Den amerikanske forfatter Jennifer Hecht siger i sin bog The Happines Myth, at der er tre former for lykke.

  • Et lykkeligt øjeblik.
  • En lykkelig dag.
  • Et lykkeligt liv.

Når jeg har haft en lang og travl dag, måske været ude at holde et kursus, så er jeg måske taget afsted klokken seks om morgenen og kommet hjem klokken halv seks om aftenen. Det er lige midt i ulvetimen, hvor mine børn, Cecilie og Mikkel, med stor sandsynlighed er kropumulige (de har også haft en lang dag). Så skal der laves mad, ryddes op, læses lektier, støvsuges, puttes. Derefter skal jeg tjekke min mail og besvare de mest nødvendige henvendelser, der er kommet i løbet af dagen, og som jeg ikke havde mulighed for at besvare, mens jeg holdt kursus. Der er sikkert også noget praktisk, jeg skal have aftalt med min hustru, Kirstine.

Det lykkelige øjeblik

På sådan en dag kan det i den grad være et lykkeligt øjeblik at smide mig på sofaen, smække benene op og tænde for fjernsynet. Så kan jeg åbne en dåseøl, sidde med en skål chips og se en fodboldkamp.

Og hvis Brøndby vinder den kamp, så kan det også blive en lykkelig dag.

Det lykkelige liv

Samtidig har jeg måske en forestilling om, at et lykkeligt liv for mig, er noget med, at jeg er sund, rask og aktiv, bliver gammel og ser Cecilie og Mikkel udfolde sig som voksne mennesker. Jeg vil gerne blive bedstefar en dag. I et lykkeligt liv udfolder jeg mig kreativt, læser og skriver en masse bøger og bliver ved med at rejse til fjerne lande en eller flere gange om året.

Kort sagt, så er alt det, jeg gør, når jeg sidder i sofaen, ser fodbold og spiser chips og nyder mit lykkelige øjeblik direkte kontraproduktivt i forhold til min forestilling om, hvad der giver mig et lykkeligt liv.

Det kan være, at du ikke ser fodbold, men måske er dilemmaet, noget du kan genkende?

Den korte og den lange lykke

Det enkle svar er, at vi skal være mere bevidste om, hvad det er, der giver os den lange lykke og så handle derefter. Det giver mening.

Det bedre svar er, at det ikke er så enkelt. Vi har nemlig brug for de lykkelige øjeblikke. Når vi er trætte, angste eller stressede, så kan det godt være, at vi sagtens kan se, at det er bedre for os at løbe en tur end at smide os på sofaen. Det er bare ikke sådan, at det fungerer. Vi er ikke maskiner.

Jo, det er godt at være opmærksom på det lange perspektiv. Det er en god idé, at du spørger dig selv, hvad der er et lykkeligt liv for dig, og hvordan du kan hjælpe det på vej. Gør endelig det.

Men giv også dig selv lov til at nyde den korte lykke. Pauserne. Det langsomme tempo. Skil tingene ad. Anerkend, at der også kan være forskel på de lykkelige øjeblikke. Nogle gange tager vi bare et quick fix, en rundtur på de sociale medier, de billigste tortillachips fra Rema. En time senere har vi det en smule dårligere end før. Et lykkeligt øjeblik kan også være en god bog, et glas vin med din partner eller en god ven, at sidde stille og lytte til regnens dryppen i april.

Lad det handle om øjeblikket. Om kvaliteten af øjeblikket. Om det, der giver dig reel glæde i stedet for et quick fix. Så skal det nok gå det hele. Så skal der nok komme glimt af lykke i den besværlige omstændighed, som vi kalder for livet.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.