Larm. Folk, der snakker. Telefoner, der ringer. Et fjernsyn, der kører. Trafik, en bil, der gasser op eller et tog, der drøner forbi. Skærme, der er tændt. Køen i supermarkedet. Lyden af musik i høretelefoner, Spotify, podcasts. Børn, der skriger på opmærksomhed. En totalt overvældende informationsstrøm, sociale medier, mails, dårlige nyheder.

Lige meget, hvor vi vender blikket eller ørerne hen, er der larm omkring os. Det forstyrrer os. Gør os overvældede og stressede, så vi oplever, at larmen ikke kun er udenfor, men i høj grad også inden i vores hoveder. Al den støj, der er omkring os forhindrer os i at fokusere, koncentrere os og finde ro. Larmen forhindrer os i at gøre vores bedste arbejde.

Derfor er det vigtigt, at vi skruer ned for støjen. Vi kan vælge at ændre vores vaner og få vores ro og overblik tilbage. Gør vi det, så kan vi koncentrere os igen, føle mindre stress og gøre det, som vi føler er meningsfuldt. Vi bliver mindre overvældede og får det gå-på-mod, der er druknet i larmen, tilbage.

Hvis vi lader støjen fortsætte…

Hvis vi ikke får støjen ud af vores liv, så har det store konsekvenser. Vi mister evnen til at skelne det væsentlige fra det uvæsentlige, hvis vi konstant går ombord i de informationsstrømme, som møder os hver eneste dag. Alle billederne og historierne på Facebook, de nyheder, som vi klikker på, fordi der er en fængende overskrift, men som udelukkende indeholder tomme, mentale kalorier. Det er ikke noget, man på noget tidspunkt kan blive færdig med. Vi mister overblikket.

Husk, der er ikke nogen slutning på internettet. Internettet er en bog, hvor man aldrig kan nå frem til sidste side, men man kan vælge at lukke den og lægge den fra sig.

På samme måde: Der er altid et afsnit mere af en serie på Netflix, der kan larme fra vores fjernsyn. Altid mere musik fra en streamingtjeneste, en podcast mere eller taleradio, vi kan lytte til. Mange af disse ting er spændende, men hvis vi hele tiden har dem i vores ører, mister vi evnen til at lytte til os selv. Vi mister evnen til at mærke, hvad der er vigtigt for os, og til at finde frem til det, der giver mening i livet.

Og endelig er der de samtaler med andre, som også skaber støj i vores liv. Det er dem, der dræner os for energi, som ikke fører nogen vegne, og som vi har fordi, de er blevet en vane, eller fordi vi føler, at vi skal. Skænderier med vores partner, ligegyldig smalltalk i frokostpausen på jobbet, høflige, men indholdsløse konversationer ved sociale arrangementer. Også det bidrager til den larm i vores liv, der både gør os stressede, og giver os mindre tid til at gøre vores bedste arbejde eller opleve meningsfuldt samvær med de mennesker, der betyder mest for os.

Det er al den støj, vi skal skrue ned for, hvis vi vil finde ro og få vores fokus tilbage. Vi har brug for det modsatte. Vi har brug for stilhed.

5 små skridt til mere stilhed i dit liv

At ændre vaner er svært, for vores hjerne er indrettet sådan, at den foretrækker at vælge den nemmeste løsning. Det betyder, at vi vælger at gøre det, vi plejer. Men vil vi opleve ro i vores liv, er det nødvendigt, at vi ændrer vaner, skridt for skridt. Her er 5 enkle skridt, du kan tage,

Kom ud i naturen

Det allerbedste sted at finde stilhed er ude i naturen. Brug den førstkommende lørdag på at gå en lang tur i skoven eller på stranden. Nyd luften, at der ikke er nogen trafik og bliv blæst igennem af novembervinden. Det er den bedste måde at falde til ro på, overhovedet.

Læg din smartphone væk i 24 timer

Nej, vi kan ikke leve permanent uden vores smartphone, for sådan er livet i 2017 ikke indrettet, men det er ikke det samme som, at vi behøver at holde den i hånden hele tiden. Vi kan øve os i at have den mindre, så vi ikke ender med at blive afhængige af den støj, den repræsenterer i vores liv. Det er svært at lægge den fra sig, men at gøre det i et døgn er et godt sted at starte. Det er ikke uoverskueligt lang tid, men længe nok til at du vil opleve mere stilhed og mindre støj.

Sig nej til en aftale

Der er de møder med andre mennesker, der giver os ny energi og inspiration, og så er der dem, der dræner os. De sidste er typisk den slags aftaler, hvor der er megen støj, megen snak og meget lidt meningsfuld relation. Det er svært at sige nej til alle aftaler, men vi kan helt sikkert sige nej til nogle aftaler. Begynd med at sige nej til en enkelt og nyd stilheden i stedet for.

Vær alene hjemme – uden musik, fjernsyn eller andre lyde

Ok, den her er angstprovokerende for mange. Vær alene hjemme, uden partner, børn, bofæller eller gæster. Sluk for radioen, for fjernsynet, for telefonen. Vær alene, i stilhed, i en time eller to. Først er det som om, at stilheden larmer, og det føles overvældende, fordi det er så uvant for os. Men når vi har vænnet os til stilheden, så mærker vi roen komme. Vi kan lave en stille aktivitet, der er god for os, som at læse en god bog eller skrive dagbog. Vi oplever, at vi falder til ro, og får vores tanker på plads.

Meditation

Det kan være svært at komme i gang med meditation, men du behøver ikke gøre det vanskeligt eller kompliceret. Tag små skridt ad gangen og start med 10 minutter om dagen, for eksempel hver morgen eller hver aften. Lad der være stille omkring dig, læg dig på gulvet, luk øjnene og fokuser udelukkende på dit åndedræt. Træk vejret dybt ind gennem næsen, ånd ud, gentag. Du vil mærke støjen omkring dig forsvinde.

Mindre stress med mere stilhed og mindre larm i vores liv

Gevinsten ved at få stilheden tilbage i vores liv er stærk. Skruer vi ned for støjen, vil vi opleve ro. Vi vil føle os mindre overvældede og mindre stressede. Og når stilheden først er der, vil vi i stedet høre en stemme. Det er vores egen stemme, der vil fortælle os, hvad der er vigtigt i tilværelsen. Den vil minde os om, hvilken retning vi skal vandre i. Den vil komme til at gøre vores liv nemmere, men den kommer kun, hvis vi tør ændre vaner og skrue ned for al den støj, der er i vores liv.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.