Om ikke så længe går mange af os på sommerferie. For mit eget vedkommende glæder jeg mig helt vildt. Mere tid, mere ro, oplevelser sammen med de mennesker, der betyder mest for mig, min hustru Kirstine og mine børn Cecilie og Mikkel.

Samtidig er sommerferien en god anledning til at overveje slow-principperne og få dem ind under huden. Der er mulighed for at sænke tempoet og gøre det i ikke bare nogle få timer ad gangen, men i dage- og endda ugevis. Gør du det, så har du også en god muligheden for at tage dne gode langsomhed med dig, når ferien er slut, og hverdagen går i gang igen. Det kan hjælpe dig til at finde ro, når det hele bliver hektisk (og det plejer det jo at blive derb i august/september).

Af og til sker der bare det, at ferien bliver et projekt, som lægges oveni alle de andre projekter, man i forvejen skal tøjle. Det kommer til at handle om alt det, der skal ses, opleves, spises og besøges. Jeg kender familie, der sætter deres ferieplaner ind i Excel-ark, så de sikrer sig, at de når det hele. Kan det hjælpe emd at skabe overblik, er det måske fint, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det måske er bedre bare at slappe af. Nyde ferien, nyde roen, nå det, man når, se, hvad der sker. Måske er det mere bæredygtigt både for vores sind og for vores klode?

Og det er lige præcis her, slow travel kommer ind i billedet.

Hvad er slow travel?

Hvis vi skal forsøge os med en definition, så handler slow travel om at holde ferie og om at rejse med den tilgang, at man prioriterer kvalitet over kvantitet. Hvis du rejser til et fremmed sted – uanset, om det sted er Thy eller Thailand – så fokuserer slow travel på at dykke dybere ned i destinationena kultur, traditioner, natur og lokale levevis ved, at man tager sig god tid til at udforske stedet.

Det står i modætning til den rejseform, hvor man skynder sig fra seværdighed til seværdighed, så handler slow travel om at skabe en oprigtig forbindelse til destinationen og dens mennesker. Et af formålene med slow travel er at rejse mere bæredygtigt og støtte lokalsamfundet. Et andet er, at du mindsker din egen rejsestress ved at blive længere tid på et enkelt sted og bare være til i stedet for at drøne rundt.

10 ideer til slow travel i praksis

Her får du 10 ideer til, hvordan du kan favne principperne om slow travel i din egen sommerferie.

1) Bo lokalt

Når du skal finde et overnatningssted til din ferie så prøv at undgå de store, internationale hotelkæder. Du kan finde lokale gæstehuse, små bed & breakfasts eller leje en privatbolig på Airbnb og lignende sites. Her kommer du tættere på lokalmiljøet, kan bedre interagere med lokalbefolkningen og få indsigt i, hvordan deres hverdag ser ud.

2) Brug offentlig transport

Hvis du rejser med tog, bus eller cykel, så er tempet langsommere, så du kommer tættere på landskabet og bedre kan nyde det. Samtidig reducerer du CO2-aftrykket ved at undgå fly, taxaer eller benzinforbrugende kørsel i egen bil.

3) Planlæg få aktiviteter

Lad være med at lat lave stramme rejseplaner, hvor du tænker, at du skal se det hele. Vælg kun at besøge nogle få steder og brug i stedet tiden på at gå rundt til fods, udforske og observere omgivelserne i et roligt tempo.

4) Deltag i lokale events

Måske er der der lokale markeder, festivaller, gratis udendørskoncerter eller kulturelle begivenheder, som du kan deltage i? Det er en god anledning til at møde mennesker og lære mere om lokalsamfundets traditioner og skikke.

5) Spis lokalt

Du kan finde internationale restaurant- og fast food-kæder stort set alle steder i verden. Gør noget andet og opsøg i stedet lokale madmarkeder eller små restauranter, hvor du kan spise mere autentisk mad og støtte lokale kokke og madproducenter.

6) Vandreture

I stedet for at skynde dig fra sted til sted så brug naturen som din guide og dine fødder som dit primære transportmiddel. Prioritér en rolig gåtur i en fremmed  by, find gode vandrestier eller nærliggende nationalparker. Naturen kan både give dig ro og større oplevelser end forlystelsesparker med deres larm og høje aktivitetsniveau. Den er som regel også langt billigere.

7) Lær om kulturarven

Sæt dig ind i din destinations spændende historie ved at besøge gallerier, museer og historiske monumenter. Det giver dig indsigt i stedet og dets kultur, men husk at gøre det i et langsomt tempo. Du behøver ikke se det hele.

8) Lær det lokale sprog eller dialekt

På en ferie når du ikke at lære et helt sprog eller en dialekt til bunds, men du kan godt nå at lære nogle få, enkle sætninger. Du kan sige mojn, hvis du holder ferie i Sønderjylland eller bonjour, hvis du er i Frankrig, og så er du i gang. Alene det at du gør forsøget vil fremkalde smil, og det kan åbne døre til lokalbefolkningen.

9) Køb ikke souvenirs

Eller i hvert fald ikke masseproduceret tingeltangel fra turistbutikker der ligner hinanden, uanset hvor i verden du er. Overvej i stedet nogle få, håndlavede produkter fra lokale kunstnere og håndværkere.

10) Giv en hånd med

Undersøg om du kan bruge et par dage af din ferie på at arbejde frivilligt på en går, et dyrerehabiliteringscenter eller for en anden lokal organisation. På den måde kan du give noget tilbage til din destination.

Principperne kan bruges i flere sammenhænge

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen faciitliste for rejser. Vi er alle sammen forskellige og har forskellige ønsker og behov, også når det gælder ferier. Men principperne og ideerne herover giver god mening, også hvis vi slet ikke rejser nogle steder hen i ferien. De kan fint bruges til at gå på opdagelse i din egen by eller landsel, og det er måske også en rejse værd?

Rigtig god ferie når du kommer til den.


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Du kan låne bøgerne Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv, Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening og 100 ideer til ChatGPT som personlig coach på eReolen. Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.