Forleden aften sad jeg og så en fodboldkamp i fjernsynet. Det var en spændende kamp, men jeg kunne godt have undværet det væld af Tv-reklamer, der fulgte med før kampen, i pausen og efter kampens afslutning. De var støjende, overgearede og virkede utroværdige på mig. Jeg ser kun sjældent flow-fjernsyn og har ikke kabel-tv, så måske er det bare sådan, reklamer er. Ud over at reklamerne opfordrer til overdrevent og unødvendigt forbrug, så var der især én ting, jeg bemærkede:

De lovede næsten alle sammen hurtige løsninger.

Tag et lån nu og hav 10.000 på din konto i morgen. Klik ind på det her online-kasino og vind en masse penge her og nu. Køb en bil og kør ud i solnedgangen med en smuk kvinde på passagersædet. Drik den her øl og dit favorithold scorer det afgørende mål i anden halvleg.

Måske er det bare reklamer i forbindelse med fodboldkampe, men jeg tror det ærlig talt ikke. De reklamer, jeg så, var et symptom på et større problem. Vi møder nemlig hele tiden den her forestilling om det hurtige mirakel, der med ét slag løser alle vores problemer. Bliv 10 år yngre på 10 uger. Tab 5 kilo på 2 uger. Bliv gift ved første blik. Brug det her produktivitetssystem og bliv meget mere effektiv. Køb den her aktie, og du bliver rig. Skriv en bestseller på 30 dage (ja, det er faktisk, en bog jeg har læst). Eksemplerne er utallige.

Det hurtige fix er en myte

Dybt inde i os længes vi efter den der magiske kugle, der løser det hele for os. Den, der gør, at vi uden at anstrenge os slipper for flere økonomiske problemer, bliver slankere, møder vores drømmepartner eller i en fart bliver færdige og får succes med det projekt, vi så længe har drømt om at realisere.

Og en gang imellem sker det. Mirakler opstår. Der er mennesker, der vinder i lotto, forfattere, der skriver internationale bestsellere i en fart og overvægtige, der bliver slankere hen over en kort sommerferie og holder vægten efterfølgende. Det er bare så utrolig sjældent, at det sker. Det er derfor, det er mirakler.

Den hurtige løsning er altid en undtagelse. Den er aldrig en regel.

Du kan ikke regne med den hurtige løsning. Hvis den viser sig, og endda er langtidsholdbar, så er den alene et udslag af meget sjældne tilfældigheder og rent held. Du kan ikke planlægge efter den. Den kan aldrig være en strategi. Du skal ikke spilde penge på den. Lad være med at lytte til reklamerne.

Den hurtige løsning er en myte. Der er ikke nogen pille mod kræft eller en lettilgængelig opskrift på at blive rig.

Undgå det hurtige, gå efter det dybe

Undgå den aktie, der helt sikkert fordobler sin værdi på tre dage. Lad være med at købe det software, der gør dig 3 gange så effektiv. Lad bogen med mirakelkuren blive på boghandlerens hylde og køb en digtsamling i stedet. Vær skeptisk over for den teknologi, der påstår at revolutionere det hele, tag hellere notater i en gammeldags notesbog. Lyt ikke til den populistiske politiker, men til hende, der tænker, før hun taler.

Ting tager tid, især de ting, der er gode, holdbare og som gør en forskel i det lange løb. Det er tanker, ideer, fordybelse og fokuseret arbejde fører til den positive forandring. Det sker ikke ved et trylleslag, men skridt for skridt, lidt ad gangen.

Sig til dig selv, at det er fint. At det er en del af rejsen. At det er gennem fordybelsen og den rolige tanke, at vi til sidst når frem til vores destination.


Slow living i medierne

Det er simpelthen så glædeligt, når flere og flere tager budskabet om det langsomme liv til sig og foretager forandringer i deres liv, så de får mere tid til det vigtige. En del af denne proces er også at udbrede budskabet via medierne. Du kan høre radioudsendelser om slow living fra både Radio 24 Syv og Danmarks Radio, og i den forløbne uge har der været bragt et par artikler, som du måske kan finde inspiration i på disse links:

Om at stå af hamsterhjulet i Sjællandske Nyheder.

Om at leve langsomt som børnefamilie i online-magasinet Mor-skab.


En bog om de ting, der tager tid

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening er en bog, der giver dig en introduktion til den internationale langsombevægelse og dens filosofi samt en lang række konkrete ideer til, hvordan du kan sænke tempoet i din hverdag. Du kan købe den som trykt bog, som e-bog eller låne den gratis i 30 dage på E-reolen.

Slow living bog

Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.