Kreativitet

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel være.

 • Vi bliver bedre til at få ideer.
 • Vi skaber noget, der er smukt og værdifuldt for andre.
 • Vi bliver bedre til at løse problemer.
 • Vi har det sjovt.
 • Vi kommer i en tilstand af flow, hvor vi er så optagede af det, vi gør, at vi glemmer tiden.
 • Vi bliver mindre stressede.
 • Vi får en følelse af frihed.
 • Vi bruger vores tid på andet end meningsløse indkøb og sparer derved penge.
 • Vi ser muligheder, hvor vi før så begrænsninger.
 • Vi bliver dygtigere.
 • Vi bliver klogere på os selv.

Hvis jeg var en leder, der skulle ansætte en medarbejder, ville jeg da virkelig gerne have en person, der var i stand til at få ideer, løse problemer, arbejde i flow og blive dygtigere. Måske er kreativiteten ikke så tosset?

Udfordringen ved kreativitet i 2022

Desværre er det som om, at vores kreative muskel er blevet slap. Vi har den som børn, men efterhånden som vi træder ind i voksenlivet med dets Excel-ark, huslejebetalinger og feeds på sociale medier, er det som om, at den kreative muskel er blevet utrænet. Vi passer ikke på den, og vi udvikler den ikke.

Måske er det ikke så underligt. Det kan godt være, at vi beundrer kreative personers arbejde, men fra politisk hold har der, mildt sagt, ikke været megen positiv fokus på de kreative erhverv eller på de kreative fag i skolen. Det er som om, at kreativiteten bliver set som en ekstravagance, noget vi kan gøre efter de vigtige ting, som at smøre leverpostejmadder eller sidde til endnu et endeløst strategimøde på jobbet.

Det er et tab, for den enkelte, men også for vores fællesskab. Alle de gode ting i punktopstillingen herover kommer ikke til ske.

Mere kreativitet: Sådan træner du din kreative muskel

Det gode er, at det er noget, vi kan gøre noget ved. Vi kan alle sammen træne vores kreative muskel. Her er en række ideer, der hjælper dig til at få din kreativitet tilbage.

Lav en tegning hver dag i 30 dage

Det handler ikke om at være dygtig til at tegne, men om at få dine kreative safter til at flyde. En god, lille challenge er at bruge 10 minutter hver dag på at tegne din yndlings-et-eller-andet. Det kan være dit yndlingskaffekrus, din yndlingsperson, dit yndlingstræ, din yndlingsbog og så videre.

Tag på en kunstner-date en gang om ugen

Nej, ikke en fysisk date med en fysisk kunstner (selvom det helt sikkert også kunne være spændende). Men tag to timer en gang om ugen, hvor du laver en kunstner-date. Du kan gå på museum, fordybe dig i en bog, gå i biografen alene, besøge en dyrehandel eller noget helt femte. Det skal bare være to timer, der efterfølgende giver dig lyst til kreativ udfoldelse

Lær at tage sketchnotes

For tiden er jeg bidt af sketchnotes. Det er en måde at tage notater på, hvor du samler dine notater, viden, ideer og tanker i en kombination af tekst, tegninger og grafiske symboler. Du kan lave det både i hånden eller digitalt, men jeg anbefaler, at du gør det i hånden. Selv har jeg endnu meget at lære, men herunder kan du se mit forsøg på en sketchnote, der beskriver rejsen til et langsomt liv.

Slow living

Sig farvel til din indre kritiker

Noget af det, der holder os tilbage fra kreativ udfoldelse er, at vi bliver meget selvkritiske. Vi synes ikke, at det, vi laver, er flot nok, smukt nok eller spændende nok. Drop det og send din indre kritiker på en tidsubestemt orlov. Husk, det i højere grad handler om processen og den meningsfulde aktivitet og ikke om, at du skal vise en hel masse frem.

Gå til klassikerne

Find inspiration i de største klassikere inden for en given genre. Læs en roman af Dostojevski, se en film instrueret af Orson Welles eller lyt til Beach Boys’ uomgængelige album Pet Sounds.

Tag et kursus – aftenskole eller online

Lær at skrive noveller, restaurere møbler eller male akvareller – find det, du har allermest lyst til og meld dig til det. Tjek udbuddet på din lokale aftenskole eller gå ombord i et af de mange gode kurser, du kan finde online.

Gå til en koncert eller et teaterstykke

Der er en helt særlig magi i at se rigtige mennesker på en rigtig scene stå og udfolde sig kreativt. Det inspirerer dig og giver dig lyst til kreativ udfoldelse. Når jeg kommer hjem fra et teaterstykke eller en koncert, sætter jeg mig altid ved spisebordet og skriver digte. Det gør jeg ikke, når jeg har set to afsnit af en serie på Netflix.

Flyt om derhjemme

Bryd vanerne og nyindret et værelse i dit hjem så det giver dig lyst til at være kreativ. Skil dig af med det gamle, giv væggene friske farver og indret dig enkelt og omgiv dig med de ting, der inspirerer dig. Det behøver ikke at være hele din bolig, men har du et kreativitetsrum, kan der ske underværker. Det vil give dig lyst til kreativitet.

Vær turist i din egen by

Se på dit lokalområde med nye øjne og brug en dag på at gå på opdagelse i din egen by. Se seværdighederne og tag dig god tid. Tag billeder og lav en lille scrapbog hvor du samler de vigtigste minder, fotos og tanker fra din dag som turist i det miljø, du troede, du kendte så godt.

Lav en tidskapsel

En tidskapsel er en æske, du pakker med ting, der siger noget om vores tid og om dit liv. Så pakker du den godt ind og graver den ned på et hemmeligt sted. Skriv et lille brev som du lægger i kapslen som din hilsen til eftertiden. Og hvem ved? Måske bliver din kapsel først fundet om hundredvis af år?

Skriv dagbog

Den enkleste, men allerbedste, kreative handling. Skriv nogle få linjer hver morgen eller hver aften. Så har du allerede skabt en kreativ rytme.

Mindst en kreativ handling om ugen

Dette er blot et lille udvalg af et vælg af ideer, du kan bruge til at opleve kreativitet i din hverdag. De vil gradvist stimulere din kreative muskel, så den igen bliver stærk. Vælg et af disse tips herover og lov dig selv, at du mindst en gang om ugen sætter tid af til at være kreativ. Ikke fordi det nødvendigvis skal føre til noget eller give et resultat, men fordi aktiviteten er meningsfuld i sig selv. Du kan begynde i dag.


Søndagslisten

Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit populære nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.