest, selvom det i virkeligheden måske kun er Himmelbjerget, vi skal vandre på ad.

En glaskrukke med kugler eller småsten ændrer ikke alting. Der vil stadig være hårde dage. Men glaskrukkemetoden kan skifte dit perspektiv. Det hjælper dig til at se nuancer, lyse strøg i det mørke maleri. Ser du først det, så ændres din synsvinkel. Det kan gøre livet nemmere. Du kan starte med at finde en glaskrukke i dag.


Få 7 e-bøger for under 200 kroner

Med e-bogspakken har jeg samlet mine mest populære e-bøger i en og samme pakke. Du sparer mere end 50 %, og for 189 kroner får du:

  • 100 ideer til simple living.
  • 100 ideer til mikroeventyr.
  • Genstart: Fra udbrændt til energifyldt i 5 enkle trin.
  • Minibog: 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op.
  • Søndagslisten 2021 – 52 artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv.
  • Søndagslisten 2022.
  • Print-selv-taknemmelighedsdagbog.

Efter dit køb modtager du et link, hvor du kan downloade bøgerne enkeltvis. Du modtager dem i et praktisk PDF-format, som du kan printe ud, hvis du ønsker det.


Ole Ditlev Nielsen