Så er det blevet december. Julemåneden er på mange måder en måned fuld af hygge, fest og tid sammen med de mennesker, vi holder af, men den kan samtidig også være travl og stressende. Der er mange aftaler i kalender, der skal købes gaver, laves mad, forberedes til juleaften, pyntes op, opgaver på jobbet skal afsluttes inden årets udgang osv. Det kan man hurtigt blive ør i hovedet af.

På den led er december ikke lige den nemmeste måned at praktisere i slow living i. Det er ikke nemt at sænke tempoet i en tid, der er travl, men omvendt er det også værdifuldt. Hvis du alligevel lykkes med at implementere slow-principper i din december, så kan du også få en måned med mere ro, mere nærvær, en dybere forbindelse til dine nærmeste og en stærkere værdsættelse af julens stille stunder.

Konkrete tips til en slow december

Hvis vi antager, at det ikke er sådan, at du har tænkt dig at rejse langt væk for at undslippe julestress, så bliver spørgsmålet, hvad du konkret kan gøre for at give dig selv en slow december. Her får du en række konkrete tips og ideer.

Planlægning

Vær opmærksom på dine prioriteter. Skriv en liste over de ting, der virkelig betyder noget for dig i december og fokusér udelukkende på de ting, du har på din liste.

Sæt grænser.  Beslut på forhånd hvor mange julefrokoster og andre arrangementer, du vil deltage i, og hvor højt dit budget til gaveindkøb skal være. Stå derefter fast på dine beslutninger.

Giv det traditionelle et twist

Julepynt. I stedet for at bruge mange penge på at købe julepynt så lav den selv. Det er meget mere personligt, og det kan være en god, meditativ aktivitet i en stresset måned.

Gaver. Giv oplevelser frem for materielle ting og giv kun én gave pr. person. Tænk bæredygtighed, klima og miljøbelastning med i dine gavekøb.

Tid til dig selv

Morgenrutiner. I en travl måned kan det være svært at finde tid til dig selv, men det er en vigtig ting, for alenetid giver dig et pusterum, og morgen og aften er ofte de bedste tidspunkter at gøre det på. Giv derfor dig selv en god morgenvane i december. Det kan være meditation, læsning, en gåtur eller hvad, du ellers finder ro og glæde ved.

Aftenrutiner. Sluk for alle elektroniske apparater mindst en time før sengetid og brug i stedet tiden på noget der er roligt og meningsfuldt. Det kan være et bad, et krus urtete, læsning af skønlitteratur eller at lytte til beroligende musik.

Nærvær

Mindful spisning. Du må gerne nyde den gode julemad, konfekten og klejnerne, men tag dig god tid til at gøre det. Spis langsomt og bevidst og lad være med at gøre 117 andre ting, mens du spiser.

Lyt dybt. Når du mødes med andre i december, så giv tid til at lytte til, hvad de mennesker, du er sammen med, har at sige. Lad dem tale færdig, lyt dybt og lad være med at tænke på hvad du selv vil sige.

Naturen

Gåture. Ja, vejret er ofte dårligt i december, men lange gåture i vinterluften vil du opleve som forfriskende og afstressende. Kom ud i naturen, nyd en vinterstille skov eller den kølige luft på en strand og mærk jorden under dine fødder. Det giver ro i sindet.

Naturlig pynt. Prøv at bruge flere naturlige elementer og færre industrivarer når du pynter op til jul. Det kan være sten fra stranden, kogler og grene fra skoven og andet, der bringer naturen og roen ind i dit hjem.

Tag en decemberdag ad gangen

Personligt har jeg ofte fundet december uoverskuelig, men jeg har samtidig haft stor glæde af at bringe slow-principperne ind i julemåneden. Det behøver selvfølgelig ikke at være dem alle sammen, og du behøver ikke at følge alle forslagene herover, men jeg har selv lært at det at stå med min søn Mikkel på en lang gåtur i Fasanskoven på Amager en decemberdag omgivet af de ranke birketræer, er noget af det bedste i en juletid. Overvej, hvad du kan gøre af tilsvarende slow-aktiviteter for at få et nødvendigt pusterum.

Gør ikke december mere kompliceret, end den behøver at være. Giv dig selv lov til at tage en dag ad gangen og husk, at julen ikke behøver at være perfekt. Med det udgangspunkt kan du få en dejlig og slow december.


Lån e-bøger og lydbøger gratis på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog
Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.