I denne artikel vil jeg være radikalt ærlig.

Det er lidt et eksperiment, og måske bliver artiklen et flop. Jeg ved det ikke, men jeg ved i hvert fald, at begrebet radikal ærlighed stammer fra forfatteren Brad Blanton og hans bog Radical Honesty – How to Transform Your Life by Telling the Truth.

Konceptet i radikal ærlighed er enkelt. Brad Blanton mener, at vi får en mere ægte samtale og bedre relationer til hinanden, hvis vi er radikalt ærlige. Det betyder, at vi siger tingene lige ud, uden omsvøb og forbehold. Vi holder op med at lyve for hinanden, og vi oplever sandheden som frisættende. Livet bliver nemmere, når der ikke er nogen forstillelse, men udelukkende ærlighed.

Siger altså Brad Blanton.

Det er en interessant tanke. Den fik mig til at tænke over, hvor ærlige vi egentlig er, over for os selv og over for andre.

Tvivlen om radikal ærlighed

Okay, jeg sidder her i mit kontorfællesskab på Amager. Kaffen føles underligt bitter, og jeg er ret træt af hende, der altid snakker, når hun går forbi os, der sidder på de billige ”flyverpladser,” hvor man finder et ledigt skrivebord, når man kommer om morgenen. Jeg nærmer mig så småt artikel nummer 400 i det her mærkelige Søndagslisten-koncept, der jo ikke er mit arbejde, men alligevel er et arbejde, og heldigvis føles meningsfuldt det meste af tiden.

Nå, mine følelser om Søndagslisten er et sidespring, og jeg må hellere komme tilbage på sporet og skrive om radikal ærlighed. Altså når jeg har hentet mere kaffe.

(Her var der så 12 minutters overspringshandlings-pause, hvor jeg tankede kaffe og tjekkede fodboldnyheder på bold.dk… Jeg er irriterende god til at forstyrre mig selv og dermed min læser. Undskyld!).

Fundamentet for radikal ærlighed

Jeg kan godt lide Brad Blantons grundtanke. Ærlighed er godt. Der er alt for meget forstillelse. Alt for ofte er vi ikke ærlige, fordi det er ukomfortabelt eller går imod de sociale konventioner. Altså, når nogen spørger dig, hvordan det går, så siger du jo ikke, det går ad helvede til, gør du?

Men nogle gange går det ad helvede til. Og i virkeligheden har vi i de situationer brug for at udtrykke, hvordan vi har det. Vi gør det bare ikke, selvom det kunne give os luft og få andre til at vise empati og forstå os bedre. Ligeledes er vi ikke ærlige over for os selv. Det er usundt, og her ville den radikale ærlighed hjælpe.

Men ok, det er måske fortænkt. Jeg kan ikke finde ud af, om det bare er en skør amerikaner, der har skrevet en bog for at få opmærksomhed og tjene penge (altså på opmærksomheden, for man tjener ikke penge på at skrive bøger). For er det i virkeligheden ikke totalt urealistisk med den radikale ærlighed?

Man siger jo ikke til chefen, at det han lige sagde på personalemødet, er noget forbandet vås. Jeg kan godt have en person til bords til et familiearrangement, men jeg kan jo aldrig sige højt, at jeg ikke orker at smalltalke, og jeg meget hellere ville bruge søndagen sammen med mine venner på Brøndby Stadion. Det siger man jo ikke.

Den radikale ærlighed er en god tanke, men den kommer ofte til at indebære, at vi gør hinanden ondt. Det bryder jeg mig ikke om, selvom jeg godt kan se, at hvis vi alle sammen var radikalt ærlige hele tiden, så ville vi vænne os til det, og så ville ærligheden slå mindre hårdt. Brad Blanton mener, at vi i stedet ville sige tak, fordi du er ærlig!

At bruge radikal ærlighed i hverdagen

Det er som regel her, jeg har et afsnit med konkrete tips til, hvordan du som læser kan implementere artiklens tips og tanker i din hverdag. Jeg havde forestillet mig 5-7 punkter, men jeg tror ikke det giver mening. For det første har jeg svært ved at finde på i dag. For det andet er radikal ærlighed ikke lige en plug-and-play-ting. Det er ikke ligesom at forpligte sig selv til at tage ti armbøjninger hver morgen eller at gå 10.000 skridt om dagen. Det er mere komplekst.

Men tanken om radikal ærlighed er interessant, og jeg synes, du skal overveje den. Tænk over disse spørgsmål:

  • Kan du vinde noget ved at være mere ærlig – både over for andre og for dig selv?
  • Kan ærlighed gøre dit liv lettere?
  • Har du en grænse for ærlighed?

Jeg burde have en klar konklusion eller en sprogligt lækker afrunding. Men jeg har drukket for meget kaffe og skal virkelig tisse, så jeg lader artiklen klinge ud med de tre spørgsmål herover. De er vigtige at overveje og ret gode, hvis jeg selv skal sige det.


Dit personlige univers til et enkelt, langsomt og meningsfuldt liv

Søndagslisten Plus er din personlige platform, hvor du går på opdagelse i dit eget tempo. For kun en krone om dagen har du hvor som helst og når som helst adgang til et væld af artikler, lydfiler, videoer og digitale magasiner, der guider dig til et roligere og mere balanceret liv.

denne korte video kan du se, hvordan Søndagslisen Plus fungerer.

Giv dig selv et øjeblik. Dyk ned i Søndagslisten Plus og tag dit første skridt mod et liv i et tempo, hvor du har dig selv med.Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.