Det, der er spørgsmålet er, hvilket menneske vi ønsker at blive til. Vi er summen af vores vaner, valg og måder at prioritere tiden på. Bruger vi al vores tid på Facebook og ligegyldige, indholdstomme spil på vores telefon, så bliver vi til Facebook. Vi bliver tømt for indhold, fordybelse, mening.

Det er ikke lige meget, for forskellen på de mennesker vi er i dag, og dem vi bliver til om to, fem eller ti år, består i de ting, vi vælger at bruge tiden på. Mellem øjeblikket lige nu og det punkt, der ligger to, fem eller ti år ude i fremtiden. Det punkt, hvor vi er et andet sted, end hvor vi er i dag. Det er det, vi gør i den mellemliggende tid, der kommer til at gøre forskellen på de to punkter.

I bund og grund er det ligesom at have en opsparing eller at investere i værdipapirer. De handlinger vi vælger at sætte i banken, kommer tilbage, med renter.

Det lille skridt

Hvis vi gerne vil lære at tale spansk, kan vi bruge et kvarter hver dag på at lave nogle udfordrende øvelser på Duolingo. Så er det et sprog, vi kan føre en samtale på om to år. Drømmer vi om at rejse til Patagonien, kan vi droppe den dyre take away kaffe, sige kabel-tv-abonnementet op og lave dal til aftensmad. Vi kan lægge lidt til side hver dag, og om 18 måneder står vi og beundrer Torres del Paine. Vil vi gerne lære at spille klassisk spansk guitar, kan vi hyre en dygtig underviser og øve os et kvarter hver eneste aften. Så kan vi optræde til familiefesten om et år. Det er det, de små skridt kan gøre for os.

Det store spring

Vi kan ikke lave en revolution i dag. Vi kan ikke sætte os i et fly til Patagonien i aften eller tale flydende spansk i morgen. Men vi kan øve os et kvarter i dag, et kvarter i morgen og et kvarter i overmorgen. Vi kan vælge at blive ved. Det er den handling, vi kan foretage os. Det er den måde, vi kan prioritere vores tid på.

Et lille skridt, der bliver taget hver dag, er ikke noget lille skridt. Det ender med at blive til et kæmpespring. Det gør det, hvis du begynder at gå og går et lille stykke hver dag. Så kommer du frem til sidst.


Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening er nu på e-reolen

Bogen er nu tilgængelig på e-reolen. E-reolen er de offentlige bibliotekers udlån af e-bøger, og lydbøger, og bogen om Slow living er nu tilgængelig her. I princippet fungerer det på samme måde, som når du låner en fysisk bog på dit lokale bibliotek, og hvor du har bogen til rådighed i en tidsbegrænset periode. Du kan hente e-bogen med det samme ved at trykke på knappen herunder eller via dit lokale biblioteks hjemmeside. Så kan du læse bogen på dit foretrukne apparat (telefon, computer, iPad) – god læselyst.

Slow living bog