Så skal vi til det igen: I gang. Efter ferien. Forfra. Et nyt arbejdsår venter, og for de fleste af os er der helvedes lang tid til næste ferie.I princippet skulle det jo være sådan, at vi møder op til første arbejdsdag efter sommerferien sprængfyldte af energi, gå-på-mod og lyst til at gå i gang med jobbet, fordi vi har ladet vores batterier op og bare er helt klar.

Jeg er ikke i tvivl om, at nogen har de sådan. Helt klar og friske. Imidlertid er jeg heller ikke i tvivl om, at flere ikke har det sådan. Tværtimod er det hårdt at komme i gang. Den der første mandag morgen, hvor vækkeuret ringer efter tre uger med sol, oplevelser, afslapning og meningsfuldt samvær med de mennesker, man holder af, er benhård for de fleste af os. Det er ikke til at komme ud af sengen, slæbe sig ind under bruseren og af sted på jobbet – uanset, hvad det job måtte være.

Måske er det noget, du kan genkende?

Hvorfor er det så svært at komme i gang?

Det er ikke strengt logisk, for vi kunne også være et af de mennesker, der møder energifyldte op på jobbet efter ferien. Måske tænker vi, at vi burde være sådan, men vi er det ikke. Det kan være, at vi begynder at bebrejde os selv. Vi savner ferien, og ønsker at den havde varet længere. Vi tænker allerede på den næste ferie. Det er som regel omkring dette tidspunkt, at jeg selv begynder at google efter billige flybilletter, så jeg kan komme på rejse igen. Jeg gjorde det faktisk i aftes. Få dage efter at være kommet hjem fra en spændende og dejlig måned i Vietnam sammen med min familie.

Jeg tror, at det er såre menneskeligt at have det sådan, og du skal i hvert fald ikke tænke, at du burde være på en særlig måde, når du møder op på jobbet efter ferien. Ingen af os bør noget. Vi skal være, som vi er – men behøver ikke nødvendigvis at fortælle chefen hele historien om, hvordan vi har det efter ferien.

Når vi har det sådan, er forklaringen ret enkel: Vi havde det godt, da vi holdt ferie. Vi følte os godt tilpas, fulde af velvære. Sådan vil vi naturligvis gerne blive ved med at have det.. Hvem vil ikke gerne have det godt? Føle sig afslappet, solbrændt og fysisk godt tilpas? Når vi møder op på jobbet, repræsenterer det, det modsatte af disse følelser. Forude venter stress, novemberdepression og mørk vinter. Dagene er allerede blevet kortere.

Hvad man så kan gøre?

Hvis vi antager, at du ikke er millionær og ikke umiddelbart kan sige dit job op og tage på ferie igen, hvad skal du så gøre? Hvordan gør vi overgangen fra ferie til job lidt blødere?  Lidt mere til at håndtere?

Måske kan vi spørge os selv, hvad det var, der gjorde, at vi havde det så godt, mens vi holdt ferie? Altså ud over det åbentlyse, at vi havde fri fra arbejde? Måske skyldtes det også, det vi foretog os, og den måde vi levede på, mens vi holdt ferie? Og måske kan vi – selv efter vi er begyndt på jobbet igen – adoptere denne livsstil efter, vi er kommet hjem?

Hvad vi gjorde, da vi holdt ferie

Måske var vi mere udendørs, end vi plejer?

Måske tilbragte vi mere tid sammen med de mennesker, der betyder mest for os?

Måske tilbragte vi mindre tid foran en computer?

Måske drak vi mindre kaffe og spiste færre snacks?

Måske prøvede vi noget, vi ikke havde prøvet før?

Måske læste vi skønlitteratur?

Måske var vi i et simpelt sommerhus eller på et enkelt hotelværelse uden så mange ting, vi skulle rydde op i eller sætte på plads?

Måske så vi os selv lidt mindre i spejlet?

Måske så vi mindre Netflix?

Måske gik vi på vores fødder, når vi skulle fra sted til sted?

Måske så vi en solnedgang og tænkte over livet?

Måske undlod vi at tjekke vores arbejdsmail om aftenen?

Måske bekymrede vi os mindre?

Vi kan fortsætte med at gøre det, vi gjorde på ferien

Prøv at tage et kig på ovenstående liste. Det er alt sammen noget, vi fik det bedre af, og som vi også kan gøre, når ferien er forbi og er tilbage i trædemøllen. Nej, vi kan måske ikke gøre det hele tiden, for vi skal jo passe vores job, men vi kan stensikkert gøre det noget af tiden. Lidt om morgenen, på vej til jobbet, om aftenen, i weekenderne. Vi kan gøre de ting til vaner og dermed tage noget af ferielivet med ind i hverdagen. Det er et valg, vi kan træffe, en prioritering, vi kan foretage.

Spørgsmålet er, hvad du vælger? At gøre de gode ting fra ferien til en vane i dagligdagen, eller at vende tilbage til trædemøllen,som den var? Det er helt op til dig.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.