Ti år i grundskolen. Tre år på en ungdomsuddannelse. Fem år på et universitet eller en anden uddannelse. Derefter en række kurser gennem jobbet, og på et tidspunkt noget videreuddannelse på CBS med et smart navn som “Master of public gouvernance” eller tilsvarende substansløst ordgejl. Bare så man kan få den dér mellemlederstilling med tilhørende tillæg, som nogen har vedtaget er det, der bør vores alle sammens formål med karrieren og tilværelsen i al almindelighed.

Det er sådan uddannelsesvejen ser ud for mange, også her på LinkedIn, som jo er et sted, hvor vi kan pleje karriererne og blive hjulpet på vej til den dér mellemlederstilling. Det er 18 år, før vi når til jobbet med efteruddannelseskurserne, og det uden svinkeærinder. Det er sådan konventionen er, men er det også sådan, at vi lærer mest?

Inden det bliver rigtig provokerende, må jeg hellere slå fast: Uddannelse er godt. Viden er vigtig. Viden er nødvendig for at forstå. Viden hjælper os til at tage de rigtige beslutninger om komplicerede spørgsmål, og viden styrker os i vores relationer med vores medmennesker. Jeg har tilbragt hele mit professionelle liv i uddannelsessystemet, fra jeg som femårig startede i børnehaveklassen til jeg i dag skriver bøger og holder kurser om god undervisningspraksis, og jeg ville ikke ønske det anderledes. Igen: viden er godt.

Hvad der derimod ikke er godt er ensretning. Konventionelle tankegange. Forestillingen om at der kun er en rigtig måde at gøre tingene på. At omveje, overvejelser, omvalg og svinkeærinder er af det onde. At der udelukkende findes en slagen vej til viden. Desværre er det den vej, vinden blæser i disse år. Det er en skam, for der er mange måder at lære på, også ukonventionelle. Det kan vi alle sammen gøre, og vi kan gøre det i dag. Faktisk kan vi lave vores eget universitet med det samme. Her er 5 små skridt til at komme i gang.

1) Tegn et abonnement på Time Magazine og læs hvert nummer religiøst. Du bliver meget bedre orienteret om, hvad der foregår i verden, og hvorfor det foregår. Et helt års abonnement koster omkring 500 kroner, og du kan tegne det her.

2) Sæt startsiden på din computer til https://en.wikipedia.org/wiki/Special:Randompage. Hver gang du åbner din browser, ser du et nyt, tilfældigt Wikipedia-opslag. Læs det hele, det er gratis, og du bliver klogere.

3) Lån penge til en entreprenør i den tredje verden gennem Kiva. Det giver dig anledning til at blive klogere på verden og lære nyt, samtidig med at du hjælper andre. Mere end 98 % af lånene tilbagebetales.

4) Brug et år på at rejse. Fremlej din bolig, sælg din bil og andre ting, du ikke har brug for og rejs i et år. Det vil give dig meget mere end en master på CBS.

5) Brug 10 minutter hver dag på Highbrow. Highbrow sender dig kursusmateriale om alt fra kunsthistorie over filosofi til personlig udvikling. Det er gratis, og det er en god idé udelukkende at vælge kurser efter interesse. De gør dig klogere og giver nye perspektiver.

Jeg tilbragte mere end 10 år på universitetet. Det var en lykkelig tid, længe før fremdriftsreformen, og jeg lærte meget af den. Både af undervisningen, af vejledning hos professorer og lektorer, af spændende forelæsninger, af gode læsegrupper med medstuderende. Men jeg lærte også meget af alt det andet i de ti år. Forskellige studieblade jeg sad i redaktionen på, af teaterforestillinger jeg lavede sammen med andre studerende, af spændende studiejobs, af at arrangere fredagsbarer og fester, af at falde i en uventet samtale i en hyggelig studentercafé, som endte med at tage mange timer og fortsatte over grønne Tuborg til ud på aftenen. Jeg lærte meget af, at jeg to gange rev et halvt år ud af kalenderen og rejste alene med rygsæk i lande som Nepal, Indien og Cambodia. Det var alt sammen med til at forme mig som menneske, til at uddanne mig i livet. Det var også læring. Jeg bruger de kompetencer, jeg fik fra alle disse svinkeærinder hver eneste dag. Jeg ville ikke være dem foruden.

I dag er mantraet desværre tempo, fremdrift og ensretning i uddannelsessystemet. Det skal nok få skoleelever, studerende og andre hurtigt færdige. Til gengæld bliver de snydt for en masse oplevelser, der giver dem læring ud i det at være menneske. Det, der gør os alle sammen klogere på, hvem vi er, og hvorfor vi er. De kompetencer kommer til at mangle. Både hos den enkelte, på arbejdspladsen og i samfundet.

Du har ikke brug for den master fra CBS. Ikke brug for det traditionelle universitet. Du har brug for at leve. Du kan i stedet vælge livets universitet. Du kan starte med de 5 små skridt herover.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.