Når jeg er ked af det, når tilværelsen er uoverskuelig eller der er udfordringer på et niveau ud over det sædvanlige, er der én ting, jeg gør. Det er ikke noget, der får alle fortrædeligheder til at gå væk på et øjeblik, for der findes ingen magiske tryllestave, men det er en ting, der gør, at jeg har det en lille smule bedre end før.

Jeg tager min cykel. Den er sort, uden gear, og stellet er produceret i Kina i 1970’erne. Så cykler jeg tværs over Amager, til Kastrup Lystbådehavn. Der sætter jeg mig på rækværket eller på en af de store sten på ydersiden af molen og ser ud over vandet. Skibene, der glider forbi. Flyene, der lægger an til landing i Kastrup (for tiden ikke så mange, som der har været). Lysene i Malmø, vinden i mit ansigt.

Jeg konkluderer sjældent noget, når jeg sidder der, kommer ikke frem til dybe indsigter. Men når jeg efter et stykke tid, måske tre kvarter, stiger op på cyklen og sætter kursen mod Ørestad igen, er det som om, at jeg er blevet en smule lettere. Himlen over Amager har fået en lysere farve.

Det er det, molen ved Kastrup Lystbådehavn gør ved mig. Det er mit yndlingssted.

Vigtigheden af et yndlingssted

Kastrup Lystbådehavn og jeg har en lang historie sammen. Da jeg studerede i 1990’erne, boede jeg på Amagerbrogade, og det var lystbådehavnen jeg gik ned til, når der var kærestesorger, overvejelser om rejser til Indien, drømme om at blive forfatter eller slet og ret en trang til blåt hav og frisk luft. I de senere år har det været andre udfordringer, min søns diagnoser, tankerne om livet som selvstændig, overvejelserne ved livet omkring de fyrre. Refleksionerne er andre, men mit yndlingssted giver mig stadig ro og luft.

Måske har du også et yndlingssted? Eller kunne tænke dig at få det?

Der er mange gode grunde til at have et yndlingssted. Her er nogle af dem.

  • Det er et sted, der giver dig ro.
  • Du får et rum til refleksion.
  • Det giver dig en tilknytning til et fysisk sted i en foranderlig og omskiftelig verden.
  • Det giver dig tryghed.
  • Du får noget smukt at se på (og hvad vi forstår ved smukt, er selvfølgelig individuelt. Dit yndlingssted kan sagtens ligge i et industrikvarter).
  • Du får en chance for at binde trådene i dit liv sammen og give dig selv lov til at dyrke melankolien som en smuk følelse.

Et yndlingssted giver dig et nødvendigt helle i en tilværelse, der kan være stressende og svær at overskue. Det giver dig et sted at være tiltrængt langsom i en alt for hurtig tid.

Har du et yndlingssted?

Hvis du svarer ja til dette spørgsmål så tag derhen i dag. Brug det mere. Giv det mere af din tid. Det vil gøre dig godt.

Hvis svaret er nej, så prøv dig frem. Opsøg steder i dit nærområde. Sæt dig på en bænk, betragt omgivelserne, giv det tid. Du vil vide det, når du har fundet dit yndlingssted.

Brug lidt af din dag i dag på dit yndlingssted. Jeg er sikker på, at din dag bliver bedre af det.


Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.