Hos forfatteren Jay Shetty stødte jeg på sondringen mellem at kunne lide og at kunne elske. Det er ikke noget, jeg har tænkt så meget over før, men det er en god overvejelse, og jeg er vild med dette citat, der forklarer forskellen på de to ting.

Hvis du kan lide en blomst, så plukker du den. Hvis du elsker en blomst, så vander du den.

Angiveligt stammer citatet fra en situation i en skoleklasse, hvor en elev spurgte sin lærer om, hvad der er forskellen på at kunne lide nogen og elske nogen. Læreren svarede så med ovenstående citat. Det illustrerer det vigtige i at have nærende relationer frem for de mere overfladiske og egoistiske tilgange til andre mennesker. Når vi ”vander” dem, vi elsker, så fremmer vi deres vækst og trivsel, men vi gør det på en måde, hvor vi respekterer deres individuelle natur og behov. Det er en vigtig kærlighedsgerning.

5 forslag til at ”vande” dem, du elsker

Spørgsmålet er så, hvordan du konkret lykkes med at ”vande” dem, du elsker i stedet for at plukke dem. Her er fem konkrete forslag.

1) Aktiv lytning

I en tid hvor de sociale medier gør, at vi nærmest skal opføre os som brands snarere end mennesker, kan det være svært at finde tid og ro til at lytte. At være en god lytter er ikke bare at høre de ord, de mennesker du elsker, siger til dig, men også at vise nærvær, empati og at forstå den andens perspektiv. Uddyb din lytning ved at bede om gentagelser af det, du er i tvivl om, stil uddybende spørgsmål og hold din egen mening tilbage. Når du lytter aktivt, viser du, at du værdsætter dine nærmestes tanker og følelser.

2) Positiv feedback

Når du giver konstruktiv og støttende feedback, hjælper du dem, du elsker, til at vokse. Anerkend den andens styrke, bidrag med opmuntrende vejledning og konkrete forlag og undgå at være kritisk eller nedgørende.

3) Tid og tilstedeværelse

I et samfund hvor mange af os føler os presset på tid, er det at investere tid i vores relationer meget vigtigt og en kærlig handling i sig selv. Spis en middag eller gå en tur i skoven sammen, eller tag med til en aktivitet, som den anden holder af. Når du giver din tid, så viser du også, at du prioriterer og værdsætter relationen.

4) Støt op, når det er svært

At have en ved siden af sig i svære tider har meget stor betydning. Om du tilbyder praktisk hjælp, en skulder at græde ved eller giver ressourcer, der hjælper den anden med at overkomme udfordringer, får du i sidste ende et andet menneske til at vokse.

5) Husk at fejre succeser

Ligesom der er udfordringer i livet, er der heldigvis også små og store succeser. De er værd at fejre, og det er vigtigt, at vi gør det sammen. Når vi anerkender og fejrer hinandens succeser og milepæle, så styrker det relationen og fremmer den positive vækst. Samtidig er det en måde, hvorpå vi viser, at vi værdsætter hinandens bestræbelser, og vi glæder os oprigtigt over de gode ting, der sker for et andet menneske.

Indvendingen mod at ”vande” vores nærmeste

Der er måske nogle, der vil indvende, at det kræver tid og ressourcer på denne måde at ”vande” dem, vi elsker. Umiddelbart er det heller ikke noget, man selv får noget ud af, så nogle mennesker vil tænke what’s in it for me? Det kan få dem til at undlade at hjælpe andre med at vokse og gro.

Her er der flere ting at være opmærksom på. For det første skaber denne tilgang dybere og mere meningsfulde forbindelser mellem mennesker. De relationer, hvor begge parter føler sig værdsat og støttet, har det med at være stærke og mere langtidsholdbare.

For det andet er der også et kollektivt perspektiv. Når vi bidrager til, at andre kan blomstre og gro, så skaber vi et positivt miljø, hvor alle har bedre forudsætninger for at trives. Det giver en harmoni, der ikke bare er individuel, men kollektiv.

Endelig er der grund til at pege på, at forskning har vist, at altruistisk adfærd forbedrer vores egen mentale sundhed. Når vi ”vander” andre, nærer vi også vores indre have. På den måde bliver denne tilgang til vores relationer ikke en ensidig transaktion, men en gensidig udveksling af støtte, respekt og kærlighed.

Det er en udveksling, der kan føre til, at vi skaber smukke haver fulde af blomster. Du kan begynde med det samme ved at stille dig selv dette spørgsmål:

Hvem vil du vande i dag?


Få 7 e-bøger for under 200 kroner

Med e-bogspakken har jeg samlet mine mest populære e-bøger i en og samme pakke. Du sparer mere end 50 %, og for 189 kroner får du:

  • 100 ideer til simple living.
  • 100 ideer til mikroeventyr.
  • Genstart: Fra udbrændt til energifyldt i 5 enkle trin.
  • Minibog: 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op.
  • Søndagslisten 2021 – 52 artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv.
  • Søndagslisten 2022.
  • Print-selv-taknemmelighedsdagbog.

Efter dit køb modtager du et link, hvor du kan downloade bøgerne enkeltvis. Du modtager dem i et praktisk PDF-format, som du kan printe ud, hvis du ønsker det.


Ole Ditlev Nielsen

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.