Har du det nogle gange sådan, at du føler dig som en lastbil kørt fast i noget mudder? Lige meget, hvor hårdt, du træder på speederen, så kommer du ingen vegne. Du prøver at bryde dødvandet, men travlheden i hverdagen gør, at hjulene bare drejer og drejer, uden at køretøjet flytter sig.

Vi står stille, er kørt fast i trædemøllen. Vi tager på arbejde, løber hurtigere, men kommer ikke ud af stedet.

Så siger vi til os selv, at det skal blive bedre. Næste uge, efter jul, til sommer vil vi komme i form, skifte spor i karrieren, forløse vores kreative potentiale, rejse til et varmt og spændende sted…

Men når næste uge kommer, nytåret med dets fortsætter eller sommerferien er en realitet, så finder vi ud af, at vi stadig er kørt fast. Det bliver ikke anderledes. Vi siger, at vi gerne vil, men vi sidder stadig der, i mudderet.

Vi vil for meget

Når denne situation opstår, skyldes det måske, at vi vil for meget. Vi vil ikke bare op af mudderet og køre videre, vi vil også ud på motorvejen og ud i overhalingsbanen. Det vil vi måske, fordi vi lever i en kultur, hvor det handler om at præstere og blive set. Vi skal i form, blive forfremmet, have et lækkert hjem, lave noget spændende hver lørdag og helst skynde os at lægge det hele på Instagram og Facebook.

Men når vi først er der, nede i mudderet hvor vi føler os kørt fast, så er det alt for ambitiøst at tænke sådan. Så vil vi for meget, og vi giver op, inden vi kommer i gang. Vi bliver nede i mudderet.

Hvad vi i stedet bør gøre, er, at tage de små og enkle skridt, der kan hjælp os op fra den fastkørte situation. Vi skal glemme overhalingsbanen, men måske kan vi tage et lille skridt, der gør, at vi ikke længere står i mudder til hofterne, men til knæene. Så kan vi tage et skridt mere, der betyder, at vi ikke længere står i mudder til knæene, men til anklerne. Med endnu et skridt står vi måske med mudderet under vores fodsåler.

Derfra kan vi begynde at gå.

De små ting, du kan gøre, når du er kørt fast

Det handler altså om de små skridt, som ikke skal være større, end at vi er 100 % sikre på, at vi kan tage dem. Gennem disse skridt, kan vi finde ny inspiration og dermed komme ud af den situation, hvor vi føler os kørt fast.

  • Tag et skridt tilbage. Overvej, hvorfor du føler dig kørt fast. Hvad er det, der mangler? Skriv dine svar ned i en sort notesbog. Jeg skriver selv i notesbøger hver eneste dag, og det hjælper mig enormt.
  • Lav en ugebegivenhed. Sæt et par timer af til dig selv om ugen. Besøg et museum, en dyrehandel, en kirke, et bibliotek, du ikke har besøgt før. Befinder vis os i mudderet, skyldes det ofte, at vi mangler ny inspiration og nye input. Det får du med en ugebegivenhed.
  • Drik rødvin med dine venner. Når vi er kørt fast, har vi ofte lyst til at begrave os under en dyne og se Netflix, men det er det modsatte, vi har brug for. At komme ud, se andre, lette tankerne.
  • Du kan også rydde op og flytte om derhjemme. Nej, måske ikke i hele dit hjem, men i et hjørne af det, eller i et enkelt værelse. Giv gulvet en gang brun sæbe, og nyd den friskhed og energi, det giver.
  • en tur i skoven. At komme ud i naturen og lytte til fuglene er noget af det bedste, vi kan gøre for os selv. Når vi kommer hjem igen, føler vi os mindre kørt fast.
  • Hold fri en uge. Få en pause fra arbejdslivet, læg ikke for mange planer, men sørg for at komme ud af døren hver dag. Måske koster det dig penge, men det er nogen af de bedste penge, du overhovedet kan bruge.
  • Læs en inspirerende bog. Lad den sædvanlige bestseller-krimi ligge, men vælg en der giver dig vitaminer til hjernen og udfordrer din tankegang. Du behøver ikke være enig i alt, hvad der står i bogen, men det er vildt vigtigt, at vi tør udfordre vores konventionelle måde at tænke på. Det gør jeg selv, og nogle gange gør det hele forskellen. Denne blog, som du sidder og læser lige nu, ville ikke eksistere, hvis det ikke var fordi, jeg tilbage i påsken 2011 læste denne bog.
  • Planlæg en rejse. Dyr eller billig, kort eller lang, det er ikke det afgørende. Alene det at tænke på at der kommer til at ske noget spændende, at du ikke skal blive ved med at være i denne fastkørte situation, er enormt oplivende. I september 2017 købte jeg flybilletter til sommerferien 2018 sammen med min familie, og alene tanken om at vi har den rejse at se frem til, er opmuntrende når vinteren er lang og mørk.

Du kan starte med et enkelt skridt

Punkterne herover viser, at der er noget, som vi faktisk kan gøre, når vi føler os kørt fast. Og vi behøver ikke at gøre det hele. Du kan starte med at vælge et af punkterne og gøre det allerede i dag. Hvis du vil op af mudderet, er det dit første, lille skridt, der kan komme til at gøre hele forskellen.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.