Når hverdagen først løber derudad, og du har travlt med alle mulige gøremål, kan du nemt komme til at glemme en meget vigtig person.

Dig selv!

Der er altid noget, der kræver din opmærksomhed. Arbejde eller uddannelse, familie, venner, transport og trafik, huslige pligter, aftaler med tandlæger og bankrådgivere. Listen er lang, og i perioder er det som om, at den har det med at fortsætte i det uendelige.

Men hvad med dig selv? Standser du egentlig nogensinde op og reflekterer over, hvor meget ”dig-tid”, du har? Og hvis du gør, har du så nok af den?

Psykolog og forfatter Susan Biali fremhæver i hendes gode bog Live a Life you Love: 7 Steps to a Healthier, Happier, More Passionate You betydningen af at have tid til sig selv. Ifølge Biali hjælper det at finde tid til dig selv dig med at forbedre din mentale sundhed, reducere stress, udvikle dine relationer og styrke dit fysiske helbred. Det er ikke et spørgsmål om at være egoistisk, men det handler om, at du passer på dig selv, så du kan være der for andre, når de har brug for det. Er du helt drænet, og har du ikke haft tid til at give dig selv et skud kærlighed, har du heller ikke overskuddet til at gøre en positiv forskel for de mennesker, der betyder noget for dig.

7 praktiske ideer til at finde tid til dig selv

Det er altså vigtigt, at du finder tid til dig selv. Det tror jeg de fleste er enige om, men selvom det er ret nemt at sige, kan det være svært at gøre. Hverdagen går jo stærkt. Ikke desto mindre er det en vigtig øvelse, og herunder får du syv ideer til, hvordan du kan gøre det.

1) Planlæg din tid

Jeg synes ikke, at man skal planlægge alting, men især i travle perioder er planlægning en af de bedste metoder til at sikre, at du har tid til dig selv. Ligesom du skriver arbejdsmøder og middagsaftaler ind i din kalender, så skriv også ”dig-tid” ind i dit ugentlige skema. Det behøver ikke at være mere end en halv time om dagen, men det er vigtigt, at du prioriterer det.

2) Lær at sige nej

Din tid er værdifuld, og du har ikke ubegrænsede ressourcer af tid til din rådighed. Det er vigtigt, at du lærer at sige nej til opgaver, invitationer og forpligtigelser, der ikke tjener dit bedste, og som ikke er strengt nødvendige. Det er ikke egoistisk, det er nødvendigt, hvis du skal have energien til at give et positivt bidrag til verden omkring dig.

3) Uddelegér opgaver og gøremål

Den her er mange af os dårlige til, men det kan skabe værdifuld luft i din kalender, hvis du kan uddelegere opgaver. Det kan både være på jobbet eller derhjemme, endda til din partner eller dine børn. Overvej også om der er små opgaver, du kan betale dig fra, som for eksempel at få dine dagligvareindkøb leveret til døren. Husk, det er okay at bede om hjælp.

4) Udnyt mellemrum i din dag

Der er små pauser hver eneste dag, som du kan gøre til tid til dig selv. Det kan være pendling til og fra arbejde, pauser mellem møder eller i venteværelset hos lægen. Brug disse små pauser til at få din vejrtrækning i ro, reflektere over livet eller blot være til stede i nuet uden at skulle nå en hel masse.

5) Minimér din skærmtid

I de seneste måneder har der været stor debat om børn og unges skærmforbrug, og det er også en vigtig debat, men sandheden er, at alt for mange voksne bruger alt for meget tid på deres skærme. Det gælder også mig selv, og jeg prøver at arbejde med det. Når du skærer ned på din skærmtid, kan du frigøre mange timer om ugen, og de timer kan du bruge på dig selv

6) Gør det, du elsker

Når du finder tid til dig selv, skal du ikke bruge den på at tage opvasken, besvare mails eller lige arbejde lidt ekstra. Brug i stedet din egen tid på at gøre noget, du elsker. Om det er at læse en god bog, spille guitar, gå en lang tur, tage på stadion med vennerne, dyrke yoga, skrive haikudigte eller noget syvende, er helt op til dig.

7) Husk, det er okay at være alene

Vi lever i en tid, der dyrker det ekstroverte, og det er måske årsagen til, at mange har svært ved at være alene. Men at være alene er naturligt, og det er ikke det samme som at være ensom. Når du tager tid til dig selv, kan du give dig selv lov til at nyde det. Det gør dig i stand til at være der for andre, og det giver dig et mere balanceret liv med en naturlig vekselvirkning mellem det udadvendte og det rolige.

Gør det til en vane at finde tid til dig selv

At finde tid til dig selv er en chance for, at du kan dyrke dine interesser og passioner, og du kan få de nødvendige pauser, der bringer dig ned i tempo. Det handler ikke om egoisme, men om at du gennem selvkærlighed kan give mere kærlighed til andre.

Derfor er det en god idé, at du gør det til en vane at finde tid til dig selv. Du kan begynde allerede i dag. Kan du finde en halv time til dig selv i løbet af i dag? Hvad vil du bruge den halve time på? Og kan du gøre det igen i morgen?


Lån e-bøger og lydbøger gratis på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog
Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.