Måske kender du det her?

Der er et projekt, du skal have lavet. Måske er det på arbejdet eller derhjemme, og det er godt og vigtigt. Alligevel er det som om, at der er en usynlig kraft, der holder dig tilbage. Du får det ikke gjort, uanset om det er at rydde op på børnenes værelser, komme videre med et kreativt projekt, du har sat dig for, en livsstilsændring, en opgave på jobbet. Du tænker, at det er noget, du gerne vil, skal eller bør, men du får det ikke gjort.

I stedet sker der noget andet. Du begynder at overspringshandle.

Sådan havde jeg det i mandags. Jeg arbejdede hjemme og skulle skrive på en ny bog om mikroeventyr. I udgangspunktet var det fint, men jeg startede med at læse Politiken. Så satte jeg vasketøj over, var lidt på Facebook, skrev en smule, var lidt mere på Facebook, legede med hunden, skrev nogle mails, der egentlig ikke var vigtige, så højdepunkter fra weekendens superligakampe…

Pludselig var klokken 14, og jeg skulle cykle ned og hente Mikkel. Det endte med, at jeg nærmest intet havde skrevet. I stedet havde jeg lavet en masse overspringshandlinger.

Overspringshandlinger ender tit med dårligt humør

Vi skal absolut ikke skynde os hele tiden, og det er fint med rolige dage, men overspringshandlingerne kan også gøre noget ved os. I mandags endte jeg med at være sur og irriteret på mig selv. Jeg ved også, at arbejdet ikke går væk efter en dag med overspringshandlinger. Det venter bare på mig, og det bliver endnu et bekymringspunkt eller en stressfaktor i tilværelsen.

Hvis du også får det sådan, når du har overspringshandlet for meget, er der god grund til at overveje, om du kan gøre noget andet. Om der er en strategi, du kan vælge, så du undgår overspringshandlinger, der får dig i dårligt humør, og som blot ender med at udskyde de ting, du skal gøre alligevel.

En sådan strategi kan være at lave øvelsen De gode ting.

En simpel, men effektiv øvelse

På en cykeltur senere på ugen lyttede jeg til denne podcast (der mest er for dig, der gerne vil sige dit job op og starte som selvstændig), hvor der var en episode, der handlede om overspringshandlinger. Her foreslog værten denne simple øvelse:

Skriv ned, hvad der sker, hvis du gennemfører dit projekt.

Skriv ned, hvad der sker, hvis du ikke gennemfører dit projekt.

På den måde kommer du til at se de gode ting, der sker, hvis du gennemfører det, som du i øjeblikket overspringshandler med. Du bliver også bevidst om konsekvenserne, hvis det ikke lykkes – altså hvis overspringshandlingerne fortsætter.

Jeg har selv lavet øvelsen et par gange denne uge. Det har overrasket mig, hvor effektiv den er. Den hjælper mig til at se de lidt større perspektiver, prioritere klart, og det motiverer mig at være bevidst om konsekvenserne af mine handlinger såvel som mine ikke-handlinger (og nogle gange er det helt okay ikke at handle – bare vi ved, hvad vi gør).

Gratis mini-workbook med øvelsen

Jeg tror meget på, at vi tænker og reflekterer bedst, når vi finder et roligt øjeblik og skriver tingene ned. Det passer fint til denne øvelse, som jeg ikke kan anbefale nok, hvis du vil vinde over dine overspringshandlinger.

Faktisk er jeg så begejstret for den, at jeg har organiseret den i en mini-workbook, som du kan downloade kvit og frit. Du får den som en PDF-fil i A4-format, som du for eksempel kan printe ud, inden du laver øvelsen. Du skal ikke melde dig til noget, får ikke ekstra mails, og der er ikke copyright på dokumentet, så du må dele og printe lige så tosset du vil. Du downloader din mini-workbook lige her.

Det første, du kan gøre

Der er en række spørgsmål i øvelsen, som du kan skrive dine svar på. De munder ud i, at du tager en beslutning om, hvad der er dit næste skridt. At fokusere på en, konkret ting er en god vej til at vinde over overspringshandlinger.

Så måske tænker du, hvad der er dit næste skridt lige nu? Her tror jeg, at der er to ting, du kan gøre:

1) Lave en eller flere overspringshandlinger.

2) Hente filen og lave øvelsen.

Hvad du gør, er helt op til dig. God søndag.


Foto: Emile Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.