Vi har så mange mål i tilværelsen. Vi lægger planer, laver to-do-lister og nytårsforsætter, og vi siger til os selv, at det snart bliver bedre. I næste uge, efter sommerferien, til næste år. Der vil vi indfri vores mål og de forventninger vi har til både os selv og til livet.

Imidlertid er livet det, der sker, mens vi har travlt med at lægge planer. Det er som om, at fundamentet forsvinder, og vi ikke længere kan mærke jorden under vores fødder. Vi glemmer, hvad det vil sige at have basis på plads. I stedet flyver vi rundt i en alt for travl hverdag.

Men hvad er så vores basis? Hvori består vores fundament? Det består af disse to skridt:

Når vi er sultne, så spiser vi.

Når vi er trætte, så går vi i seng.

Det er dét, der er basis.

Vi glemmer de grundlæggende ting

Desværre er det ofte sådan, at vi glemmer basis. Når vi er fortravlede eller stressede, springer vi måltider over. Eller vi er angste og bekymrede og begynder at overspise. Vi er dødtrætte, men alligevel bliver vi siddende i sofaen og ser endnu et afsnit af serien på Netflix i stedet for at gå i seng.

Vi gør det hele tiden, og vi gør det, selvom vi godt ved, at det er dumt. Vores basis forsvinder, og det gør det hele meget vanskeligere. Når basis ikke er på plads, bliver det langt vanskeligere at indfri de mål og drømme, vi har.

Sådan finder du dit fundament

Hvordan kan vi undgå denne situation? Jeg tror, at der er to veje.

For det første kan vi sætte færre mål. Vi kan holde op med at lave to-do-lister, og vi kan lægge færre planer. Vi kan sige til os selv, at mindre kan gøre det. At vores liv er godt nok, som det er.

For det andet kan vi sørge for altid at have vores basis på plads. Det har en helt afgørende betydning for vores trivsel.

Spis, når du er sulten.

Sov, når du er træt.

Hvis du altid tager disse to skridt, så skal det nok gå det hele. Du har ikke brug for mere. Så har du støbt et fundament under livet, der er holdbart. Så vil du mærke jorden under dine fødder igen.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.